Külföldi munkák: Kimegyek külföldre dolgozni

Külföldi munkalehetőségek milyenek?

Kérdéseiteket, hozzászólásaitokat várjuk alul, ez itt egy aktív és moderált fórum.

A gazdasági világválság közepette, sokak száját hagyta el az ominózus mondat: „Kimegyek külföldre dolgozni…” Akik elveszítették munkahelyüket, akiknek a biztos talajt húzták ki lábuk alól, jogosan gondolkoztak úgy, külföldre utaznak szerencsét próbálni, hisz a történteknél rosszabb már aligha érheti őket. Számtalan vállalkozó, 50 feletti munkanélkülivé váló ‘kalandvágyból’ megindul (gyakran nyelvtudás nélkül). Elsősorban Németország a cél, fiatalabbaknak Anglia, Hollandia, Ausztria (Tirol9 stb.

Vannak külföldi munkák nyelvtudás nélkül? Ezt a kérdést teszik fel sokan. Megerősíthetem, hogy van, akikkel találkoztam Németországban, közel 50% alig beszélt valamit németül, azt is nyelvtanilag zűrzavarosan. Az emigráló, menekülő, kényszer kalandoroknak jól jön a segítő kéz az elején, olcsó szállás, ingyen elajándékozott bútor stb.. Az első 3-6-12 hónap inkább a túlélésről szól, többnyire nem 3000-4000 ezer eurós nettó mérnöki/orvosi kezdő fizetésért utazunk ki.

Jó tudni, hogy a tudás nem megkerülhető, sőt ő a legelső általában, és többet vagy jobbat kell teljesíteni mint otthon, vagy egy német (bajor, svájci, osztrák) állampolgárnak. Van, aki az egész életének félt külföldön töltötte nyelvtudás nélkül, de ez az extrém kivétel, egy olyan csapat tagja volt, ahol gyakran jóval kevesebb pénzért (-30-50%) egy csapatban dolgozott. Hajós munkák, azonnali kezdés, Ausztria, építőipar: kőműves és hegesztés, ezek voltak a bűvös szavak sokáig. A táncos, éjszakai és szórakoztatóipari munkák nem szűntek meg, és ott is igaz, hogy a profi minőség a lényeg, olcsó kislányokat nem (csak) a magyar piacról szereznek.

Mielőtt azonban nekivágnánk a nagyvilágnak, nem árt alaposabban megfontolni a dolgot, nem kevesen jártak már pórul hiányos nyelvismeretük miatt, vagy, mert egész egyszerűen az új hazát illetőleg kevés információ birtokában voltak. Nemcsak az adott ország munkaügyi viszonyait, piacát kell ismerni, azt az ügynökséget is, akik révén kijuthatunk a fogadó országba. Mehetünk persze egy kint tartózkodó jó barát, vagy családtag hívására is, ilyenkor némileg könnyebb a helyzet. Ha viszont közvetítő irodát választunk, ne nagyon dőljünk be azoknak a cégeknek, akik előre pénzt kérnek a regisztrációért, vagy az útiköltségért. Ha egyszer biztos munkát ajánlanak, ezeket a díjakat rá érnek utólag levonni, részletekben, a kinti fizetésünkből.

A külföldi munkák első számú előnye, hogy bármilyen munkakörben tevékenykedjünk is, biztosan többet fogunk keresni, mint itthon, és a szabadsággal (szabadnapok) is jobban tudunk gazdálkodni, a fizetett ünnepnapok a jóléti társadalmakban emlékezetesebbek lehetnek. A minimálbér szűkösen, de tényleg mindent fedez (1000-1100 euró). Alkalmi munkákkal, ügyességgel vagy fejlődéssel német földön nyugodtan számolhatunk egy havi 1400 eurós átlaggal hosszútávon (betanított munkás, kétkezi melós, segédmunkás). Diplomás, irodai, szellemi munkával, kiváló nyelvtudással a 2000 euró szépen csengő szám magyarországi szemmel.

Gondoljunk bele abba, hogy ott az élet mennyivel többe kerül, itt az óriási különbségekre szeretnénk egyből a figyelmet felhívni. A cég által fizetett privát szoba, egy tömegszállás, egy szép privát lakás vagy egy luxus ház ára között 5-10-100-szoros árkülönbség van. Város, falu és elhagyatott tanya, 15 km-es körön belül is gyakori az 50%-os eltérés egy látszólag ugyanolyan szobára (apartmanház, modern/felszerelt munkásszálló).

Angliában általában elég magasak a díjak, és bizonyos szakmákban egyből regisztrációs díjat kell fizetni, hogy praktizálhassunk. Egy dániai kolesz (kollégium, diákszállás) szobáért is alaposan a zsebünkbe kell nyúlni, ráadásul néhány hónapot előre le kell fizetnünk a kaukcióért is -, az ellátásunk díja szintén magasabbra ugrik, mint Magyarországon. Másutt a lakásokat közvetítő ingatlan ügynökök és a lakást kiadó tulajdonos is mélyen a zsebünkbe nyúlhat, ami 3000-4000 eurós összeg is lehet indulásként.

Gyakori hibája a magyar utazóknak a korán feltámadó honvágy. Egy-egy mobilszolgáltatót leszámítva a hazatelefonálgatás költsége sem két fillér, kisebb vagyonokat el lehet szórni kapcsolattartás címén félretett vagyonkánkból.

A szállásra visszatérve, sok helyen külön pénzt kérnek, ha a konyhát használjuk, ha mostani, mosni szeretnénk, vagy magunk mosnánk szennyesünket, ahogy a téli szezonban a fűtésért egy kisebb vagyonit kell fizetnünk (északabbra, hegyekben). Ezek szintén pluszköltségeket jelentenek, melyekkel előre kalkulálni érdemes.

A külföldi munkavállalás tagadhatatlan előnye, hogy a legtöbb helyen magasabb életszínvonallal és mérföldekkel jobb munkamorállal találjuk szemközt magunk, mint idehaza. Még ha adott esetben valójában fárasztóbb munkát kell is végeznünk, és több munkaórában (9-10), mint tesszük azt itthon, legalább elismerik, amit csinálunk (1200-1700 euró nettó kezdőként). Általánosságban elmondható, ha jól teljesítünk, a feljebb jutás lehetőségét sem zárják el előlünk (egyes helyeken, hiány szakmákban stb.).

A legtöbb pozitív és kellemetlen dologra persze nem lehet előre felkészülni, az ember odakint, a saját bőrén tapasztalja meg azokat. Az óvatosság és körültekintés, a nyelvismeret, no meg egy kis vésztartalék a legfontosabbak, melyek nélkül még a jószerencse, a busás meggazdagodás reményében sem szabad nekivágni az idegennek. Ha viszont kellőképp felkészültünk, ne tántorítson el célunktól semmi, hisz világot látni ma, a globalizáció korában talán még elengedhetetlenebb, mint volt szüleink vagy nagyszüleink életében. A magas szintű orvosi ellátás komoly vonzerő, és ne lepődjünk meg, ha magyar, török vagy romániai professzorokba botlunk 🙂 a távolban. Az adó besorolási kategóriák országonként jelentősen különbözhetnek, jó erről tájékozódni időben.

Szép tájak, kedvező éghajlat, növényzet, sok szempont mérlegelhető testi és lelki egészségünk hosszútávú megtartása/fejlesztése érdekében. Nekem a túl déli helyek kimerültséget és betegséget okoztak rövidtávon (Pl. Dél-Spanyolország). Más Floridából tért haza 5 év után teljesen elszegényedve.

Kérdéseiteket várjuk alább, ez itt egy aktív és moderált fórum.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük