Használt ruha vásárlás, bolti helyzet-lények

Sikk vagy picit ciki használt ruhát vásárolni? Kíváncsiak vagyunk, hogy neked mi a véleményed (anonim vagy nyíltan hozzászólva).

Nyilván ok (cikitlen), ha egy szinte semmit, vagy alig használt hibátlan ruhadarabról van szó kedvező áron pont a méretünkben, az extra relatív olcsóság hab a tortán, egy 70-80%-os leárazásnál is jobb üzletet kipecázva. Nőknek nehezebb, mint a férfiaknak, az összetettebb női vonalak miatt pontosan ismerni kell a méreteink, hogy hatékony legyen a keresés a kilós vagy darabos ruhák összevissza világában. Gyerek ruhák és könnyű kis női nyári ruhák, férfi pólók esetén tűnhet fel igazán a spórolás mértéke. Márkás ingek esetén olykor cégvezetőkkel is találkozhatunk a jobb kilós boltokban (Budapest, Győr..), ők például inkább autóra gyűjtenek, nem a ruhára akarnak költeni plusz százezreket.

A gazdasági válság, gyenge magyar vásárlóerő közepette egyre szaporodtak a turkáló boltok, használt ruha üzletek. Előbb-utóbb minden divat rajongóban megfogalmazódik az elején feltett kérdés. Azt kell, hogy mondjuk, inkább divatos ilyen helyeken vásárolni, mint az ellenkezője.

Régen lejárt az ideje annak, amikor még csak a naftalinszagú nagyik dugták be egy-egy turiba az orruk, hogy néhány forintért valami használható aprósággal szerezzenek maguknak örömöt. Külföldön is valóban divatjelenségnek számít turkálóba járni, a neves sztárok közül is sokan megfordulnak ezekben a használt ruhaneműket árusító boltokban, persze ott a választék még a hazainál is nagyobb. Nem mintha, mi nagyon panaszkodhatnánk. A jobb turkálók (nagykereskedők) hálózatokba tömörülnek és nemcsak Budapest egyes kerületeit, a nagyobb vidéki városokat is lefedik alaposan.

Ha már külföldi sztárokkal példálóztunk, említsük meg a hazai celebek krémjét is. Bizony a népszerű énekesnő Dér Heni és a modell-énekesnőként szárnyait bontogató Dukai Regina sem szégyelli, hogy be-betérjen egy-egy turkálóba, Regina nagyon szép és sokat fejlődött, ami példaképpé is tehette néhányak számára. Miért is szégyenkeznénk, mikor kis szerencsével akár márkás holmik, egyedi cuccok, vagy kisebb vagyont kóstáló vintage darabok is horgunkra akadhatnak egy-egy jobb minőségű beszerzőhelyen? Férfi farmerek terén szinte biztos, hogy minden évben találhatunk valami különlegeset, ha egy átlagos mérettel rendelkezünk (31-32-34-es), Gap, Levis, Wrangler. G-Star raw, Adidas, Dorothy Perkins, Zara, Next, Regatta, New Look stb. Ma már szörf és kerékpáros ruházattal is találkozhatunk, ami tovább színesíti a kínálatot.

Ha górcső alá vesszük a hazai kínálatot, mindenképp ki kell emelnünk a Háda Kft. turkálóit. Na jó nevezzük őket inkább angol extra használt kilós ruha forgalmazóknak. Az 1995-ben alakult vállalkozás üzleteiben minőségi angol ruhákat forgalmaznak viszonylag kedvező áron. Naponta érkeznek friss holmik, de a legjobb teljes árucsere után betérni a boltba. Míg egyes üzletekben darabáras ruhákat kínálnak, melyek fogasra függesztve várják leendő viselőiket, léteznek kilós turijaik is, ahol a ruhák kilóját 2990 forintért adják. Erősségük helyenként, hogy a ruhák mellett divatos (márkás), alig hordott, esetenként szinte új cipőket is kínálnak (extra kicsi vagy extra nagy méretben). Alkalmi ruhákban, kabátokban is erős a felhozatal náluk főleg ősztől.

Szintén közkedvelt beszerzőhelynek számítanak a Ruhagaléria üzletei, a belvárosban és a Klinikák metrómegállónál is találunk egy-egy nagyobb turkálót. Szintén angol márkákat kínálnak darabáron, New Look, River Islands, Zara stb… Az alkalmi ruha választék itt is elég széles, buli előtt érdemes betérni és szétnézni egy kicsit.

Ez a két turkáló hálózat azon vékonyabb pénztárcájú vevőket is kielégíti, akik a jobb minőségről azért nem feltétlenül szeretnének lemondani. Ha viszont igazi luxusra vágyunk keressük fel a Király utcában megbúvó Gardrobot. A second hand ruhák mellett itt sok új darab is a kosarunkban landolhat, pláne, ha a Replay, a René Lazard, esetleg a Burberry vagy a Mark & Spencer márka megszállottjai vagyunk.

A felsorolt turik mellett tucatjával találunk még kisebb-nagyobb használt ruhával foglalkozó üzleteket, melyekben sajnos nem ritkán a választék is gagyi és a minőség is silány, persze szükséghelyzetben még ez is megoldást jelenthet! Ha viszont tényleg az igényes darabokat keressük, menjünk a szemünk után. Ha a turkáló előtt tömeges sorok kígyóznak, szinte biztos, hogy jó helyen járunk. Igaz, hogy így egy-egy jobb darabért időnként közelharcot kell vívnunk, és szinte esélyünk sincs bejutni a nem ritkán romos próbafülkékbe, no de valamit valamiért, nemde?

Az üzleteket mindenütt megtaláljuk az országban, ami nagyon feltűnő, hogy Budapesten az előkelőbbnek tűnő belvárosi részeken is feltűnnek ezek a kilós ill. darabonként árazott extra minőségű second hand ruhák üzletei, ahogy Győrben is közel vannak a sétálóutcához.

Ritkán egy-egy kiváló bőrkabát is kifogható 3000-5000 Ft-os áron, ehhez persze kell a nagy mázli.

2012-es, 2013 fotók, eső és széldzseki, farmernadrág és bélel (szőrmés) könnyű hosszú télikabát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nagy női test nagyobb élvezet? Mikor, hogyan, miért…

Attól, hogy valakin akad, férfiasan szólva, egy kis fölös fognivaló még nem kell automatikusan megfosztani …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük