Bréééking:

Hippi divat. múlt és jövő

A tavasz beköszöntével a legnagyobb divatházak kollekcióiban már évek óta tendenciaszerűen visszatérnek a hippi divat legfőbb jellemvonásai. Tavaly az olyan világmárkák, mint a Pepe Jeans, vagy a Gas is szívesen operáltak a virágmintákkal, vagy a virágleányok tunikáinak mását mintázták meg pólóanyagból, melyet egy dögös farmerral passzintva a szezon sztárjainak számíthattunk. Nincs ez másként idén sem! A hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentkező diákmozgalom ruhatára korszerű alapanyagokkal ötvözve ma is lemoshatatlanul trendinek számít, a lezser trapézgatyáktól a virágos felsőrészeken át a tunikákig bezárólag, hogy a bőr reneszánszáról (lásd szoknya divat) már ne is beszéljünk. Jöhetnek a hímzések, a rojtok ...

A tavasz beköszöntével a legnagyobb divatházak kollekcióiban már évek óta tendenciaszerűen visszatérnek a hippi divat legfőbb jellemvonásai. Tavaly az olyan világmárkák, mint a Pepe Jeans, vagy a Gas is szívesen operáltak a virágmintákkal, vagy a virágleányok tunikáinak mását mintázták meg pólóanyagból, melyet egy dögös farmerral passzintva a szezon sztárjainak számíthattunk. Nincs ez másként idén sem! A hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentkező diákmozgalom ruhatára korszerű alapanyagokkal ötvözve ma is lemoshatatlanul trendinek számít, a lezser trapézgatyáktól a virágos felsőrészeken át a tunikákig bezárólag, hogy a bőr reneszánszáról (lásd szoknya divat) már ne is beszéljünk. Jöhetnek a hímzések, a rojtok és a népszerű gyöngydíszítések is.

Ha a nemzetközi divatvilágra vetünk egy pillantást, láthatjuk, hogy 2010-es tavasz/nyári kollekciójában Versace is sikerrel alkalmazta a széles öveket és a hippi motívumokat felsőrészein, Moschino a nagy virágmintákkal és az élénk színekkel operált, Dolce&Gabbana a szakadt farmert emelte piedesztálra, míg Gucci virágékes ingekkel sokkolta rajongóit. Sőt, a H&M 2010-es The Garden kollekcióját kifejezetten a hippi divatra építette, ráadásul a környezettudatosságra is figyelt. A kollekció virágékes darabjaihoz újrahasznosított és természetes anyagokat használtak fel, így születtek azok a bővebb fazonú, laza felsőrészek és színpompás ruhácskák, melyek nemcsak a szőke Natasha Polyn festenek istenien. A hippi kollekció darabjai előreláthatólag márciustól nálunk is elérhetőek lesznek, bizonyos darabok pedig már most megtalálhatóak a belvárosi üzletben.

Vajon minek köszönhető, hogy ezek a ruhák ma is ennyire népszerűek és divatosak? Ha egy kicsit alaposabban megvizsgáljuk a hippi szó etimológiáját, talán közelebb jutunk az igazsághoz. A harmincas-negyvenes években az igazán menőket nevezték hep-nek, melyből a későbbi hippi kifejezés is ered. Ha pedig az Egyesült Államokból induló hippi mozgalom szellemi-filozófiai tartalmáról, gyökereiről sem feledkezünk meg, beláthatjuk, hogy a világbéke jelszavai, a „szeretkezz ne háborúzz” mélyén rejlő örök szabadság- és lázadásvágy az, amihez foggal-körömmel szeretnénk ragaszkodni ma, a 21. században és minden bizonnyal az idők végezetén is. Talán nem is gondolnánk, hogy amikor az egészséges táplálkozást preferáljuk, vagy kimegyünk a Sziget Fesztiválra lazulni, szintén a hippik örökségét támasztjuk fel. Hát még, ha bikinit húzunk! – jó, ha tudjuk, a kedvelt fazonú fürdőruhák elterjesztése is nagy részben a hippiknek köszönhető.

A hippi divatot már születése pillanatában is az egyediség és az ötletesség jellemezte, akárcsak ma, így lehet képes időről-időre megújulni. Az viszont már korunk és a sors fintora, hogy míg ezek a bohém egyetemisták maguk készítették ruháikat, mert márkás darabokra nem tellett nekik, mi kisebb vagyonokat is képesek vagyunk az üzletekben hagyni, csakhogy egy hippi érzést (feelinget) árasztó ruhaneművel gazdagítsuk ruhatárunk. Na de valamit valamiért. Ha szabadságunkat és lezserségünket ma csak pénzért kaphatjuk meg, ám legyen!

A lenti képek vegyes, divat, chick (sikk), vintage és jelmezbál kategóriát is tartalmaznak női és férfi “hippie” stílusban.

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

  • hippi ruhak

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*