Legjobb zenék, énekes és album 2010

Tegnap a Comet 2011 felvázolta a magyar könnyűzene, a Viva világát, ami elég érdekes volt Fluor Tomika stílusa vagy Király Viktor tar feje ellenére is :).

Nézzünk kicsit távolabbra is a világban! Megszoktuk már, hogy a pop-rockvilág üdvöskéi évről-évre egymásnak adják a kilincset, más lett ez mint a régi élethosszig tartó zenészi karrier, új tinisztárok jönnek-mennek, miközben régiek is maradnak, és a fülbemászó slágerekről is kiderül előbb-utóbb, hogy nem is bizonyultak annyira hosszútávúnak. Ki vagyunk hegyezve a hetente születő toplisták eredményeire, ahogy a TOP100-ak kiléte is havonként felcsigáz mindenkit. Elvégre is, ahogy az örök klasszikus is megénekelte: zene nélkül mit érnénk?

Ha a 2010-es esztendő legjobb zenéinek és albumainak nyomába eredünk, érdekes eredményt figyelhetünk meg. A magyar popzenei palettán rendre tűntek fel a volt Megasztárosok Gáspár Lacitól Caramelen át Tóth Gabiig bezárólag legfrissebb slágerszerzeményeikkel, de a konkurens csatorna tehetségkutatójának, a Csillag Születiknek tehetségei is kieresztették aranytorkukat 2010-ben, és sorra debütáltak szólóalbumaikkal. Közülük az abszolút győztes címére Tabáni István pályázhatna, akinek a Gyönyörű Szép című albuma egyértelműen tarolt a slágerlistákon, sőt a címadó dal még a Fonogram díját is meghozta a félszeg énekesnek.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma mégis a Bonanza egykori frontemberéé, a régóta szólókarrierben gondolkozó Ákosé lett, A katona imája mindent vitt és győzött. Ennek ellenére elég erősnek érezzük azt a tendenciát, miszerint hazánkban legalábbis (de külföldi példákat is találnánk, ha okvetlen keresnénk) a zenei tehetségkutató versenyek díjazottai és döntősei elég rendesen uralják a honi zenei világot. Ha kicsit előrenézünk, és 2011 sláger várományosait kutatjuk, a sort máris sereghajtóként vezeti az X-Faktoros Wolf Kati, akinek, ha még az Euróvíziós Dalfesztiválon is sikerül megfelelő eredményt elérnie, velünk együtt valóban lesz mit ünnepelnie. Videó: www.youtube.com/watch?v=Wy_oB_FYd7s, az Eurovision 2011-es győztest látva van mire büszkének lennünk www.youtube.com/watch?v=Nfx0OMM2u0A, Eric Saade Svédország.

Ha a nemzetközi zenei vizekre evezünk, azt mondhatjuk, meglehetősen eklektikus esztendő volt ez a 2010-es. Egyfelől júniusban megjelent a nagy, a renitens visszatérő, az immáron két gyermekes családanyává avanzsált tinisztárból lett botrányhős-énekesnő Britney Spears új albuma, mely sokatmondóan a végzet asszonya, vagyis a franciásan csengő Femme Fatale nevet viselte, annyira nem találó, de a nyomában egész évben ott lihegett a konkurencia. Hogy kire gondolunk?

A 2010-es esztendő abszolút üstökös dívájára, Lady Gagára természetesen, akinek 2011-re talán már sikerült is a nemzetközi zenei trendpaletta stabil állócsillagává kinőnie magát. A „pókerarcú” előadónőnek nem hiába sikerült bezsebelni két Grammyt is, mi pedig örökre szívünkbe zártuk 2010-ben unalomig játszott szerzeményét, a Poker Face-t.

A csúcstartók csúcstartójának azonban nem Lady Gagát neveznénk, hanem a mindössze 28 esztendős R&B csillagot, Beyoncét, aki a Grammy történetében is rekordot döntött. Női előadó létére 10 nominációból 6-ot sikerült gramofon szobrocskára is váltania, egyet éppen a 2010-es esztendő legjobb szerzeményével, a Put a Ring on It-tel. Hogyan lehet a Single Ladies-t nem szeretni?

Persze azon lehetne vitatkozni a magyar rádiók Beyonce szerzeményét, vagy Britney és Gaga mellett egy másik csillogó szőkeségét, Shakira vébéhimnuszát játszották-e többet az év folyamán. Ha valami, a Waka Waka tényleg beírta magát a 2010-es zenei legendák sorába, valószínűleg még sokáig fogják dúdolni.

Végezetül a férfi előadók se maradjanak ki a szórásból, említsük meg a szintén nagy visszatérőnek (visszaesőnek?) számító rapper fenegyereket, az új külsőt és érettebb szemléletet, dalszövegeket nyert Eminemet is, akinek a 2010-es esztendő szintén egy lehetett a sikeres esztendők sorában hála Recovery című albumnak. Reméljük, nemcsak mondja, tényleg sikerült Felépülnie! Pl.: www.youtube.com/watch?v=WlsbRM1eZIo.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Michel Teló, a brazil szamba és a foci

Michel Teló Talán nincs is olyan nő a Földön aki ne ismerné Michel Teló nevét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.