Hogyan táplálkozzunk egészségesen?

Az egészséges táplálkozást hosszú ideig túlértékeltnek, jelentéktelennek tartották, követőire furcsán néztek. Napjainkban már-már divatosnak mondható a tudatos, egészséges étkezés. Mit takar pontosabban a fogalom?

Nemcsak az számít, mit eszünk: az is fontos, hányszor étkezünk egy nap. Az egészséges táplálkozás alapelve, hogy többször eszünk kevesebbet: naponta legalább öt étkezés ajánlott reggel, délelőtt, délben, délután, és este. Figyeljünk arra, hogy az étkezések ne legyenek egyoldalúan összeállítva: törekedjünk a kiegyensúlyozottságra, és a változatosságra.

Minden étkezésnél érdemes ügyelnünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sok zsiradékot. A szárnyasok húsa például lényegesen zsírszegényebb, mint a sertés-, vagy a marhahús. Naponta legalább öt adag zöldséget, és gyümölcsöt fogyasszunk, lehetőleg frissen, mivel így őriznek meg a legtöbbet értékes vitamintartalmukból. A cukrot kerüljük: helyettesíthetjük természetes édesítővel, például mézzel, vagy kalóriaszegényebb nyírfacukorral. A fehér kenyér alternatívájaként fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, pékárukat: élelmi rosttartalmuk jóval magasabb, így laktatóbbak, és emésztésünknek is jót tesznek. Az étkezések közötti snackekről, étkezésekről ajánlott lemondani, ha az egészséges táplálkozás elveit követjük.

A kiegyensúlyozott táplálkozást sokan bonyolultnak találják. Úgy vélik, nem lenne idejük mindennap főzni, vagy nem szeretnek a konyhában tevékenykedni. Szerencsére erre is van megoldás: a legtöbb ételszállító cégnél választhatunk egészséges, vagy diétás menüt. Ha körültekintően választunk (az összetevők listáját alaposan nézzük át, illetve tájékozódjunk az ételek kalóriatartalmáról), hasonlóan egészséges lehet az étrendünk, mintha magunknak főznénk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.