Hogyan segíthet az ájurvéda fejfájás és migrén esetén?

Zaklatott életmódunk mellett bizony sokan küzdünk feszültség okozta fejfájástól. Sok esetben azzal oldjuk meg a problémát, hogy fájdalomcsillapítót veszünk be, és nem teszünk azért, hogy kiderítsük, valójában mi is okozza a fájdalmainkat. Pedig megéri mélyebbre ásni és szelídebb gyógymódokhoz nyúlni egészségünk megóvása és a további panaszok elkerülése érdekében.
Az ájurvéda, India egészség tudománya kínál néhány tanácsot erre a panaszra is:

1. Kellemes zene hallgatása
A hangterápia ilyen formában már önmagában enyhítheti a fájdalmat. Ha tehetjük, pihenjünk le néhány percre és figyeljünk a zenére lehunyt szemmel. Terítsünk nedves, forró kendőt a nyakunkra. Ha lefekszünk közben, a felsőtest kissé legyen megemelve, hogy elkerüljük a vér felgyülemlését az agyban.

2. Szünet beiktatása
A feszültség okozta fejfájás tipikusan a szellemi munkát végző emberek problémája. Náluk a nyak és a fej görcsös merevsége alakul ki, mely a nyakcsigolyák gátoltságához vezet. Ha tehetjük, iktassunk be néhány perc szünetet, lazítsuk el a nyak- és vállizmokat, igyunk meg egy Váta teát.

3. Méregtelenítés
A szervezetben keringő méreganyagok a központi idegrendszerben fájdalmas görcsöket okozhatnak, amely migrén formájában jelentkezik. Ezért érdemes rendszeres méregtelenítést végezni. A migrén hátterében persze más indokok is meghúzódhatnak pl. stressz, túlterheltség, kimerültség, de örökletes hajlam is lehet.

4. Meditáció
A lelki tényezőkre visszavezethető fejfájás enyhíthető ezzel. Azokra jellemző a fejfájás e formája, akiket erős önuralom jellemez, nem tudnak lazítani és melankolikus alaphangulatuk van.

5. Pránájáma
A légző gyakorlatok megnyugtatják az idegrendszert, így enyhítik a fájdalmat.

6. Borogatás
Tegyünk meleg, nedves borogatást a nyakra és a homlokra. Használjunk mentaolajat a halánték bedörzsölésére, vagy szantálfaolajat.

7. Meleg lábfürdő
A forró fej és a hideg láb a kezdődő migrénes roham tünetei. Gyorsan enyhíti a fájdalmat a lábra helyezett meleg borogatás vagy egy meleg lábfürdő. Gyakran meg is szakíthatjuk a rohamot ezzel.

8. Nyakmasszázs
Főleg a feszültség okozta fejfájás csillapítására ajánlott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük