Normál iskola vagy magántanuló?

Iskolába járni mindenkinek kötelező egy bizonyos korig, viszont választható, hogy a gyermek a hagyományos iskolarendszerben vagy magántanulóként teljesítse a tankötelességét. Minden tanulónak joga van kérelmezni, a közoktatási törvény alapján, hogy magántanuló legyen. Ezzel együtt kérheti a tanórai foglalkozások alól a felmentését.

Iskolai tanárok vagy magántanárok?

Természetesen a magántanulókat is ugyanúgy be kell íratni abba az iskolába, amelyikkel jogviszonyt szeretnének létesíteni, de az ilyen diákok, felmentést kapnak a kötelező tanórák látogatása alól. Ha a szülő kezdeményezi a gyermek magántanulóvá való átíratását, minden esetben az illetékes iskola igazgatóját kell megkeresnie. Milyen esetekben lesz a gyermek leggyakrabban magántanuló?

Legtöbbször, ha például tanulási, beilleszkedési gondokkal küzd, sajátos nevelési igényű, vagy hosszabb otthoni gyógykezelésre van szükség és emiatt válik magántanulóvá. Sok esetben akkor is emellett döntenek, ha olyan elfoglaltsága van, ami mellett nehéz lenne bejárni rendszeresen az iskolai órákra. Ilyen például a gyerekszínész, sportoló, vagy más előadóművész, aki elfoglaltságai miatt válhat magántanulóvá. Természetesen a magántanulóknak is ugyanúgy osztályozó és záróvizsgákat kell tennie, egy bizottság előtt, mint a többi tanulónak. A bizottság döntése alapján folytathatja a tanulmányait a felsőbb osztályokban.

A magántanulók használhatják az iskola közösségi helyiségeit, mint például a menza és a könyvtár. A magántanulók jogairól és egyéb érdekességekről a magántanulókkal kapcsolatban, bővebben olvashatunk a nincsigazsag.freeblog.hu/archives/2009/11/24/Magantanulok_jogai/ weboldalon.

A legtöbben magántanulóvá válunk, akik sokat járunk könyvtárba, vagy tanulásra használjuk az internetet, a tudásanyag végre könnyen elérhető :).

Rona

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visszér kezelés és megelőzés, vénástorna

A vénás torna, gyógytorna elemek. A hátunk és testünk állapotának függvényében egyes gyakorlatok nem ajánlottak, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.