Bréééking:

Ljudmila Ulickaja

Ljudmila Ulickaja: Kukockij esetei, avagy Az orosz Doktor House             Az ember az orosz szerzőkbe vagy beleszeretett, vagy egy életre megutálta őket a középiskolában. Így vagy úgy, a jobb sorsra érdemes Anna Karenina, a Bűn és Bűnhődés önemésztő Raszkolnyikova, és még hosszan folytathatnánk a sort, végigkísérte kamaszkorunkat. Most itt egy újabb orosz írónő, Ljudmila Ulickaja, aki a tolsztoji, dosztojevszkiji örökségre támaszkodva megmutatja, hogy bizony századunkban is lehet kortárs, orosz nagy regényt írni. Huhh, még milyet! A magyarul Kukockij esetei címmel napvilágot látott családregény már 2001-ben tarolt a könyvpiacon, szerzője a legrangosabb orosz irodalmi elismerést, a Booker-díjat is bezsebelte érte, mi több a ...

Kukockij eseteiLjudmila Ulickaja: Kukockij esetei, avagy

 Az orosz Doktor House

             Az ember az orosz szerzőkbe vagy beleszeretett, vagy egy életre megutálta őket a középiskolában. Így vagy úgy, a jobb sorsra érdemes Anna Karenina, a Bűn és Bűnhődés önemésztő Raszkolnyikova, és még hosszan folytathatnánk a sort, végigkísérte kamaszkorunkat. Most itt egy újabb orosz írónő, Ljudmila Ulickaja, aki a tolsztoji, dosztojevszkiji örökségre támaszkodva megmutatja, hogy bizony századunkban is lehet kortárs, orosz nagy regényt írni. Huhh, még milyet! A magyarul Kukockij esetei címmel napvilágot látott családregény már 2001-ben tarolt a könyvpiacon, szerzője a legrangosabb orosz irodalmi elismerést, a Booker-díjat is bezsebelte érte, mi több a regény tévéfilmes adaptációját is nagy sikerrel vetítették az írónő hazájában. A könyv nálunk először 2003-ban jelent meg az Európa kiadó gondozásában, majd 2008. karácsonyán dobták újra piacra a Magvetőnél. Ami az újraolvasást többek közt mégis aktuálissá teszi, hogy idén a tavaszi könyvfesztivál szervezőinek is Ulickaja jutott eszükbe először, ezúttal ugyanis ő lesz a jeles esemény díszvendége.

            Vissza a könyvhöz, melynek már találó borítója is sokkoló. A sarlókalapácsos terítőn rúgkapáló újszülött jó közelítésmódját adja az olvasásnak, hisz az eredetileg genetikusként végzett írónő regényében meghatározó szerep jut az öröklődés tannak. Akárcsak a gyerekeknek, akik nemhogy összetartanák, erősebbé fonnák a családi szálakat, lépten-nyomon felrúgják, összekuszálják azokat. A mű nyitójelenete Alekszander Pavel Kukockij (AP) nőgyógyászra koncentrál, akiről mindjárt megtudjuk azt is, emberemlékezet óta minden őse orvos volt. Jogosnak tűnik a kérdés, az 1950-es évek Oroszországában az abortusz legalizálásáért küzdő profnak, vaj mi köze lehet Doktor Househoz? Először is ott van mindjárt az a különleges képessége, hogy röntgenszemeivel egész sejtjeik szerveződéséig képes behatolni, belelátni a nők testébe. Később ott lesz gyógyszerfüggőség helyett AP rezisztens alkoholfüggősége, majd az elnyomó érában, családjának széteső romjain, lassan a neves professzor csontjaiba fészkeli magát a kiábrándultság és a cinizmus is.

A nagy ívű műben a maga története mellett persze mindenkinek megvan a maga keresztje is. Jelena, aki egy méhműtét után lesz a nőgyógyász felesége, szó szerint belebetegszik, hogy férje egy, az abortuszról folytatott meddő vitájuk során inkompetensnek nevezi a témában, mint aki híján van a nőiségnek. Szerelmüket meg nem szünteti, de mégis megpecsételi a pillanat, melyben a szó kimondatik. S meghasonlik maga Jelena is, aki, hol a jövőbe, hol a múltba kalandozva, onnantól fogva csakis két hű cirmosa társaságában hajlandó keresni a boldogságot. Tiszta pillanatai legföljebb akkor akadnak, ha Tánya, aki maga sem tudja sokáig, hogy Kukockijnak „csak” nevelt lánya, érkezik mosdatni az idősödő, csont sovány asszonyt. Ezt a regény még azok is szeretni fogják, aki vonzódnak a misztikusokhoz! Jelena értekezései, melyeket betegsége első jeleinek észlelésekor kezd rögzíteni Tányecska számára, egy új világot, egy új könyvet nyitnak meg a könyvben.

A külön fejezetté terebélyesedő látomás, a gigantikus haláltánc a mű közepén kap helyet, a tisztítótűzben a csak később bemutatásra kerülő, bábnak rajzolt szereplők, Tánya muzsikus szerelme például, is ott melegszenek a csalóka tűzfényben. A mennyekbe való átkeléskor, még olyan kultikus áldozatokra is sor kerül részükről, mint energiáik feláldozása egy közéjük keveredett gyilkos megtisztulásáért. Mondhatni, Jelena e gesztus által bocsát meg Kukockijnak, aki szerinte gyerekek millióit küldi másvilágra a szent abortusz nevében. Erre utal az a motívum is, mikor a másvilágon vajúdó asszony porontyait világra segítő orvos az égbe ereszti a viselős csöppségeit. Mindezekre persze csak a regény másik, „valódi” dimenziója felől következtethetünk.

A helyzet ott sem sokkal rózsásabb. Tánya, aki kezdetben apja nyomdokaiba kíván lépni, előbb csavargóvá és iszákossá züllik, majd egy kétes életű perszónánál lelve menedéket, ékszereket kezd gyártani. Félresikerült házassága után a boldogságot a már emlegetett muzsikus, a zene, a művészet ölelésében találja meg, mely persze nem tart sokáig. Belehal második gyereke szülésébe. De senki sem szerencsésebb. Míg Kukockijék öreg szolgálója megvakul, a családba fogadott Toma tőle nem várt módon túlszárnyalja Tánya istenadta képességeit, Goldberget, a nőgyógyász barátját kutatásai miatt rendre koncentrációs táborba hurcolják, és így tovább és tovább. Kukockijnak csak kis unokája, Tánya első gyermeke, a félárva Zsenya jelenthet kapaszkodót. Ha, jelenthet. Hisz ki tudja, milyen géneket örökölt, ugyan mit várhat tőle az ember? Mégis szeretni, gondozni kell, mindenekfölött. Mert ezt kívánja, ezt diktálja a létfenntartás ösztöne. (Még egy megkeseredett Doktor Housetól is.). Van benne valami megrendítő. Csakúgy, ahogy a hétköznapi katasztrófákban és örömökben, az öregségben és betegségben, a halálban, a születésben – mind csupa olyasmi, ami velünk is bármikor megtörténhet. Ami megtörténik. Ulickaja írásában az egyes emberek, a családtagok egymásra írt története együtt rajzolja ki azt, amit életnek nevezünk.

Linkek:
http://www.ujkonyvpiac.hu/hirek.asp?id=788

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

  • меган янг мисс мира 2013 фото

  • petting

  • panty

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*