Ideális testsúly kiszámítása

Ideális testsúly, egészség, boldogság, életmód tippek a formában maradásra – egy kicsit másképpen. Izgalomra van ok, fogyásra gyakran, de egyre ritkábban.

Bikiniszezon, nemre, korra való tekintet nélkül szinte mindnyájunkra rátör a súlypara. Elég csinos vagyok? Nincs rajtam néhány felesleges kiló? Elég feszes a hasam, fenekem, combom? – őszintén, ki nem kérdezte még meg tükörképétől strandra indulás előtt?

Amikor az ideális testsúlyról fantáziálunk, sokunk szeme előtt a görög istenek vagy a csontsovány modellek, és lányos képű Adoniszok elérhetetlen szilfid alakja lebeg, pedig messze járunk az igazságtól. Az ideális testsúly egy a szervezet számára is könnyen fenntartható egyensúlyi állapot eredményeként lehet miénk, megtartása nem jár különösebb szenvedéssel, mi több ez boldogságunk és egészségünk záloga is.

A táplálkozási szakemberek szerint az ideális testsúly átlaga a centiben mért magasság mínusz 110 képlet alapján számolható ki, vagyis egy 170 cm-es nőnek 60 kiló körül van az ideális testsúlya. A BMI, vagyis a testtömeg-index-kalkulátor segítségével is könnyen kiszámíthatjuk ideális testsúlyunkat korra, nemre való tekintet nélkül. Az interneten számos online kalkulátor áll rendelkezésünkre, ahol nemünk, magasságunk, súlyunk és életkorunk megadásával, egyetlen gombnyomással kideríthetjük, mennyi az annyi. Sőt, megtudhatjuk azt is, nem vagyunk-e elhízottak, esetleg túl soványak.

Boldogtalanul a bőrünkben? Őket úgyis akarom! 🙂

Ha nemcsak esztétikai problémát jelentenek plusz dekácskáink, a narancsbőr, vagy a kibuggyanó fodrocskák derekunkon, valóban indokolt szükségünk van a fogyásra, kellő akarattal, kitartással a döntő elhatározás után nem is lesz olyan nehéz a feladatunk, az álomsúly megtartásánál már annál inkább.

A diéta befejeztével sokan a hirhedt jojo-effektus áldozataivá lesznek, hisz a keserves kúra leteltével szinte rögvest nekiesnek tiltott “kedvenceiknek” (jön a hamburger, pizza, chips triumvirátusa), és a féktelen habzsidőzsiben végül kétszer annyi pluszt szednek magukra, mint amitől nagy nehezen sikerült megszabadulniuk.

A varázsszó tehát nem a fogyókúra, hanem az életmódváltás!

Nincsenek tiltott élelmiszerek, csak mérték.

A táplálkozási szakértők az egészséges életmód keretein belül heti egy, maximum két alkalommal engedélyezik, hogy kicsit megengedőbbek legyünk magunkhoz, ilyenkor jöhet a nasi, vagy a sajtos tejfölös lángos is, igaz, csak ésszel. Pukkadásig zabálni magunkat nem érdemes. Másnap jól tesszük, ha visszatérünk egészséges életmódunkhoz, a “kihágást” követő néhány napban még több gyümölcsöt, zöldséget, zöldséges fogást fogyasztunk, kerüljük a finomított szénhdrátokat tartalmazó élelmiszereket (fehér kenyér, cukros kekszek és péksütik, hogy csak néhány mumust említsünk közülük).

A súlytartást is könnyebbé teszi, ha a helyes táplálkozás mellett a mindennapi, vagy legalábbis heti 3-4 szeri intenzív mozgást is életünk részéve tesszük. Izom tömegünk növelésével ugyanis fokozhatjuk alapanyagcserénket, mely egy diéta hatására sokszor egyébként is lelassul (erről később), így a helyesen megválogatott élelmiszerekből bűntudat nélkül ehetünk egy kicsivel többet, mintha egész nap a szék háttámláját támasztanánk. Ma már nagyon jó edzés módszerek segítik az izom méret növekedésre vágyókat, és így táplálékkiegészítőkre egyáltalán nincs szükség, 3 hónap alatt látványosan dagadhatnak a muszklik még edzőterembe járás nélkül is, saját súllyal fekvőtámasz, has és hátizom, guggolás, illetve a nélkülözhetetlen húzódzkodások, futni vagy kerékpározni kiegészítésként érdemes.

Mielőtt nekivágnánk a nagy életmódváltásnak, érdemes lehet megismerkedni a különböző életmódrendszerekkel is, a Norbi Updattel, az Alexandrás súlykontrollal, vagy a testkontrollal, ki mire esküszik, de már akkor is sokat teszünk magunkért, ha egy online táblázat segítségével kiszámítjuk alapanyagcserénket és megnézzük, a megengedett tápanyagmennyiségnél mennyivel többet viszünk be szervezetünkbe egy átlagos napon, mely aztán plusz kilócskák formájában rakódik testünk kényes részeire. A dietetikusok is ebből indulnak ki, amikor személyre szabott étrendet állítanak össze szebb alakra áhítozó, esetleg egészségügyi okok miatt fogyni szándékozó pácienseiknek.

Az alapanyagcsere kiszámítása azért is fontos, mert egy fogyókúra során sem mehetünk tartósan az alá a bevitt kalória érték alá, amit szervezetünk önfenntartásához igényel, különben alapanyagcserénk takarék üzemmódra kapcsol, és már minimális táplálékfelvételre is hízással válaszol, legyen az néhány szem alma, vagy egy-két szál répa, natúrjoghurt, holott a koplalástól már a szemünk is kiesik.

A szakértők nagyjából egyet értenek abban, hogy egy átlagos nő és férfi számára hosszabb távon is egészséges a korlátozott, napi 1200-1500 kcal energia bevitelt engedélyező súlytartó étrend, egyesek ennek még élethosszabbító hatást is tulajdonítanak. Ami viszont biztos, hogy a plusz kilók leadása és a sport, a rendszeres, örömet adó mozgás beiktatása mindennapjainkba, jobb közérzettel ajándékoz meg minket a csinosabb külső mellett. A kiegyensúlyozottság, az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, pedig óhatatlanul lelki békénk és boldogságunk záloga. Ha nem esünk át a ló túlsó felére, nem válunk magunkhoz túl szigorúvá, nem figyeljük görcsösen, mikor-mi kerül a tányérunkba (a túlzottan egészségesen táplálkozás is betegség már, ortorexiának hívják), de alapvetően mégiscsak betartjuk az egészséges táplálkozás alapelveit, hosszútávon is elégedettebbek leszünk kirobbanó formánkban.

Ma már nincs is olyan nehéz dolgunk, a WTO az EU tagállamaiban ugyanis arra kötelezi az élelmiszerforgalmazókat, hogy az előrecsomagolt élelmiszereken tüntessék fel azok kalória, szénhidrát, fehérje, cukor és zsírtartalmát, sőt azok INBÉ értékét is, mely meghatározza, hogy egy átlagos felnőtt mennyit fogyaszthat az adott élelmiszerből súlygyarapodás nélkül. A nagyobb élelmiszergyártók weblapjain dietetikus szolgáltatást is találunk, ahol személyre szabott tanácsot kérhetünk speciális étrendünkre vonatkozólag, sőt több helyen a táplálékpiramissal is megismerkedhetünk, mely elárulja, milyen típusú táplálékból mennyit kellene naponta fogyasztanunk az egészséges táplálkozás jegyében.

Számtalan módszer és fitneszguru áll rendelkezésünkre, csak nehogy a nagy nyári fogyókúralázban megtorpanjunk a választék bőségétől!

Aki valóban jót akar magának, és élethosszra tervez, jobban teszi, ha kapásból lemond a nullkalóriás, tojáson és vízen diétákról, és valóban étkezése megreformálására törekszik, mely, mint hangsúlyoztuk már, nem jelenti, hogy örökre le kell mondanunk minden finomságról. A mértéket, az arany középutat kell meglelnünk az étkezésben is, mint mindenben.

Végezetül nem árt, ha tudjuk minden “tiltott” élelmiszernek létezik egészségesebb, alakbarát alternatívája is. Nassolni például gyümölcsökkel, magvakkal, teljes kiőrlésű cukormentes süteményekkel is lehet, nem muszáj mindjárt a cukros csokikért nyúlni, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk!

Az ideális testsúly számítása angol oldalon: www.halls.md/ideal-weight Ideal Weight. Az orvosilag ajánlott tartományról és az emberek vágyairól is tájékozódhatunk ezen az oldalon. Látható, hogy nem a dekákról szól a téma, még sportolóknál is lehet 5-6 kg kilengés.

Ideális testsúly számító magyar: www.idealistestsuly.hu/cikkek/BMI.htm – csak körülbelüli értékek, mindenki érzi magán, hogy mikor a legenergikusabb, vidámabb, amiben egy életmód tanácsadó is segíthet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Férfi frizurák, vonzó mód/szín és/vagy fodrász keresés

Divatos férfi hajak, frizurák 2012. Erősödő válság 2009-től átértékelt, a fejünk az, amire különösen nagy szükségünk van. Fontos, hogy rendben legyen kívül, belül, felül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük