Intervallumos edzés: zsírégetés rövid idő alatt

Szeretnél megszabadulni a pluszkilóktól, de nincs kedved, vagy lehetőséged órákig edzeni? Az intervallumos edzés kiváló választás lehet számodra. Az egyik leghatékonyabb zsírégető edzésmódszer, amire nem kell sok időt szánnod.

Intervallumos edzés: rövid, de hatékony
A végtelennek tűnő taposás a kardiogépeken már a múlté. A fitness-szakértők találtak egy hatékonyabb módszert a zsírégetésre: az intervallumos edzést, más néven HIIT-t (High-Intensity Intervall Training). A módszer nem az időfaktorra, hanem a rövidtávú, nagyobb mértékű terhelésre alapul. Rövid idő alatt teljesen kimeríted izmaidat, kihasználod a maximális teljesítőképességed. Kezdők, és haladók számára egyaránt megfelelő az edzésforma, de bizonyos szintű testi fittség szükséges hozzá a magas intenzitás miatt.

Az intervallumos edzést végezheted az interneten található, vagy DVD-n kapható HIIT oktatóvideók segítségével, de könnyedén beépítheted úszó-, vagy futóedzésedbe is. A lényeg, hogy a magas intenzitású fázisok és a lassabb szakaszok kövessék egymást: például sprint, és kocogás.

Miért örvend egyre nagyobb népszerűségnek a HIIT?
A legfontosabb érv az intervallumos edzés mellett a fokozott zsírégető hatás. A teljesítőképességünk határáig vitt edzés újfajta terhelést jelent a szervezetünknek, melyre később egyre jobban fel tud készülni. Megtanulja, hogy több energiát, gyorsabban kell felhasználnia ahhoz, hogy növelje a teljesítményét. A magas intenzitás tehát sokkal nagyobb mértékben serkenti az anyagcserét, mint a mérsékelt állóképességi tréning, így rövid időn belül több kalóriát égetsz el.

Az anyagcsere aktivitása, és a testhőmérséklet növekedése miatt a testednek több időbe telik, mire visszaállítja a normál állapotokat edzés után – ezt nevezik utóégetésnek. A kalóriafelhasználás edzés után mintegy 24 órával még mindig több az átlagnál! Összehasonlításképpen: normál kardioedzés esetén a hatás mindössze egy órán át tart. Nemcsak a zsírégetés szempontjából előnyös a HIIT: növeli az állóképességet, a gyorsaságot, csökkenti a regenerációhoz szükséges időt. További pluszpont, hogy az intervallumos edzéssel időt spórolhatsz: hetente 2-3 alkalommal 20-30 perc is elegendő a zsírégetéshez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.