Drágám, hagyd abba a horkolást! :)

A horkolás egy alvási rendellenesség. Ilyenkor, alvás közben a nyak és a garat izmai ellazulnak, ami szűkületet okoz a garattérben. Így a szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni, ami a lágy szövetek, a lágy szájpad és a nyelvcsap zajos vibrációját, vagyis a horkolást eredményezi. Alkoholos befolyásoltság esetén a horkolás még zajosabb. A horkolás gyakran együtt jár egy másik alvászavarral, ismétlődő légzéskimaradással, egyfajta oxigénhiányos állapottal, amely a mélyalvás megszakításához vezet. Ez hosszabb távon a vérnyomás emelkedésével is együtt járhat. A legtöbb esetben azonban nem kóros horkolásról van szó, ami nem a horkolónak, hanem inkább a mellette vagy közelében pihenni vágyóknak kellemetlen. A horkolás megszüntetésére különböző módszerek vannak, ezekből mutatunk be most néhányat.

Kezdjük egyszerű, praktikus tanácsokkal, melyek segíthetnek. Kövér emberek esetén a testsúlycsökkentésnek pozitív hatásai lehetnek. Egy másik tanács: inkább oldalunkon feküdjünk, ne hanyatt. Többfajta gyógyszer illetve gyógyhatású készítmény létezik a horkolás ellen. Klinikai tesztek bizonyították, hogy a leghatásosabb ilyen készítmény az Asonor orrspray. A teszteken 35-50 éves férfiak vettek főként részt. A horkolás ugyan nem csak a férfiakat érinti kizárólagosan, de nőknél tízszer ritkábban fordul elő. Az Asonor orrspray megnedvesíti a nyálkahártyát és megfeszíti az izmokat a torokban. Ezáltal a légzés könnyebb lesz, és reggel nem érzünk szárazságot a torokban – a készítmény ugyanis az orron keresztül közvetlenül a torokba jut.

Ha az orrspray vagy más készítmények hatástalanok, akkor valamilyen készülékkel érdemes próbálkozni. Létezik például olyan orrmaszk, amely alvás közben meghatározott nyomású és mennyiségű levegőt juttat a légutakba, végig nyitva tartva azokat. Hátránya a körülményes kezelhetőség. Létezik szájbetét is, amely megemeli az állkapcsot, és megakadályozza a nyelv hátracsúszását. Vannak műtéti eljárások is, melynek során a torok lézerrel történő tágítását végzik el. Hátrányuk, hogy a beavatkozás után 2 hétig erős garatfájdalom lép fel, tehát csak legvégső esetre ajánljuk. A műtét helyett szóba jöhet a rádiófrekvenciás kezelés. Az ún. Somnoplasty-eljárás során nagyfrekvenciás elektromos energia éri a nyálkahártya alatti lágy részeket, ezáltal ezek feszesebbé válnak.

Hogyan szüntessük meg a horkolást – praktikus tanácsok angol nyelven: howstopsnoring.net.
Horkolás ellen rádiófrekvenciás és Somnoplasty kezelés: horkol.hu.
Horkolás megszüntetése gyógyszeres úton: www.horkolas-horkolni.hu.
Tenoch

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyás blog keresés, formálás, szépítés és izmok

Az igazi fogyókúraszezon a legtöbbeknél kora tavasszal kezdődik, amikor az első melengető napsugarak óhatatlanul eszünkbe …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük