Könnyebb alkoholos italok

Jó ebédhez szól a nóta… Na és persze általában valami innivaló, ami lehet alkoholmentes üdítő, vagy alkoholtartalmú ital. Az alkoholos italok között is két nagy csoportot különböztethetünk meg, az alacsonyabb alkoholtartalmú és a magasabb alkoholtartalmú italokat.

Az alacsony kategóriába tartoznak a különféle borok és sörfélék, amiket nem csak étvágygerjesztőnek, úgynevezett aperitifnek iszunk, az étkezések előtt, vagy annak zárásaként, hanem az ebéd vagy a vacsora mellé leöblíteni azt.

A különféle sör és borkülönlegességek mellett, manapság egyre divatosabbak az alacsony alkoholtartalmú könnyebb üdítő italok, mint például a Bacardi cég egyik különlegessége a Bacardi Breezer. Ez egy kisüveges, rum alapú, 4-5%-os alkoholtartalommal rendelkező, szénsavas frissítő üdítőital, melyet partyk előtt, alatt és után is fogyasztanak. Kapható több ízben, többek között lime, görögdinnye, narancs és citrom. Alapvetően hűtve, önmagában fogyasszák, de már készítenek belőle különböző cocktailokat is. Nagyon népszerű, főleg a fiatalok körében.

A másik különlegesség, ami nem túl régóta van a piacon, az alacsony alkoholtartalmú energia italok. Azért is elég új, mivel pár éve még ott virított az energiaitalos dobozokon a figyelmeztetés, hogy nem szabad alkohollal keverni, mert veszélyes is lehet. Ehhez képest manapság egyre több energiaital gyártó cég dob piacra különböző alkoholokkal kevert változatokat.

A népszerű Cinzano Asti, Sherry, Cider stb. más italok a kosarunkban

Cinzano Asti, a prémiumkategóriás pezsgők csoportjába tartozó édes ital alapanyagát, a muskotályszőlőt, Piemont híres borvidékéről szerzik be. Gyümölcsös, lágy ízét a mindössze 7%-os alkoholtartalmú pezsgőben is a maga finomságában érezhetjük, ha engedve a kísértésnek, elkortyolunk egy-két pohár Cinzano Astit. A zöld palackba zárt, világos színű habzó különlegességért kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, mint egy olcsóbb habzóborért, a háromnegyed literes üveg ára 2500-3000 forint között mozog. Az ízélmény viszont garantáltan kárpótolni fog a befektetésért.

A vermutokra és pezsgőkre szakosodott olasz márkát egyébként az 1750-es években, Torinóban a Cinzano testvérpár alapította, akik egyedülálló aromás boraikkal, melyeket titkos receptura alapján helyi gyógynövényekből és borokból készítettek, mindjárt divatot is teremtettek termékeikkel. Az első Asti pezsgőt 1840-ben dobták piacra, méghozzá a rangos Savoy ház felkérésére, akik a minőségi francia pezsgők konkurensét szerették volna megízlelni az új Cinzano termékben. Egyben ez számított Itália első pezsgőjének is. A márka már az 1880-as évek végén hathatós reklámkampányba kezdett, melyet mindig az aktuális kor szelleméhez igazítva, igyekszik újra és újra véghez vinni. A Cinzano 2007-ben ünnepelte fennállásának 250. évfordulóját.

Vermut

Bár a népszerű vermutok potenciális közönsége általában a fiatalabb korosztály, s az édesebb nedűket a hölgyek még nagyobb kedvvel fogyasztják, mint a teremtés koronái, a martini alapú koktélokat az idősebbek és az urak is előszeretettel elkortyolják. A leghíresebb és legközkedveltebb vermutgyártók a Martini mellett, a Cinzano és a Garrone. A Cinzano céget fennebb már bemutattuk, az általuk forgalmazott vermutokat, melyek többféle ízesítésben kaphatóak a száraztól a cseresznyés aromájúig (Bianco, Cherry, Dry, Rosso) még nem. Ha mindenképp ragaszkodunk a ragsorokhoz, mondhatjuk, hogy a Cinzano a Martini mögött, de a Garrone előtt végzett, ami az árak tekintetében is tükröződik. Míg a Martini termékeit (Bianco, Rosso, Rosato, Extra Dry) 1800 forintos átlagáron szerezhetjük be, a Cinzano üvegei 1500 forintot kóstálnak, a Garrone pedig 1200-1300 forintért kínálja termékeit, melyek közt már a narancsos és az őszibarackos aromájút is megtaláljuk a klasszikus cseresznyés és száraz mellett.

A német vermut szó egyébként ürmös bort jelent, alapanyagai közt a bor előkelő helyet foglal el, az ital mintegy 75%-át adja. Ehhez alkoholt, cukrot és márkától függően különböző gyógynövényeket és aromaanyagokat adnak, melyek garantálják az adott márkától megszokott ízminőséget. Az eredetileg olasz származású Garronét 1992. óta forgalmazzák hazánkban.

A világ legcsodálatosabb italának kikiáltott Martini közel 140 esztendős múltra tekint vissza, s szintén az olaszok nagy büszkesége. Magát a céget Alessandro Martini és Luigi Rossi hívta létre, míg nem 1863-ban előálltak saját mesterművükkel, az összetéveszthetetlen Martinivel. Termékükkel sorra nyerték a rangos nemzetközi kiállításokat, 13 nagydíjat és 40 aranyérmet zsebeltek be. A 20. század elejére az általuk kifejlesztett vermutkülönlegesség a világ egyik legkedveltebb itala lett.

Likőrök

A likőrök királynőit, vagyis a Becherovkát és a Baileyst már bemutattuk, ám rajtuk kívül is szép számmal akadnak még népszerű likőrcsodák. Ott van mindjárt a Carolans ír krémlikőr, melyet nevezhetnénk akár a baileys húgocskájának is, alapanyagát ugyanis a nemes ír whiskey, és a friss tejből készült dupla krém adja. A karamelles ízvilágú italt Galliából származó mézzel édesítik, egy 0,7 literes palack megközelítőleg 4000 forintot kóstál.

A likőröket nemcsak magukban fogyaszthatjuk koktélok és alkoholos sütemények ízesítőjeként is kiváló szolgálatot tesznek.  Szintén igen közkedvelt a Franciaországból származó Cointreau, a közel 6-7000 forintot kóstáló kristálytiszta italban a kesernyés narancsíz egzotikus gyümölcsök aromájával keveredik.

Napjainkban igen divatos és az alacsonyabb árfekvésű likőrök kategóriáját képviseli a Limoncello. Az olasz citromlikőrt, mely tonikkal és kólával keverve is finom, a Garrone 2400 forintért értékesíti. Az édesebb ajkú hölgyek körében szintén népszerűnek számító csokilikőr már kicsit többe kerül, márkától függően egy 0,7 literes palackot 3-4000 forintért szerezhetünk be. A sort hosszan folytathatnánk a kókuszos, ananászos ízvilágú Pina Coladától a Cherry Brandyn át a Blue Curacaóig bezárólag, egy biztos, a likőrök között mindenki meglelheti a saját szájízének legmegfelelőbbet.

Sherry

A népszerű sherry egy spanyol borkülönlegesség, melyet tradicionálisan fehér szőlőből készítenek. Az ital, nevét előállításának központjáról, Jerez de la Frontera városának régi angol nevéről kapta, mely Európa egyik legrégebbi és legmelegebb éghajlatú szőlővidéke.

A klasszikus sherryk általában szárazabb, enyhén élesztős ízűek, ami az érlelés metódusának köszönhető. Ma a hagyományos száraz sherryk mellett már az extra édes változatokat is megtaláljuk a boltok polcain. A sherry egyik legismertebb gyártója a közel 100 esztendős múltra visszatekintő Sandeman Ház, száraz sherryjük 0,7 literes kiszerelésben közelítőleg 2600-3000 forintot kóstál.

Cider

Bár a klasszikus almaborok őshazája Nagy-Britania, ami a cider termelést illeti mögöttük az írek, a franciák, a németek és a belgák sem maradnak el. Speciális belga almabor különlegességeket találhatunk például a Vinea borkereskedésnél, akár egzotikus, kókuszos-ananászos, őszibarackos, lychee-s ízesítéssel is. A Stassen cég üdítő hatású ízesített almaborait elegáns pezsgősüvegben parafa dugóval kínálják 0, 75 literes kiszerelésben most akciósan 950 forintért. A mindössze 4% alkoholt tartalmazó, szénsavas nedűk frissítően hatnak az erősebb szeszes italokhoz szokott fogyasztókra.

Ha ragaszkodunk a brit minőéghez, jó választást jelenthetnek a Henry Weston által alapított Weston cég termékei, a Herefordshireben gyártott ciderek ugyanis több mint 100 esztendős múltra tekinthetnek vissza, a kft. ráadásul mind a mai napig családi tulajdonban áll.  A Weston által gyártott nemzeti „védőitalt” szintén megleljük a Vineánál, a tölgyfahordóban erjesztett, savanykás ízű cider literét 1260 forintos egységáron kínálják.

Jó hír a fogyasztóknak, hogy a ciderből a vegetáriánusok, a veganok, sőt még a lisztérzékenyek is bátran kortyolhatnak. Mi több a The British Store webáruházban akár biominőségű cidert is vásárolhatnak. A különleges, többszörösen díjnyertes organikus cidert 500 ml-es kiszerelésben 675 forintos egységáron kínálják.

Ha az ár is számít, szintén a the british store webáruházban most akár 99 forintért is beszerezhetünk egy-egy 500 ml-es fémdobozos, borostyánszínű Blackthorn Cidert, mely testes ízével garantálja, hogy elfogyasztása után felfrissüljünk. Érdemes beruházni, hisz a Blackthorn Cider az Egyesült Királyság egyik vezető cider márkájaként híresült el.

Még mindig a brit cidereknél maradva, ha valami, az Olde English Cider tényleg megérdemli, hogy megkóstoljuk. Nem pusztán azért, mert ez az egyik legismertebb, tradicionális angol félszáraz cider, hanem, mert a vállalat is a világ második leghatalmasabb cidergyártóként ismert. Egy 500 ml-es Olde Englisht most 399 forintos áron pakolhatunk virtuális bevásárlókosarunkba.

Végezetül, hogy a sorból az írek se maradjanak ki, egy kakukktojást ajánlanánk. A Magners által gyártott ír körtecider 330 ml-es fémdobozban kerül forgalomba, 100%-os gyümölcstartalmával a világ kedvenc prémium ciderének rangját is kivívta. Az ára kicsit magasabb az eddig ajánlott cidereknél, a kiváló minőség fejében 600 forintot kell leszurkolnunk egyetlen dobozért. A Magnersról elég, ha annyit megjegyzünk Írország és a világ egyik vezető cider márkája.

Döntsünk bármely márka, vagy ízkombináció mellett, a cidert fogyasszuk hidegen, szervírozzuk jéggel feltöltött pohárba, hogy a tökéletes ízélmény garantálva legyen!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük