Kandalló, mint lakberendezési tárgy?

A kandalló hagyományosan arra szolgál, hogy meleget biztosítson a házunknak, vagyis leginkább annak a szobának, amiben elhelyezkedik. Megfigyelhető azonban egy olyan tendencia a modern, többségében városi lakások belsőépítészeti megoldásaiban, amely a kandallóval, mint dizájn elemmel, lakberendezési tárggyal számol.

Mi is tehetne meghittebbé, hangulatosabbá egy nappalit, mint a látványkandallóban pislákoló tűz? A meleg családi fészek érzését keltő, dizájn kandalló megoldásokban pedig nincsen határ, a legkülönbözőbb kivitelezésekkel találkozhatunk, elég ha fellapozunk egy kortárs házakat bemutató havilapot.

Hogy csak megemlítsük a leginkább előtérbe kerülő trendeket, beszélhetünk csempés kandallóról, hagyományos nyitott tűzterű kandallóról, látványkandallóról, kemence-alakú kandallóról, vagy téglából rakott kandallóról. A végső külalaknak pedig csak és kizárólag a képzeletünk szabhat határt: a népies kialakítástól elkezdve, a modern, letisztult formákig a lehető legkülönbözőbb kandalló modellekkel találkozhatunk.

Amellett, hogy a kandalló lakberendezési tárgyként nappalink dísze lehet, ne feledkezzünk el arról sem, hogy a látvány mellett a fűtési költségeinket is csökkentheti. Akár vízteres kandallót szereltetünk be, amely a központi fűtésre köthető, akár légfűtő modellt választunk, a tűzifa kedvező ára miatt megtakaríthatunk egy kis pénzt is amellett, hogy élvezzük a tűz látványát a nappalinkban.

Nem tévedünk nagyot, ha kimondjuk, a kandalló manapság elsősorban nem a fűtésről, hanem egy életérzésről, az „otthonosságról” szól. Ami pedig nem más, mint a modern lakberendezés egyik alappillére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festmény vagy falmatrica

Nehezen tud dönteni mivel dekorálja a falat? A válasz egészen egyszerű, azzal, amelyik leginkább feldobja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.