Jólét, életminőség 2013-tól

Egy tudati állapot nagyobb részt? Miről is beszélünk? Végre valami jó férfiaknak és nőknek egyaránt.

A modern világban a jólét és az életminőség javítása, amiért dolgozunk. Ételből van elég, italból még minőségi bor is csurran-cseppen. Nos, akkor mi a gond? A harácsolás és a marhaságokra elköltött pénz, az biztos. Átvernek szent arcú hivatalnokok, értékesítők és politikusok is, így nem kell a szomszédba se átmenni.

A jólét tudata, ez az amiről oktat, tanít Braskó Csaba ügyesen. Az internetes kommunikációs csatornákat is jól aknázza ki saját marketing célokra is.
 
Nemrégiben részt vett egy rendezvényen. Alkalom nyílik ilyenkor betekintést nyerni az előadók gondolkodásmódjába. Mindezen túl akkor érdekes dolgok zajlanak, amikor a szünetekben emberekkel beszélgetünk, megfigyelhető ők hogyan gondolkodnak, milyen hatással vannak rájuk az előadók nézetei.

örömünkben 

“Az egyik szimpatikus látogató arról kérdezgetett, miért érdekel engem ez? Miután röviden elmondtam neki, mivel is foglalkozom hétköznapokon, amikor nem konferenciákra járok, így reagált:
-Nem lehet egyszerű feladat ez… ráébreszteni valakit arra, hogy több is van őbenne, mint amennyiről saját magának tapasztalatai vannak.. hogy ezt a sohasem látott kapacitását kihasználva sikeres lehet, vagy legalábbis sikeresebb, mint eddig. Azt hiszem ahhoz, hogy ezt belássa, először a körülményeit kell megváltoztatni. Hiszen tudjuk: a lét határozza meg a tudatod, ugye? – nevetett újdonsült beszélgetőpartnerem.

Annyira rég hallottam már Karl Marx eme gondolatát, és annyira viccesen hangzott az adott szituációban, hogy egy pillanatra tiltakozni is elfelejtettem, és inkább én is hangosan nevettem a dolgon. De később persze eszembe jutott, és nem hagyott nyugodni.

A körülményeinket nem igazán tudjuk megváltoztatni. Kevesen vannak például azok, akik tudnak adót csökkenteni, vagy akik képesek megnövelni a napsütéses órák számát. Azokból sincs sok, akik el tudják érni, hogy bárki beléjük szeressen első látásra. Ezek körülmények, és ha ezekre nincsen befolyásunk, ha ezeken nem tudunk változtatni, akkor ez vajon azt jelenti, hogy örökre korlátozottak a lehetőségeink? Ez persze nyilvánvalóan nem igaz, hiszen mindenki ismeri azoknak a sikeres embereknek a történetét, akik lentről kezdték, és ugyanazok a körülmények voltak rájuk is érvényesek, mint hasonszőrű társaik tízezreire. Ami azt illeti, az egyik legelső ilyen történet magában a Bibliában olvasható: Józsefet testvérei eladták rabszolgának, de éleselméjűsége, kitartása és rátermettsége révén végül a fáraó jobbkeze lett.

Életünk egyik legnagyobb illúziója, hogy a körülmények határozzák meg a lehetőségeinket!

Habár ez nem így van, nagyon logikusnak tűnik ez az állítás, mert a köznapi tapasztalataink ezt támasztják alá. Mindennap azt láthatjuk, hogy például akinek csórók a szülei, az nem jut be jó iskolákba. És az életünk telis- tele van ilyen apró mozzanatok ezreivel, melyek mind táplálják ezt az illúziót. És ezek alapján megkérdőjelezhetetlenül logikusnak tűnik tehát számunkra, hogy a körülmények határozzák meg a lehetőségeket.

Csakhogy ez fordítva is igaz: a tudat is meghatározza a létet. Sőt, valójában csak az határozza meg! Például ahogyan a tudatunk létrehozza annak érzetét, hogy kilátástalanságban élünk, az egy három lépésből álló folyamat:

Ennek a folyamatnak az első lépésében a világot szemléljük. Legtöbben nem látunk tisztán, nem úgy látjuk a világot, ahogyan az valójában van. Ennek következtében elkezdünk olyan dolgokra vágyni, amelyek irreálisak. Ez a második lépés, hogy hülyeségekre kezdünk áhítozni, elérhetetlen vagy megvalósíthatatlan dolgokra. Természetesen ezek a vágyak nem tudnak beteljesülni, ezeket a dolgokat, amikre áhítozunk, nem tudjuk elérni, ezért a harmadik lépésben frusztráltak leszünk. Csalódottak, dühösek és sértődöttek.

És a kör kezdődik elölről: dühünket, csalódottságunkat akár magunkba temetjük, akár kieresztjük, mindenképpen elhomályosítja a tisztánlátásunkat. Ha pedig nem látunk tisztán, olyan dolgokat akarunk majd a világtól, melyeket az nem adhat meg nekünk, és ezért megint pofára esünk. 

A gyakorlatban például ez úgy fest, hogy a legtöbb ember nem különösebben sikeres, és ezért nem is igazán boldog. A boldogság ugyanis egy cél megvalósításakor, elérésekor átélt érzelem – és ez lehet akár egy egészen pici cél is. Ha nem valósítunk meg semmi különöset az életünkben, akkor nyilván “semmi különös” érzéseink lesznek. És persze frusztráltak is leszünk. De az gyakorlatilag tuti, hogy a boldogság aránylag ritkán tör majd ránk. A legtöbb ember ennek ellenére azt várja, hogy majd ha bejön a nagy üzlet, ha megkapja a karácsonyi prémiumot, ha fejlődik az MLM hálózata, ha befut a webáruház, amit hobbiból csinál esténként, vagy ha felkapott lesz a kis vegyesboltja a lakótelepen, akkor végre majd boldog lesz. Ez a vágy nem ritkán a pénzhez kötődik, és úgy vélik, akkor majd lesz elég pénzük ahhoz, hogy boldogok legyenek.

De nem lesznek.

A boldogsághoz ugyanis sikeresnek kell lenniük.
 
Ráadásul, amíg boldogtalanok, addig nem fog bejönni az üzlet sem, mert a boldogtalanság nem kedvez a lehetőségekre való koncentrálásnak, és így inkább a kudarcot vonzza magához. És amíg a kudarcot vonzzák magukhoz, addig sohasem jön be a nagy üzlet, nem lesz karácsonyi prémium, nem fog fejlődni az MLM hálózat, nem fog befutni a webáruház, és nem lesz felkapott a kis vegyesbolt a lakótelepen. És a kör kezdődik szépen elölről.

Hol lehet ebbe a körbe belenyúlni? Hol lehet átkapcsolni azt kapcsolót, ami eddig az átlagos életet hozta létre, arra, hogy innentől kezdve sikeres életet hozzon létre?

Láthatod, hogy az a mód, ahogyan szemléled a világot, az képes Téged dühössé és frusztrálttá tenni. A vágyaid, álmaid képesek Téged csalódottá és sértődötté tenni. Végső soron a tudatod meg tud teremteni számodra egy nyomorúságos világot akkor is, ha egyébként többszörös milliomos vagy.

Persze a tudatod ezzel az erővel éppúgy képes megteremteni akár a földi paradicsomot is számodra 🙂

Ennek kulcsa pedig a valóság felismerése.

A végtelen körbe az első pontban tudsz belenyúlni: olyannak kell látnod a világot, amilyen az valójában. A legelső felismerésednek annak kell lennie, hogy Te magad teremted meg az érzéseidet. Nem háríthatod többé a külső körülményekre a saját érzéseidet. Nem hibáztathatod a piacot, a vevőidet, a munkatársaidat, a lehetőségek hiányát, a szomszédban lakó embereket, a rokonaidat, vagy éppen a kormányt amiatt, ahogyan Te érzel a dolgok kapcsán.

És ezért felelősséget is kell vállalnod. Ha életedet befolyásolják a körülmények, a lehetőségek megléte vagy hiánya, netán más külső tényezők, akkor tudatosan vagy tudattalanul úgy döntesz, hogy megengeded, hogy a dolgok felülkerekedjenek rajtad. Ezzel pedig kiengeded a kezedből életed irányítását.

Létezik erre egy szép kifejezés a nyelvünkben: úgy hívják ezt, hogy áldozat. Ilyenkor reaktívan viselkedsz, szellemi erőforrásaidat arra használod csupán, hogy a Téged ért hatásokra, helyzetekre reagálj. Ilyenkor a helyzet áldozatává válsz.

Más szavakkal kifejezve, amint eldöntöd – mert ez egy döntés, még ha nem is mindig tudatos –, hogy valami befolyásolhat Téged, hatással lehet Rád, abban a pillanatban megadod annak a lehetőségét, hogy az a dolog felülkerekedjen Rajtad – és áldozattá válsz. Ha probléma van a házasságoddal, akkor vajon mit érsz el azzal, ha kritizálod a párod viselkedését? Ha így cselekszel, akkor tehetetlen áldozattá válsz és egy negatív, rossz helyzetben találod magadat, melyből nem fogsz tudni kilépni. Csökkented ezáltal azt a képességedet is, amellyel befolyásolni tudnád az adott helyzetet. Azzal, hogy csak gyötröd, hibáztatod a párodat, kritikus vagy vele szemben, mindössze annyit érhetsz el, hogy egyre inkább a rossz oldalaira fogsz összpontosítani. És hogy ezzel mit érhetsz el? Nullára csökkented annak esélyét, hogy pozitívan tudd befolyásolni a helyzetet.

Így határozza meg a lét a tudatot.

Neked azonban fel kell ismerned, hogy a tudatod határozza meg a létedet. Csak akkor tudod befolyásolni a dolgokat, ha elfogadod azt a tényt, hogy Te vagy a dolgok forrása, kiinduló pontja. Te alakítottad azt a helyzetet, amelyben vagy. Aktívan részt vettél benne, akár tudatos volt ez az aktív részvétel, akár nem. Bárhogy is történt, ott voltál, szerepeltél a történetben, részt vettél benne, és így felelősséggel is tartozol érte. Amikor felelősségteljes döntéseket hozol, áldozatból autonómmá, proaktívvá (megelőzően, kiindulóan tevékennyé) válsz.

De ha nem fogadod el azt, hogy Te vagy annak az adott dolognak a forrása, kiinduló pontja – azaz okozója –, akkor abban a helyzetben találod magadat, hogy a körülmények hatása alá kerültél. És ezzel pedig eldobod magadtól annak lehetőségét, hogy befolyásolni tudd az adott dolgot.

Amint ezt a felismerést megteszed, amint képes leszel olyannak látni a világot amilyen az valójában, akkor képes leszel reális vágyakat megfogalmazni, melyek beteljesülhetnek. És ekkor többé nem érzel majd frusztráltságot, csalódottságot, dühöt, sértődöttséget. Csak boldogságot.”
 
Braskó Csaba 2001 óta segít az embereknek abban, hogy önmaguk erejéből tudják megvalósítani álmaikat.

Alapelve, hogy kétféle észjárás létezik. Az egyik létrehozza a problémákat, a másik pedig megoldja őket. Ez utóbbi elsajátításával bárki elérhet mindent, amit csak akar – és ez nem függ sem a véletlentől, sem pedig a szerencsétől!

Sajnos ezt az észjárást nem tanítják az iskolában, és elfogadhatatlan, hogy emiatt emberek élnek méltatlan körülmények között és bánnak egymással érdemtelen módon. Célja ezért, hogy ezt az észjárást a lehető legtöbb emberrel megossza.

Facebookon is ott van a Szemléletfejlesztés

Elégedett vásárló véleménye a Teljes Szemléletfejlesztés Programról:

“Már az ingyenes leckék is rengeteget segítettek, ezért bátorodtam fel arra, hogy részt vegyek a Teljes Programban is! Az általad leírt gyakorlatokat különösen értékesnek találtam, mivel ehhez hasonlókkal még semmilyen könyvben nem találkoztam. De igazán az győzött meg, amikor néhány hét elteltével észrevettem, hogy növekedett a hálózatomban dolgozó munkatársaim teljesítménye, sőt már a konfliktusaimat is úgy oldom meg hogy mindenki elégedett legyen. Hálásan köszönöm!”
Ádám

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Steve Madden cipő márka divat trendek

Steve Madden amerika egyik legsikeresebb divattervezője, szerinte “A mai divatot az egyéni stílus diktálja. Számomra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.