Bréééking:

Izmaink szerepe a fogyásban

A fogyás alapfeltétele a negatív energiamérleg - azaz, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. Minél magasabb az alapanyagcserénk, vagyis a felhasznált kalóriák száma, annál könnyebb megszabadulni a pluszkilóktól koplalás nélkül. Az alapanyagcsere növelésében izmaink építése lehet a segítségünkre. Az izmok fenntartásához ugyanis szervezetünk nyugalmi állapotban is kalóriákat használ fel.Az izomszövet tehát növeli a szervezet energiaszükségletét akkor is, ha éppen nem edzünk. Egy kilogramm izomszövet fenntartásához naponta 100 kcal-ra van szükségünk. Ez egészen jelentős energiamennyiség, ha belegondolunk, hogy tíz percnyi futás szükséges az elégetéséhez.Modern társadalmunkban gyakori a mozgásszegény életmód. Autóval járunk munkába, lépcső helyett a liftet használjuk, és ...

A fogyás alapfeltétele a negatív energiamérleg – azaz, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. Minél magasabb az alapanyagcserénk, vagyis a felhasznált kalóriák száma, annál könnyebb megszabadulni a pluszkilóktól koplalás nélkül. Az alapanyagcsere növelésében izmaink építése lehet a segítségünkre. Az izmok fenntartásához ugyanis szervezetünk nyugalmi állapotban is kalóriákat használ fel.

Az izomszövet tehát növeli a szervezet energiaszükségletét akkor is, ha éppen nem edzünk. Egy kilogramm izomszövet fenntartásához naponta 100 kcal-ra van szükségünk. Ez egészen jelentős energiamennyiség, ha belegondolunk, hogy tíz percnyi futás szükséges az elégetéséhez.

Modern társadalmunkban gyakori a mozgásszegény életmód. Autóval járunk munkába, lépcső helyett a liftet használjuk, és a fizikai munkakörök helyett már egyre többen végzünk irodai munkát. Ha azonban az izomzatunkat nem terheljük, szervezetünk fokozatosan leépíti, hiszen az izmok megtartása sok energiát emészt fel. Az alapanyagcsere csökken, könnyebben hízunk, így még nehezebb elkezdeni a rendszeres edzéseket – az ördögi kör bezárul. Huszonötödik életévünk után tíz évente átlagosan 3 kilogramm izmot veszítünk.

35 évesen tehát átlagosan 300 kalóriával alacsonyabb az energiaszükségletünk, mint 25 évesen. Tíz év múlva ez a szám már 600-ra nő. Nem meglepő tehát, hogy a rendszeres futás, és a szigorú diéta ellenére sem sikerül lefogynunk, pedig korábban kevesebb sport is segített megszabadulni a pluszkilóktól. Izomzatunk megtartásában, és építésében a súlyzós, erősítő edzés segíthet. A rendszeres súlyzós edzésnek a fogyni vágyók több szempontból is hasznát vehetik. Amellett, hogy az izmok építésével növeli az alapanyagcserét, az alakformálásban, illetve a fogyás miatt összehúzódó bőr feszesítésében is segít.

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*