Li Na tenisz: az első ázsiai GS-győztes

Miért sportoljon egy nő profi szinten? Sokáig lehet küzdeni egy célért, és van aki odaér…

Li Na kínai teniszezőnő, 1982-ben született. 2011-ben ő nyerte meg a párizsi salakpályás Grand Slam versenyt, a Roland Garrost, ez ázsiai sportolónak még soha nem sikerült (férfiaknak sem!?). Sikerével a világranglistán a 4. helyre került akkor, ez szintén rekord. Li (ez a vezetékneve) 5 WTA-tornát nyert meg eddig egyéniben és kettőt párosban.

Li Na 1999 óta, 17 éves korától profi teniszező, előtte tollaslabdázott. Elég későn érő típus, mivel az első eredményei csak 5 évvel később, 2004-ben jöttek. Megnyerte első WTA-tornáját (méghozzá hazájában), így először bekerült a világranglistán a top 100-ba. A következő három év mindössze két egyéni döntőt hozott számára, melyeket elveszített. 2006-ban azonban megnyert egy páros versenyt, a másodikat karrierje során (az elsőt még 2000-ben sikerült). A 2008-as év jól indult, egy ausztrál tornán újra győzni tudott. A pekingi olimpiai játékokon is részt vett, és nagyon közel került az éremszerzéshez is: a bronzmeccsen kapott ki Zvonarjova ellen. 2009-ben két döntőben is alulmaradt, azonban több tornán is kiegyensúlyozottan teljesített, és év végén már 15. volt a világranglistán. 2010-ben az Ausztrál Openen elődöntőt játszhatott, ami az addigi legjobb eredménye volt Grand Slam viadalon. Birminghamben tornát nyert, és stabil top10-es játékossá vált. Li elég későn, 29 évesen érte el karrierje csúcspontját: Sydney-ben nyert 2011-ben, az Ausztrál Openen döntőbe jutott, majd júniusban megnyerte a Roland Garrost, és negyedik lett a világranglistán. Az évadzáró világbajnokságon is részt vehetett, de a csoportkörön nem jutott túl. Az idei év egy döntővel indult számára, Sydney-ben azonban nem tudta megvédeni címét. Li Na február 26-án lesz 30 éves, pár sikeres év azonban még biztosan előtte áll.

Li Na híres és sikeres sportolóként különbözik a kínai uniformizált átlagpolgároktól. Erre egyik példa híres tetoválása, egy szív által körbefuttatott rózsa motívum a mellkasán, melyet még 19 évesen tetováltatott magára. A kínai nemzeti csapatot kétszer is otthagyta, azóta bevételeiből többet tarthat meg magának, és így lehetséges, hogy a férje az edzője. Tavaly egy kínai tartományi kormányzati pozíciót is visszautasított, ami ugyancsak nem mindennapos. A teniszpályákon ő is nagyon divatosan jelenik meg, a Nike szponzorálja, kollekciója megtekinthető és megvásárolható a márka honlapján.

Hivatalos Facebook-oldala: www.facebook.com/lina. Képek, fórum és minden, ami érdekes hír.

Li Na adatlapja a WTA női teniszszövetség oldalán: www.wtatennis.com/player/na-li_2257889_4846. A tehetség és a sok munka meghozta a komoly eredményeket.

Li Na megrendelhető teniszes kollekciója a Nike-tól: store.nike.com/us/en_us/?l=shop,li_na.

Tenoch

Képek ++ reklám ki-pipálva 🙂

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Steve Madden cipő márka divat trendek

Steve Madden amerika egyik legsikeresebb divattervezője, szerinte “A mai divatot az egyéni stílus diktálja. Számomra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.