Hogyan terjed a Fukushimából származó radioaktív szennyeződés a Csendes Óceán vizeiben?

Bármennyire is szörnyűek a 2011 márciusában a Fukushima Daiichi atomerőműben bekövetkezett baleset következményei, tengerbiológus kutatók most mégis felhasználják a mért sugárzási szintek adatait a Csendes Óceán áramlásainak tanulmányozására.
A kérdés persze elsősorban az, hogy milyen gyorsan és milyen útvonalon éri el a sugárfertőzött víz Észak Amerika partjait illetve közben milyen hatással lesz tenger bonyolult ökoszisztémájára.

A földrengést illetve a cunamit követően a reaktorok hűtése az azonnali biztonsági intézkedések ellenére leállt. Ennek következtében hamarosan a reaktortér túlhevült és a fűtőanyag egy része kiszabadult. Elsősorban a cézium 134-es és 137-es izotópjai kerültek nagyobb mennyiségben a hűtővízzel együtt a talajvízbe. Már ekkor világossá vált, hogy a sugárzó izotópok a víz áramlásával párhuzamosan előbb-utóbb megjelennek majd Amerika nyugati partvonalánál, mivel felezési idejük viszonylag nagy. Sajnos ez a várakozásoknak megfelelően be is következett, bár a fősodratú médiában egyelőre kínos csend uralja a témát.

Természetesen az eddig ismert áramlási viszonyok alapján már korábban is modellezték a sugárzás terjedését számítógépes modellek segítségével, de ezek csupán becslések voltak. Ezúttal a tudósok rendszeres mérésekkel ellenőrizik a radioaktív víz megjelenését különböző helyeken, a mérési eredményeket pedig feldolgozzák.

Már 2-3 hónap elteltével sikerült kimutatni a cézium 134 és 137 jelenlétét több mint 1000 kilométerre a baleset helyszínétől 2013 nyarára pedig már Kanada partjai közelében szinte mindenütt. Szerencsére a sugárszennyezett víz jelentősen felhígult, ezért a sugárzás szintje csak mintegy ezred része volt a megengedett határértékeknek.

A számítógépes modellek előjelzései meglehetősen jól megközelítették a konkrét mérési eredményeket, és ha továbbra is ilyen ütemben terjed a sugárszennyezett víz, akkor a számítások szerint kb. 2016-ra a sugárzási szint többszörösére fog emelkedni.

A kutatók azonban mégis optimisták, mert elmondásuk szerint még a többszörös értékek is messze elmaradnak az egészségügyi határértékektől.

A közvélemény kíváncsian várja, hogy mit hoz majd a 1015-ös év, valóban lassul e radioaktív izotópok terjedése, vagy pedig az előző évekhez hasonlóan újra és újra szembesülnünk kell a következményekkel és, hogy érdemi előrelépés még mindig nem történt az ügyben.

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a katasztrófa helyszínén dolgozó japán mérnököknek minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy a sugárszennyezett hűtővíz továbbra is a nyílt óceánba szivárogjon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges fogyás: így működik!

Tartósan, és egészségesen szeretnénk fogyni? Felejtsük el a különböző csodadiétákat, hiszen csak ritkán tartják, amit …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.