Külföldön mikor kell az útlevél vagy sem?

Jogos kérdés, hogy külföldre milyen papírokat (személyi, útlevél, jogosítvány és egyéb okmányok) vigyek.

Mióta hazánk az Európai Unió tagja, magyar (és egyben uniós) állampolgárként útlevél nélkül utazhatunk sok országba. A gond azonban ott kezdődik, hogy sokan nem tudják helyesen, melyek ezek az országok, illetve az Európai Unió tagállamait sem tudja mindenki maradéktalanul felsorolni. Tegyük tisztába tehát ezt a problémakört, nehogy valaki egy külföldi utazás előestéjén döbbenjen rá arra, hogy nem rendelkezik a célországba való belépéshez szükséges okmányokkal.

külföldi utazáshoz okmányAz útlevél a Magyar Köztársaság tulajdonát képező hatósági igazolvány, amely birtokosának személyazonosságát és állampolgárságát, valamint a világ összes országába utazásra, illetőleg hazatérésre való jogosultságát hitelesen igazolja. Az útlevelet az állam állítja ki polgárai részére, kimondottan külföldi utazás céljából. A magyar „világútlevél” bevezetésére 1988-ban, tehát közvetlenül a rendszerváltás előtt került sor, a peresztrojka fémjelezte enyhülés részeként. 2004. május 1-én hazánk csatlakozott az Európai Unióhoz, ami a kiutazási szabályok megváltozásával járt együtt. Az Uniónak jelenleg 27 tagállama van, ezek a következők (zárójelben az EU-hoz, illetve jogelődeihez való csatlakozás éve): Ausztria (1995), Belgium (1957), Bulgária (2007), Ciprus (2004), Csehország (2004), Dánia (1973), Egyesült Királyság (1973), Észtország (2004), Finnország (1995), Franciaország (1957), Görögország (1981), Hollandia (1957), Írország (1973), Lengyelország (2004), Lettország (2004), Litvánia (2004), Luxemburg (1957), Magyarország (2004), Málta (2004), Németország (1957), Olaszország (1957), Portugália (1986), Románia (2007), Spanyolország (1986), Svédország (1995), Szlovákia (2004), Szlovénia (2004). A magyar állampolgárok útlevél nélkül utazhatnak az Európai Gazdasági Térség országaiba, amely magában foglalja az összes EU-tagállamot (hazánkon kívül 26 ország), továbbá Norvégiát, Izlandot és Liechtensteint. Az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges útlevél nélkül utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi, mint Andorra, Horvátország és Svájc esetében. A Külügyminisztérium információi alapján ez lehetséges még Macedónia, Montenegró, Monaco és Szerbia esetében. Vagyis máris 36 európai országnál tartunk, ahová nem kell útlevél. Útlevél nem, de érvényes személyi igazolvány illetve személyazonosító igazolvány igen! Ugyanis bármikor igazoltathatnak minket, és nem csak a határon. Személyiből viszont bármelyik fajta jó, akár régebbi is. 2009. június 28-ától a 14 éven aluli kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így ettől a naptól a kiskorúak számára sem feltétlenül szükséges kiváltani az útlevelet, ha a fent felsorolt országokba utaznak.

2007. december 21-én hazánk csatlakozott a schengeni egyezményhez, amely nem hozott abban változást, hogy hová utazhatunk útlevéllel, vagy anélkül. Az egyezmény ugyanis elsősorban az Európai Unión belüli, belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti. Vagyis ettől a naptól megszűnt az útlevél illetve személyi igazolvány ellenőrzés a közúti és vasúti forgalomban, 2008. márciustól pedig a légi forgalomban is a repülőtereken. A schengeni egyezménynek azonban nem minden EU-tagállam a tagja, kivételt képez Bulgária, Ciprus, Románia, Nagy-Britannia és Írország, vagyis itt továbbra is van ellenőrzés a határon.

Vagyis mikor érdemes kiváltanunk az útlevelet? Közvetlen szomszédaink közül csak Ukrajnába való utazáskor kötelező. Európai országból sem marad sok, ide tartoznak a volt szovjet tagköztársaságok (Lettország, Litvánia és Észtország kivételével), Törökország, Albánia, Bosznia-Hercegovina (ide elméletileg nem kötelező, gyakorlatilag erősen ajánlott), Koszovó, San Marino és a Vatikán (utóbbi két országban kell az útlevél, de határellenőrzés nincs). Útlevelet az okmányirodákban igényelhetünk, és ezt csak személyesen intézhetjük, meghatalmazott útján nem. Időpontot Interneten keresztül is lehet kérni, a www.magyarorszag.hu honlapon (Ügyfélkapu) keresztül. 6 éves kor alatti gyerekek legfeljebb 3 évre kaphatnak útlevelet, 2500 forintos illeték ellenében. A 6-18 év közötti gyerekeknek 2500 forint ellenében 5 évre szóló dokumentumot állítanak ki. 18 és 70 év között 5 évre (7500 Ft) vagy 10 évre (14000 Ft) válthatunk ki útlevelet. A 70 év felettieknek 2500 forint illetéket kell befizetni, az ő okmányuk érvényességi ideje 10 év.

2006. augusztus 29-től a szokásos EU-útlevelekhez igazodva, a magyar útlevél is a „burgundi bordó” színben pompázik, míg korábban a „nyugodt kék” volt használatos. Ettől a naptól már digitális arcképmás van az okmányban. 2009. június 28-tól pedig már digitális ujjnyomat adatokat is hordozó chippel ellátott, ún. biometrikus útleveleket adnak ki.

Ha Európán kívülre utazunk, minden esetben szükségünk lesz útlevélre. Sok esetben azonban ez sem elég. Vízumot is kell ugyanis igényelnünk. A vízum kiadásának feltétele, hogy az útlevél érvényessége meghaladja a kiadott vízum érvényességét, sőt van ahol legalább fél évig érvényes útlevéllel kell rendelkezni az engedélyezéshez. A vízum lehet külön okmány, vagy a kérelmező útlevelébe beütött pecsét. A vízumot konzulátusok, tiszteletbeli konzuli képviseletek, vagy nagykövetségek állítják ki. Magyar állampolgárok számára a vízumköteles országok listája megtalálható itt: hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADzum. Ami érdekes, hogy vízumra van szükségünk például Törökországban vagy Olaszországban is.

Grönland önrendelkezési jogot kapott Dániától, 1985. február elsején kilépett az EU-ból.

Lassan praktikus lehet egy dohányzási törvény útmutatót is magunkkal vinni, ha még nem szoktunk le.

A minket bombázó hírek között könnyű figyelmen kívül hagyni néhány fontapróos ságot.

Utazási ajánlatok, szállás tippek fórum magyarul: szallashelyek-utazas.info.

Egyéb különleges EU kapcsolatok a Világban:
hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCl%C3%B6nleges_tag%C3%A1llami_ter%C3%BCletek,_k%C3%BClbirtokok_%C3%A9s_kapcsolatuk_az_EU-val.

Jó, élménydús, balesetmentes utazást kívánunk mindenkinek, érvényes úti okmányokkal!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Férfi frizurák, vonzó mód/szín és/vagy fodrász keresés

Divatos férfi hajak, frizurák 2012. Erősödő válság 2009-től átértékelt, a fejünk az, amire különösen nagy szükségünk van. Fontos, hogy rendben legyen kívül, belül, felül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük