Fő a kitartás – 5 tipp, hogy neked is sikerüljön!

A fenntarthatatlan fejlődés mai őrületében hogyan csempésszünk sikert, kitartást életünkbe?

Ami a múlt, a jelen és a jövő bajnokaiban is közös, az a kitartás. Szívósságra azonban nemcsak a sportvilágban van szükség, a hétköznapi lét is rendre megannyi kihívás elé állít bennünket, melyekkel nehezen tudnánk megbirkózni nélküle. Bár feladni sokkal könnyebb a dolgokat, mint harcolni értük, ha megfogadjuk és alkalmazzuk az alábbi öt tipp valamelyikét, máris tettünk egy határozott lépést afelé, hogy életben tartva versenyszellemünket, nagyobb elánnal küzdjünk azért, ami valóban fontos számunkra. Legyen az egy formásabb alak, egy új autó, a család, barátok, bármi, amit csak szeretnénk.

Engedd el a rosszat!

Ne hagyd, hogy a korábbi rossz tapasztalatok kedved szegjék! Teljesítményed ne befolyásolják a hétköznapi gondok és nyavalyák. Ha örökké a kudarcaidon rágódsz, sosem leszel képes előre lépni, jövőbeli teljesítményed sem lesz jobb soha a jelenleginél. Vegyünk egy példát. Ha autóvezetés közben folyton a visszapillantó tükröt kémleled, szinte biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb karambolozni fogsz.

A visszapillantó arravaló, hogy időnként belepillants és ellenőrizd, mit hagytál magad mögött vezetés közben. Vagyis a hibáinkat tudomásul kell venni, de csak azért, hogy okuljunk belőlük és a jövőben lehetőleg ne kövessük el ugyanazokat. Persze időnként mindenki hibázik. A kitartás azt jelenti, hogy tisztában vagy a bukás lehetőségével, hisz már tapasztaltad, de nem engeded meg magadnak, hogy a múltbeli kudarcok kedved szegjék, hogy a jövőbeni kudarcoktól való félelem bármitől is visszatartson.

Fókuszálj a jelenre!

Lehet, hogy elsőre meglepőnek tűnik, de mindközül, ezt a legnehezebb betartani! A gondolatok azért vannak, hogy elkalandozzanak, hol a tegnapon, hol a holnapon törjük a fejünket, miközben a jelen eseményei elsikkadnak. A dolgok nem velünk történnek meg, csak körülöttünk zajlanak, mert nem vagyunk teljes figyelmünkkel, teljes valónkkal jelen. Pedig, ha egyes-egyedül a jelenre fókuszálnánk, sokkal magabiztosabbak lennénk és teljesítményünk is kimagaslóbb volna.

Nincs más dolgunk, mint kijátszani elménket. Ha a jelenben szeretnénk maradni, tegyünk fel a jelenre vonatkozó izgalmas, gondolatainkat fogságban tartó kérdéseket. Például kérdezzük meg magunktól: Miért érdekes számomra az adott szituáció, amelyben épp benne vagyok? Vagy ismételgessünk olyan vezényszavakat, mint a lélegezz! – ez is kiváló mód lehet arra, hogy a rekeszizmok tagolt működésére koncentrálva eltereljük figyelmünket a szorongásról.

Maradj pozitív!

Minden helyzetben két választásunk van: koncentrálhatunk pozitívumaira vagy kiemelhetjük negatív vonásait. Ha mindenáron rosszul akarod érezni magad a bőrödben, elkezdheted számba venni, mennyi minden halad rossz úton az életedben, ostorozhatod magad korábbi kudarcaidért, nekikezdhetsz panaszkodni, mennyire fáj a fejed, a hasad, a lábad, de szidhatod az időjárást is. Miközben akár jól is érezhetnéd magad!

Gondolhatnál, mondjuk azokra, akik mögötted állnak, támogatnak és szeretnék, hogy sikeres légy, vagy arra, hogyha véletlen
hibázol, az is csak azért lesz, hogy tanulj belőle valamit magadról. Nem is kell különösebb ok arra, hogy jól érezd magad!
Egyszerűen a helyes utat kell választanod, pozitív, energetizáló gondolatokra koncentrálni a negatívak helyett.

Legyenek rituáléid!

A rituálék azért hasznosak, mert megnyugtatnak minket. Gondolj csak a reggeli ébredésre! Mit csinálsz először, zuhany, fogmosás, bekapcsolod a tévét, rádiót, stb… Szokásaink rabjai vagyunk. Minél több jó szokásunk van, annál sikeresebbek vagyunk. Nem véletlen, hogy a professzionális sportolók is ragaszkodnak jól bevált rituáléjukhoz, hisz minél többet gyakorolják, annál nyugodtabbak lesznek, annál biztosabb terepen érzik magukat, és annál nagyobb sikerük van a győzelemre. Sok futó a zenehallgatásra esküszik, más magát a győztes futamot vizualizálja. Téged mi nyugtat meg, mi sarkall jobb teljesítményre? Csinálj belőle rituálét!

Ne örökké a cél lebegjen a szemed előtt!

Űzzenek bármilyen sportot is, a bajnokok imádnak küzdeni! Életbevágóan fontos, hogy ápoljuk magunkban a verseny iránti szeretet, melynek nagyobbnak kell lennie a győzelem iránti szeretetnél!

Bármennyi rossz dolog történhet velünk a nap folyamán, érezzük magunkat bármilyen fáradtnak is, ha szívvel-lélekkel harcoltunk, ha szívvel-lélekkel vívtuk meg a magunk kis csatáit, már büszkék lehetünk magunkra és nyugodtan dőlhetünk ágyba a nap végeztével. Hogy elértük-e, amit szerettünk volna, ebből a szempontból teljesen lényegtelen!

Angolul kicsit másképp, amerikai profi stílusban: www.huffingtonpost.com/richard-lorenzen/5-real-life-tips-for-succ_b_5268521.html.

Tettek a kérdések és válaszok után. Kezd el most!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Organo Gold, több mint kávé egészségünkre

Ganoderma és az Organo Gold Kávéfüggő vagy? Zombinak érzed magad, ha nem iszol, szinte beteg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.