Hol van Kronborg?

Az 1420-as években a dániai Zeeland legtávolabbi csücskében épült erőd a Dánis és Svédország közötti tengerszoros legkeskenyebb pontján áll. Jól védhető erődnek szánták a potenciális svéd támadások idejére.Építését VII. Erik király kezdte el, aki az erődöt a vízi utat használó hajók vámházaként használta. 1585-ben II. Frigyes király pazar reneszánsz kastéllyá alakította át az egyszerű erődítményt, amelyet Kronborg kastélynak nevezett el.
Frigyes elképzelése egy kívül-belül egyedi egyedi kastély volt márványkandallókkal, freskókkal, falikárpitokkal, és az épületet Európa legszebbjei között jegyezték. Az északi szárnyban alakították ki a király és tisztviselői lakosztályokat, a déliben pedig egy kápolnát. Ez utóbbi épületrészhez csatlakozik az 57 méter magas Trombitás torony. A kastély Dánia határain túl is ismertté vált William Shakespeare Hamletje rezidenciájaként, amelyet a darabban Elsinore kastélynak neveztek. A mintához olyan vándorszínészek leírásait használta fel Shakespeare, akik vendégszerepeltek Kronborgban.
Miután 1629-ben tűzvész tört ki a kastélyban, több uralkodó is igyekezett helyreállítani annak eredeti dekorációját. IV. Keresztély király rekonstruáltatta a pazar épületkülsőt, de az enteriőrt neki sem sikerült maradéktalanul. Az 1658-as svéd hódítás után új védművel erősítették meg, így Európa egyik legjobban védett erődjévé vált.
Napjainkban látogatható a kápolna, a királyi termek, a lakosztályok és a bálterem is. Bejárhatjuk a kazamatákat, melyek az ostrom alatt nyújtottak biztonságot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csodálatos Korzika

Korzika egy viszonylag kis sziget, a Földközi-tenger szigetei között mégis ez az egyik legnagyobb. Korzika …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük