Helytakarékos bútorok, háló és nappali

Nem vagyunk mind milliomosok, így nem élünk több száz négyzetméteres lakásokban. A kis lakásban így elég sokan szembesülünk azzal a problémával, hogy túl kicsi a tér: az ágyak és az íróasztalok túl nagy helyet foglalnak el a gyerekek szobájában, a konyhában pedig nem lehet megmozdulni az étkezőasztaltól és a székektől, és vég nélkül sorolhatnánk még a felmerülő problémákat. A megoldást a helytakarékos bútorok jelentik, melyek a hagyományos bútorok minden funkcióját megtartva jelentősen kisebb helyet foglalnak használaton kívül, de akár használat közben is. Itt már jóval többről van szó, mint hogy a gyerekszobában emeletes ágy van, vagy hogy az étkezőasztalt minden használat után összecsukjuk, a székeket pedig betoljuk alá.

Vannak olyan cégek, melyek kimondottan a helytakarékos bútorok készítésére specializálódtak. A Resource Furniture nevű cég amerikai illetőségű, bútoraikat azonban európai dizájnerek tervezik. Bútoraik közös jellemzője, hogy a lehető legfunkcionálisabbak és természetesen helytakarékosak, miközben fontos szempont hogy minél szebbek, elegánsabbak és modernek legyenek. Vannak ötleteik például egy komplett szoba kialakítására is, amely azonban elfér szinte egy sarokban. Az ágy egy nagy beépített szekrény tetején van, lépcső vezet fel hozzá. Mellette íróasztal és polc kapott helyett egy székkel, mindez ugyancsak egy tároló szekrény tetején – egyszerűen zseniális! A helytakarékos bútorok legtöbbje kettős funkciót lát el, egy fémvázas vitrin egyes elemei külön-külön székekként funkcionálnak, és az asztalok magasságát is változtathatjuk attól függően, épp milyen célra van rájuk szükség. Miért lenne szükség külön íróasztalra, amikor a görgős széket a könyvespolc erre a célra kialakított részéhez is oda lehet tolni? Vagy az ágy miért foglalja állandóan a helyet a szobában, ha a falból is ki lehet fordítani, és le lehet dönteni? Mindezt szinte érintésre, nem kell megszakadni a nagy átalakítás során, a hidraulikus mechanizmus elvégzi helyettünk a munkát.

A helytakarékos bútorok egy másik variációja az orosz Matrojska-babák ötletére alapul. Ezeket a babákat egymásba lehetett tenni, a kicsit a nagyobba, majd mindkettőt egy még nagyobba, és így tovább. A bútorok esetén használat után az egyes elemek egymásba tolhatók, illeszthetők, a gondos tervezésnek és kivitelezésnek hála szinte hézagmentesen.

Helytakarékos bútorok a Matrojska-babák ötletére: ingatlanmenedzser.hu/otthon/2011/12/14/Helytakarekos_butorok_11VE6Y.

Helytakarékos, leleményes bútorokról a Resource Furniture-től: www.resourcefurniture.com/space-savers.

Videó, képek a helytakarékos bútorokról, alakíthatóságukról: youtube.com/watch?v=vXmiP6YH7xs.

Tenoch

Falra felhajtható, plafonra felhúzható és szekrénybe felhajtható ágyat is láttam már, ezek a mai spórolós, hely és rezsi pénz takarékos időkben jól működhetnek. Amennyiben az elfoglalt hely, a tér, a pénz és a rezsi költség sem számít, akkor egészen más világba csöppenünk, erre is mutatunk fotókat, képeket modern és klasszikus stílusban is:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sciennet Fórum szabad blog a törzsvásárlóknak

NAGYRA NŐTT A VÁSÁRLÓI KLUB Átverés és bukta vagy átalakulás, 2010-2011-2012-ben sokminden kiderült. Kaptam egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.