Hogyan is kezdjünk el jógázni?

Először is tegyük félre a sürgető késztetést, hogy minél hamarabb eredményt kell elérnünk, akár a fogyás, akár az egészségünk jobbítása a cél. A jóga nem erről szól. Sok ezer éves bölcsesség rejtezik benne, és ha belevágunk és kitartunk, ez szépen lassan kifejti áldásos hatását mind az elménken, mind a testünkön.

Leírok pár kezdő gyakorlatot, amit ingyen és bérmentve magunk is megtanulhatunk, és ha beteszünk egy kis nyugtató zenét háttérnek, csodás élményt szerezhetünk magunknak anélkül, hogy költségekbe vertük volna magunkat. Bemelegítő gyakorlatokkal kezdem.

Az első gyakorlat az Uttanasana (állóhelyzetből előrehajlás). A szó szanszkrit, és ahhoz képest, mennyire egyszerű maga a gyakorlat, a szó jelentése igencsak összetett: intenzív, erőteljes, szándékos nyújtás. Merthogy a lényege a test teljes hátsófelének kinyújtása, az ott található összes izommal együtt.

Végrehajtása a következőképpen zajlik: álló helyzetből lehajolunk amilyen mélyre csak tudunk, és átöleljük a lábunkat vagy letesszük a kezünket a földre. Kezdetnek maradhatnak a térdek kissé behajlítva. Csakis finoman és türelmesen végezhetjük, különben nem érünk el eredményt, sőt, még meg is sérülhetünk. Hatása: megnyújtja a hátsó combizmokat, és a hátat; ellazít; enyhíti a fejfájást; segíti az emésztést; elcsendesíti az elmét. Ne végezd, hogyha a következőktől szenvedsz: hátsérülés; szakadás a hátsó combizomban; isiász; glaukóma; levált retina.

A póz lényege, mint a jógánál mindig, a koncentráció. Minden jógapózban javasolnak egy adott testrészt, ahova a figyelmünket kell irányítsuk, ami a jelen esetben a medence, hiszen ott a póz úgynevezett gyökere. A jóga hatásossága a pózok meditatív végrehajtásán ugyanúgy alapszik, mint azon, hogy ha alaposak vagyunk, bizony egy idő után szakadni fog rólunk a víz.

A következő gyakorlat a Macska-Tehén póz, ahol is a medencénk mozgatásával homorítjuk illetve domborítjuk a hátunkat. Ezt négykézlábra ereszkedve kell végezni, a csukló legyen pontosan a váll vonalában és a térdek pontosan a csípő vonalában. Belélegezve, emeljük fel az ülőcsontot, ezzel homorúvá téve a hátat (Tehén póz). Kilégzéskor pedig fordítsuk magunk alá a medencénket, ezzel domborítva a hátat (Macska póz). Ismételjük körülbelül 8-10 alkalommal, a medencénkre koncentrálva. Ez a pozíció gyönyörűen megmozgatja a hátat, a gerincet és hátizmokat. Nagyon lassan kell végrehajtani, a saját ritmusunkban.

Az ezután következő gyakorlat a Lefelé Néző Kutya avagy Hegytartás póz. Az előző négykézláb helyzetből kilélegezve emeljük fel a fenekünket a magasba, sarkakat igyekezzünk a földön tartani, a lábakat kiegyenesíteni. Addig igazítsuk a pózt, amíg egy szép, fordított V-alakot nem formáz a testünk oldalról. A póz titka a medence ég felé való nyújtása, a has behúzásával. Tartsuk a pózt körülbelül 20 mp-ig, mélyeket lélegezve ki és be.

Ismételjük az előző két pozíciót ötször, aztán pihenjünk az utolsó, levezető pozícióban, a Gyermek pózban. Üljünk tehát a sarkainkra és előrehajolva tegyük a fejünket a matracra, a kezeket kinyújtott pozícióban pihentetve, tenyerekkel befelé. Maradjunk így ameddig csak jólesik, hiszen ez a pozíció rendkívül jó hatással van az idegekre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük