Karóra márkák: minőségi férfias divat

Karórák

Karóra régen és ma 1. rész, avagy “divatékszerré lett az egykor hasznos időt mutató műszer”

A kezdetek

Rolex
Rolex

Az időmérés művészete már az ókorban is foglalkoztatta eleinket. Noha a mechanikus órák ősei sokszor pontatlan vagy felügyeletet igénylő szerkezetek voltak, napórát, víz- és homokórát már az óegyiptomiak is használtak. Igaz, egyes vízórák már rendelkeztek mechanikus szerkezetekkel, ezek segítségével általában zenélő, vagy táncoló figurákat hoztak mozgásba, a precíz időmérést engedélyező gátszerkezetek felfedezésére 996-ig, II. Szilveszter pápa konstrukciójáig még várni kellett. Az általa feltalált orsószerkezetet egészen a 19. századig használták. Az első hordozható zsebórák ősei, melyeket csak „nürnbergi tojás” néven emlegettek, az 1500-as években jelentek meg a piacon Peter Henlein fejlesztéseként. Ezeken a szokatlanul magas, kevésbé precíz időmérő berendezéseken még hiába is keresnénk percmutatót!

A pontosság a királyoké!

Az órák történelmében a következő fordulópontot az 1670-es évek hozták a hajszálrugó feltalálásával. Valódi mérföldkő volt ez az óragyártásban, hisz ettől fogva válhatott szét az állóórák és a hordozható órák fejlődési iránya. A 16-17. században egyre finomabb remekek készültek az órásmesterek műhelyeiben, noha az órák még legalább félórát késtek, egy gombnyomásra már nemcsak az időt ütötték el, a kijelzőn a holdfázis és a dátum is megjelent. A hőn áhított pontosságot csak a Graham-féle cilinderjárat tudta biztosítani, melyet 1720-tól 1950-ig használtak. Ugyancsak e szerkezet tette lehetővé, hogy az órák böhöm mérete szelídüljön, hogy lassan elérhessék a napjainkban is közkedvelt, karcsú, női karórák méretét.

Az első, majd hajszál pontosságú kronométert, vagyis a hajóórát 1750 táján Pierre Le Roy alkotta meg. Szintén a 18. század újítása volt a drágakőcsapágyak bevezetése, melyek a súrlódás mellett a kopás veszélyét is csökkentették. Hamarosan megjelent a beperemezett foglalás is, a drága órákban máig ilyen csavarokkal rögzített csapágyköveket találunk, melyek a magas minőség szimbólumai.

Egy rúgóra jár…

A 19. században a horgony-gátszerkezet megalkotásával már megfizethető árú, hordozható, pontos karórák gyártására is képessé váltak a szakemberek. A különböző típusok közül napjainkra a svájci gátszerkezet vált egyeduralkodóvá, anno még a hadihajók hajóórájában is ezt alkalmazták. Olcsó órákban persze ne keressünk ilyet! Újabb kihívást jelentett viszont az órák felhúzásának és beállításának problematikája, melyet korábban egy kulccsal oldottak meg. A koronás felhúzó-rendszer kidolgozására az órakirálynak tartott Patek Philippe műhelyében került sor elsőként. Voltaképpen ezek a korszakalkotó fejlesztések tették a mai napig neves órásműhelyeket, a Glashüttét, az Omegát, a Rolexet és persze sorolhatnánk még, híressé. A váltókaros megoldás a dátumos karóráknál vált igazán szükségessé, a szerkezet ugyanis lehetővé tette, hogy a koronát félig kihúzva beállítsuk a dátumot is. Az automatikus felhúzó rendszerekkel működő karórák az 1930-as években kezdték meg diadalútjukat. Ezeknél a típusoknál az óra viselőjének mozgása szolgáltatja az energiát az órarugó felhúzásához.

Az első kvarc és atomórák

Az 1950-es években az elektromos árammal felhúzható órákat is kifejlesztették, ekkora azonban már a kvarckristály elektromos tulajdonságain alapuló, a kvarc rezgésének pontosságától függően precíz kvarcórák is megjelentek. Az első kvarc karórát a 60-as évek végén a japán SEIKO cég dobta piacra. A következő lépést a tisztán elektronikus működésű órák, az úgynevezett LED-ek megjelenése jelentette, melyeknél a kijelzés is elektronikus úton történt. A folyamatos kijelzést végül a folyadékkristályos kijelzők, a 80-as években begyűrűző LCD-k tették lehetővé. Mára viszont kötelező érvényű szabállyá vált, hogy drága órát nem készítenek digitális kijelzéssel.  Mi több a gyártók az elemcsere gondjának orvoslására is visszaléptek a mechanikus órák irányába. Egyszóval megszülettek a mechanikus kvarcórák, melyek a két típus ötvözeteként egyre jelentősebb teret hódítanak. Napjaink legpontosabb óráit, mégsem ezek, hanem az úgynevezett atomórák jelentik, melyekben a gerjesztett cézium atomok saját rezgését hasznosítják. A hajszálpontos, atomórás időlappal bíró szerkezetek a Frankfurtból sugárzott digitális rádiójeleket veszik, ezért „radio-controlled” óráknak is nevezik őket.

A 20-21. század tendenciái

Citizen
Citizen

Időközben persze a mechanikus órák fejlesztésével sem álltak le a készítők, bár az 1990-es évektől kezdve inkább a minőségi sorozatgyártás jellemzi munkásságukat. Ne silány vacakokra gondoljunk, ezen középkategóriás mechanikus órák minősége, tartósága és pontossága a néhány évtizeddel korábban gyártott csúcskategóriás modellek tulajdonságaival vetekszenek. A karcolásnak ellenálló zafír üveg mellett, a minőségi nemesacél tok is elmaradhatatlan tartozékuk. Tendencia viszont, hogy egyre kevesebb egyedi szerkezetet készítenek. Igazi „órás manufaktúrának” ma már csak az Audemars Piguet, a Patek Philippe, a Rolex, a Zenith, a Lange, a Jaeger-LeCoultre, a Glashütte Original, a Chopard és az IWC számítanak, igaz az általuk gyártott kézműves órákért kisebb, nagyobb vagyonokat kell fizetni. Míg a Patek Patek Philippe Travel Time 2009-es kiadása 6 millió forintba kerül, egyes ugyancsak milliókat kóstáló Rolex típusok beszerzésére, akár két évet is várakozni kell. Patek Philippe persze a hölgyekre is gondolt, a Nautilus fantázianévre keresztelt kollekcióban a szebbik nem is megtalálhatja a 18 karátos rózsaszín, vagy fehér aranyból készült remekeket, melyek a 2009-es év újdonságai.

Mutasd az órád, megmondom ki vagy! Avagy a 2009-es év újdonságai

Szintén az utóbbi esztendők egyik említésre méltó újdonsága a dr. George Daniels által kifejlesztett gátszerkezet, mely hibatűrőbb, mint a svájciak, így karbantartása sem igényel sok gondot. Az új konstrukciót az Omega kezdte gyártani Co-Axial néven. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a hajdanán inkább funkcionális darabnak számító órák, ma inkább fontos státuszszimbólumként, vagy csuklónk becses ékszereként funkcionálnak. Ezt kifejezendő az 1970-es évektől fogva a már-már felbecsülhetetlen értékűnek kikiáltott Swarovski kristályok használata is igen elterjedt a számlapok díszítésében. A Timex, mely többek között Versacénak készít órákat, például külön kristály sorozatot dobot piacra, mely egyes darabjait, akár 53 gyémánt is ékítheti. Idén a világ egyik legnagyobb presztízsű búváróra készítője, az Omega is korszakalkotó újdonsággal rukkolt elő. Az ékszerórának is beillő Seamaster Planet Ocean ‘Jewellery’ Chronograph búvárórát ugyanis nők és férfiak egyaránt viselhetik. A luxuskategóriába sorolható órákon túl neves divattervezőink is évről-évre újabb hóbortos darabokkal örvendeztetnek meg minket. Lenyűgöző formák, és bátor színhasználat jellemzi ezeket a különleges csuklóra valókat, melyek közül csak egy Vivienne Westwood arany földgömböt formázó csecsebecséje, vagy Marc Jacobs vastagláncos lakatszerkezete. Álmodjunk bármilyen óráról is, ma már nem igen létezik olyan darab, amit kellő utánajárás után ne lelnék meg a piacon.

Néhány óra márkanév, részben mint ékszerdivat:

– DKNY a szép és divatos
–  Polar a pulzusmérős órák atyja
– Citizen a pontos
– Doxa for ever J – mindörökké
– Sector az ellenállhatatlan ellenálló
– Timex az elérhető árú csúcsminőség, és még divatos is
– Casio lásd fentebb, de vigyázat évtizedek óta hamisítják!

Replika órák

Szeressük, keressük? Ilyet másolatot csak “olcsón” vegyünk, és akkor is a legjobbat! 🙂 Most már nagyon szép másolatok készülnek a csúcs márkák nyomán, így látszólag a csúcsra kerülhetünk az órák terén 5 és 40 ezer Ft befektetésével. Persze itt is csak referenciával, ha már a kínai garancia nem él.

Folyt. köv.

Katalógus képek 2008-2013 és klasszikusok felvillantása, sportos és elegáns modellek egyaránt:

Órás oldalak:
www.oraszalon.hu/
dreamwatches.blogspot.com/
www.satovi-online.com/catalog/index.php?language=en
www.tngwatches.com/index1.asp?id=coll

“Mator”

Karóra mint ékszer a divat által életünk része. Figyeljünk oda rá, és találjuk meg a hozzánk illó óra valamelyikét! 2009-ben indult el ez a fórum téma itt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kullancs eltávolítás módszer, gyufa trükk!

Kullancseltávolítás Drágán, durván, gyorsan, biztonságosan, sterilen és olcsón is lehetséges. Nézzük át a módszereket az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.