Jelek, hogy komolytalan pályázó vagy

Állást, jó és hosszútávú munkát akarsz, akkor mi is segítünk. Először is, te is tudod, hogy komoly vagy komolytalan típus vagy. Tudsz-e, akarsz-e tanulni, vagy az életet, a munkás éveket egy átmeneti állapotnak tartod.

Saját fejünkből, más álláskeresők és HR-esek élményeiből készített lista. Odafigyeléssel mind a buktatók egy részét ki lehet kerülni, és be lehet legalább az interjúra kerülni. Az emberi kapcsolataid és kommunikációd javítható. A cikk végén pedig szavazásra hívom kedves olvasóimat, illetve szóljatok hozzá, mondj véleményt. “Be lehet szólni” a munkaadóknak…”? Ez tetszett.

Hibák halom elsősorban belföldön:

0. Olyan helyre küldöd a pályázatod, ahol nagyon nem akarsz dolgozni, esetleg még telefonálsz is totál feleslegesen. Volt aki már eldöntötte, hogy hol dolgozik, miután végzett az iskolával, node még 2-3 helyre felvetette magát, eljárt a felvételi elbeszélgetésekre hobbiból, önbizalmat sikerült építenie rendesen, 10 évvel később már igazgató volt egy nagy cégnél. Mások idejét rabolni nem vicces (érett felnőttes).

1. Több helyre ugyanazt az emailt/levelet küldöd
Ha egy HR-es a “Fw” jelzést látja az email tárgyában, vagy a szövegből kiszűri, hogy ez másolat csupán, mész a kukába, 15-100-szoros túljelentkezés van a normálisnak mondható helyekre ma Magyarországon. A megszólítás legyen konkrét, (Például: Tisztelt Cím, Uram!).

Ha annyira kapós szakember vagy, hogy két kézzel kapkodnak utánad (például nyelveket folyékonyan beszélő tapasztalt mérnök, informatikus, edző, szakács…), a fejvadászok kedvenceinek nem szól ez a cikk.

2. Egy cégen belül ugyanazzal az önéletrajzzal szinte minden meghirdetett állásra pályázol

“Minden megoldás és pozíció érdekel.” Kiveri a biztosítékot a HR-eseknél ez a mondat. Mennyire van ugyanis reális önképe annak a pályázónak, aki a HR-estől a recepcióson, logisztikuson át az értékesítőig minden meghirdetett állásra lő? Még akkor is, ha a háttérben a kétségbeesés húzódik meg, inkább több céghez pályázzunk hasonló területekre. Amihez a leginkább értünk vagy amiben a legerősebbek vagyunk. Inkább tanuljunk még egy hónapot, vagy vállaljunk ‘ingyen’ egy ‘gyakornoki’ (segéd, tanonc) pozíciót egy időre, hogy a tudást megszerezzük.

3. Vicces vagy borzasztó az email címed (Nick, Felhasználónév)
Az első benyomás az online állás pályázatnál fontos. Legyen üzleties vagy komoly az emilcím, és ellenőrizzük, hogy a kimenő levélben a teljes nevünk szerepel-e. Kerülendőek az olyan címek, mint például “kiralyno@…”, “aszkiraly@…”, hosszan lehet folytatni, nekem is ilyen címem volt :-).

4. Rosszul írod le a cég /a kapcsolattartó személy nevét. Helyesírási hibákkal teli a pályázatod, soronként, mondatonként 2 hiba, ez elég gyakori sajnos. Oka figyelmetlenség, pontatlanság, komoly érdeklődés hiánya, műveletlenség, nem okés.

5. Magadról, gondjaidról írsz (beszélsz), és nem találsz kapcsolódási pontokat a kinézett céggel, pozícióval

A sikeres pályázat titka, kapcsolódási pontok találása közted és a vállalat között. Ha csak magadat mutatod be és nem tudsz semmit sem írni, mondani arról, mi az, ami megfogott a cégben, a munkakörben, milyen múltbeli tapasztalatot tudnál itt hasznosítani, az álláshirdetést olvasva miben ismertél magadra, akkor nem leszel az esélyesek között.

6. Késel jelentősen az interjúról, és nem jelzed telefonon a késést
Fontos a pontos érkezés, ám bármi közbejöhet: közlekedési akadály, előre nem kalkulált magánéleti esemény. Ennél még fontosabb, hogyan kezeled a helyzetet. Teljesen más a megítélés, ha előre szólsz telefonon, hogy késel vagy bizonytalan érkezés esetén új időpontot kérsz, mintha “csak úgy” késel fél órát vagy el sem mész interjúra. Gyakori hiba ez, ha te is normálisnak tartod a késést, akkor eltévedtél.

7. Ápolatlanul, kopott öltözetben jelensz meg
Nem a nyári izzadságról beszélünk, hanem a taszító külsőről. A cég képviselője állásinterjún mindig felteszi magának a kérdést: “El tudom képzelni a cégnél? Ügyfelek előtt megállja a helyét?”. Az ápolatlanság és a rossz öltözet még azt is jelzi: a pályázó nem tiszteli meg a munkaadót (vagy önmagát sem). Az elvárt öltözet egyébként szakma- és cégtípusfüggő. Érdemes erről előtte tájékozódni.

8. Alig tudsz valamit a megcélzott vállalatról
Olvasni és érdeklődni arany. Meglátod aranyat ér, a tudás most minden. Az állásinterjúra érkezve utána kell nézni a munkaadónak, minél több szálon. Ennek ellenére megesik, hogy a alapvető információk hiányoznak a cégről.

9. Üzleti titkokat fecsegsz ki előző munkaadódról
Van ahol ez elvárás, előny, máshol a sztorizás a véged. A munkaadó felteszi magában a kérdést: “Lehet, hogy rólam is ilyen nyíltan fog beszélni, ha felveszem és egy idő után újra állást keres.

10. Bizalmaskodsz az interjúztatóval
Te letegezel engem, nem nyert. Jól néz ki. Ha egy férfi pályázó így próbál egy hölgy interjúztatónál “bevágódni”, általában rossz úton jár. Nagyon kockázatos átlépni a határokat, és a privát szférában kutakodni. Akkor is, ha az információ mindenki számára elérhető, evidens.

11. Felveszed a mobiltelefont interjú alatt
Kirívó udvariatlanság. Ha életbevágóan fontos hívást vársz, akkor is jelezd előre a lehetőségét. Máskülönben kapcsold ki a mobilt, amikor belépsz a tárgyaló zónába.

12. Ellentmondások vannak a pályázati anyagodban és / vagy állásinterjús szereplésedben
Rosszabb esetben kockázatos kamuzás (nem létező szaktudás és nyelvvizsgák). Mielőtt interjúra indulsz, olvasd el milyen önéletrajzot küldtél el. Rendkívül kínos, ha a szóban elmondottak és az írásos verzió ellentmondanak egymásnak. Példa: egy a CV-ből “kifelejtett” korábbi munkaadót megemlítesz, másként nyilatkozol nyelvtudásodról, tanulmányaidról, egy hobbin is elcsúszhatsz. A közösségi médiás adatlapodat is gondozd (vagy titkosítsd), hogy mi szerepel rólad ott, az semmiképpen sem titok. A HR-esek egyre nagyobb aránya szaglászik a pályázók után, és egyetlen buli fotó miatt az esélyesek sorából azonnal törölhetnek.

13. Extrém alacsony vagy extrém magas a fizetési elvárásod
Egy felkészült pályázó nagyságrendileg be tudja lőni, mekkora fizetést tart reálisnak. A legtöbb esetben állásinterjú kerül szóba a kérdés. A túl alacsony és a túl magas összeg is azt jelenti, a pályázó nincs tisztában piaci értékében vagy nem értette meg a pozíció tartalmát. Ez nem Ausztria, nálunk nincs tisztességes minimálbér, de egy diplomával sem várhatod, hogy a felhők magasságába érjen a fizetésed az első évben.

14. Nincs kérdésed, és nem mutatsz kellő érdeklődést a cég iránt
Érdemes kérdésekkel készülni a cégről, a betöltendő munkakör részleteiről, esetleges fejlesztésekről. Ha nagyon informatív, rideg a cég képviselője, akkor elképzelhető, hogy nehéz, valamilyen szintű érdeklődést mutatni kell akkor is.

15. Egyetlen érved a fizetés, hogy miért szeretnél ott dolgozni
Szinte minden állásinterjún elhangzik a kérdés: “Miért szeretne itt nálunk dolgozni?” A megélhetés, a zűrös szociális háttér helyett más, a munkával, munkaidővel, a munkaadóval kapcsolatos észérvekkel kell előállni.

Tanulság: Tanulj! Válj kapóssá! Aztán élvezd, hogy szüksége van rád a közösségnek, a ‘cégnek’!

Egy mérnök ismerősöm egyik cégből a másikba ugrott éveken át, 1-2 év után továbbállt, miután magasabb fizetést, jobb feltételeket alkudott ki, így a havi nettó 500 ezer forintos szintet 10 évvel ezelőtt (2003) sikeresen átlépte, Kína, Szingapúr vagy valami más Thai (táj), ki tudja, hogy most hol jár, vagy itthon letelepedve újra csak a szomszéd tóra jár.

Még humorosabb, amikor valaki csak a HR-es nők (lányok, asszonyok) idegeivel akar játszani, olyan helyekre pályáz, ahol jó időzítve előjön a jól begyakorolt kérdés. Már csak egy dolog érdekel: “Milyen színű bugyi lehet Önön? A melltartó méretet már levettem…”.

Külföldre pályázás előtt a nyelvtudás lécét átugorni már itthon érdemes, ott tanulni költségesebb lehet. Bizonyos szakmákban megoldható, hogy magyar brigádban dolgozunk (építőipar, CNC, autó alkatrész gyártás, konyhai kisegítő, mosogató stb.), de tanulni érdemes. Segíts magadon, és isten is megsegít!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nőtt a gyermektelen nők száma, itt és errefelé

A statisztikák az egész ‘fejlett’ Európát a történelem süllyesztője felé viszik. Közben némi reménysugarat adnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük