Kulcs a pozitív élet ajtajához

Számtalan vizsgálat igazolta már, hogy a pszichoterápia eredményes a szorongásos és depressziós betegek kezelése területén. A vizsgálati eredmények ellenére, még mindig a gyógyszeres kezelés jár élen ezen problémák megszüntetésében.
Az APA ( American Psychological Association) erőfeszítéseket tesz arra, hogy megismertesse az emberekkel a pszichoterápiát, mint terápiás lehetőséget; és reményt fűz ahhoz, hogy az emberek e lehetőség megismerése után, inkább a pszichoterápiát próbálják meg és nem a gyógyszeres kezelést kérik orvosaiktól.

A pszichoterápia előnye a gyógyszeres kezeléssel szemben, hogy segíti a beteget, hogy tudatosan megtalálja a „kulcsot” a pozitív élet ajtajához, a változáshoz, illetve sokkal kevesebb a mellékhatás, és a visszaesés mértéke. Tulajdonképpen a pszichoterápia egy olyan kezelés sorozatot jelent, melynek során a pszichoterápiát végző szakember- pszichiáter/ pszichológus – segítséget nyújt abban, hogy a hozzá forduló személyek megismerhessék valódi problémáikat, érzéseiket. A kezelés megteremti a lelki sebek gyógyulásának lehetőségeit, segítséget nyújt új megoldások, utak keresésében.

A pszichoterápiás kezelést igénylő problémák közé tartozik a szorongásos állapotok, fóbiák, kényszeres állapotok, depresszív állapotok, reaktív állapotok, pszichoszomatikus betegségek. Ezekkel a problémákkal küszködő személyeknél gyakori tünetként jelentkezik a szorongás, feszültség, alvászavar, koncentráció csökkenése, feledékenység, gátlásosság, kisebbségi érzés, indulatosság és az attól való félelem, nemet mondani nem tudás, feladatoktól való félelem illetve a nem vagyok képes megoldani érzés a feladatoknál, az érzelmek kimutatásától való félelem, frigiditás, párkapcsolati problémák és számtalan más tünet. Ezek a problémák mindenki életében előfordulnak hosszabb rövidebb ideig. Problémát az jelenti, ha az ember életében az előbbiekben felsorolt tünetek közül egy vagy több tartósan fennáll vagy gyakorta jelentkezik, és ez megkeseríti vagy ellehetetleníti az életet. Ezek a panaszok nem csak megnehezítik az életet, hanem az életörömtől is megfosztják az egyént. Ilyenkor az egyén keresi a megoldásokat, hiszen mindenki törekszik a boldog életre.

A pszichoterápiára való jelentkezés után az egyén egy úgynevezett első interjún vesz részt, melynek során megbeszéli a szakemberrel a jelenleg fennálló problémákat, családi körülményeket, kapcsolatokat. Mindezek megbeszélése után a szakember megállapítja , hogy a jelenlegi tüneteken, problémákon tud-e segíteni pszichoterápiás kezeléssel és, ha igen akkor várhatóan mennyi időt vesz igénybe a kezelés. Az első interjú során kerül sor annak a megállapítására is, hogy melyik pszichoterápiás kezelés fajta lenne a legalkalmasabb az egyén problémáinak, tüneteinek kezelésére. A pszichoterápia kezelés fajtáinál megkülönböztetjük az egyéni terápiát, melynek a célja azoknak a régóta fennálló problémáknak a megszüntetése, melyek régóta megkeserítik az egyén életét; a párterápiát, melynek célja a házaspárok között régóta fennálló feszültségek, indulatok kezelése, megoldása; a családterápiát és a csoport- terápiát.

Magyarországon is nagyon magas a lelki betegségekkel küzdő személyek száma, és ez évről évre csak magasabb lesz, pl.:

Bátran kimerem jelenteni, hogy nincs boldogság, és nincs egészség lelki egészség nélkül. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy milyen úton jut el a boldogságához , a lehetőségek adottak. Magyarországon is egyre több lehetőség adódik a pszichoterápia eléréséhez, és már csak rajtunk áll, hogy ezt a lehetőséget választjuk, vagy támogatjuk tovább a gyógyszeripart.

Kapcsolódó linkek:
pszichologusbudapest.5mp.eu/web.php?a=pszichologusbudapest&o=0r0P2_vjpG

www.pszichoterapia.hu/.

– Magyarországon a lakosság fele valamilyen fajta depresszióban szenved. Lásd itt: nol.hu/belfold/a_magyar_lakossag_csaknem_egyharmadat_erinti_a_depresszio-1340479.

– Tanulható optimuzmus: en.wikipedia.org/wiki/Learned_optimism.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nőtt a gyermektelen nők száma, itt és errefelé

A statisztikák az egész ‘fejlett’ Európát a történelem süllyesztője felé viszik. Közben némi reménysugarat adnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük