Bréééking:

Hogyan találjuk meg a megfelelő futócipőt?

A futás kiváló edzésforma a mentális, és a fizikai erősödéshez egyaránt. Helytől, és időtől függetlenül bárhol felvehetjük a futócipőt, és elindulhatunk: a megfelelő lábbelire azonban sokan nem fordítanak elegendő figyelmet. A futás során a lábfejünket akár a testsúlyunk két-, háromszorosának megfelelő terhelés is érheti a mozgás gyorsaságától függően. A futócipő ezért rendkívül fontos szerepet játszik a sérülések, ízületi károsodás megelőzésében.Amennyiben sikerült megtalálnunk az ideális, kényelmes futócipőt, semmiképpen se dobjuk ki, ha elhasználódik. Vigyük magunkkal a sportszaküzletbe, így az újabb lábbeli kiválasztása is könnyebb lesz.A lábfejünk típusa szerint más-más sportcipőre lehet szükségünk: a sportszaküzletekben általában segítenek a típus meghatározásában, és ...

A futás kiváló edzésforma a mentális, és a fizikai erősödéshez egyaránt. Helytől, és időtől függetlenül bárhol felvehetjük a futócipőt, és elindulhatunk: a megfelelő lábbelire azonban sokan nem fordítanak elegendő figyelmet. A futás során a lábfejünket akár a testsúlyunk két-, háromszorosának megfelelő terhelés is érheti a mozgás gyorsaságától függően. A futócipő ezért rendkívül fontos szerepet játszik a sérülések, ízületi károsodás megelőzésében.

Amennyiben sikerült megtalálnunk az ideális, kényelmes futócipőt, semmiképpen se dobjuk ki, ha elhasználódik. Vigyük magunkkal a sportszaküzletbe, így az újabb lábbeli kiválasztása is könnyebb lesz.

A lábfejünk típusa szerint más-más sportcipőre lehet szükségünk: a sportszaküzletekben általában segítenek a típus meghatározásában, és a megfelelő lábbeli kiválasztásában. Akár sportorvossal is egyeztethetünk a vásárlás előtt. Figyelembe kell vennünk azt is, milyen talajon tervezünk futni. A futócipő profilja a külső körülményektől is függ. Például, ha aszfalton futunk, fontosabb, hogy a cipő csillapítsa a becsapódás erejét, mintha földes talajon, vagy speciális futópályán edzenénk. Ha hetente többször, többféle talajon futunk, ajánlott kétféle futócipőt használni.

A megfelelő lábbeli kiválasztásánál fontos, hogy a lábfej számára elegendő hely legyen a cipőben: elképzelhető, hogy a lábméretünknél egy számmal nagyobb futócipő lesz az ideális választás. A lényeg, hogy a cipő ne korlátozza a lábfej természetes, gördülő mozgását se hosszirányban, se oldalirányban. A legtöbb sportszaküzletben van lehetőség a cipő néhány napon belüli cseréjére: próbáljuk ki, és ha kényelmetlennek találjuk, vagy ízületi fájdalmakat tapasztalunk, válasszunk másik futócipőt.

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*