Lpg – gázüzemű autók vélemény fórum

Gázüzemű autók

A folyékony cseppfolyós üzemanyag (AUTÓGÁZ) angol nevén – LPG (Liquefied Petroleum Gas) a világ számos országában egyre inkább elterjedtebbé válik. Az autógáz halmazállapotát tekintve folyékony szénhidrogének elegye, amely nem összekeverendő a lég-halmazállapotú földgázzal. A cseppfolyós gáz, más néven autógáz, azonban nem a megújuló (nap, szél, biomassza, víz és geotermikus) energiaforrások egyik fajtája, hanem „hulladék anyag”, olyan melléktermék, amely a bányászott nyers földgáz és a nyersolaj finomítása során keletkezik.

Ha ez eddig érthetetlen volt, akkor lássuk még szakszerűbben! A cseppfolyós gáz összetételét tekintve: propán, bután, propilén, izobután, bután, izobutilén és ezek elegyei. A cseppfolyós motor hajtóanyag közel azonos összetételű a háztartási PB-gázzal. Azonban a háztartási PB-gázhoz képest az autógázban kevesebb szennyeződés lehet, és vizet nem tartalmazhat.

Lpg folyékony gáz

Az üzemanyag kutak részére a cseppfolyós gázt tartályautókban szállítják, és a töltőállomás tartályaiban tárolják a kimérés helyszínén. Az emberi szervezetre nézve a közhiedelmekkel ellentétben nem káros, belégzés során mérgezést nem okoz. A belégzését elsősorban a szagosító anyag élettani hatásai miatt kell kerülni, vagy pedig mert az ilyen levegő belégzése bódulatot és esetleg fulladást okozhat.

Na de beszéljünk kicsit a hatékonyságról! Tény, hogy a gépjármű-tulajdonosok elsősorban egyre alacsonyabb működési költségeket szeretnének elérni. A költségek döntő többségét, mint tudjuk, az üzemanyag ára teszi ki. Az érdeklődés az autógáz felé egyre népszerűbb, amellyel optimális esetben akár 50%-os üzemanyagköltség-megtakarítást is el lehet érni. Az LPG használata Magyarországon (legálisan) a 90-es évek közepétől kezdett igazán elterjedni. Az autógáz használata révén elért megtakarítást a gépjármű-tulajdonosok (főként szállítók, taxisok) az egész világon mindenhol élvezhetik. Ezzel azonban nem csak saját maguk pénzügyi helyzetén segítenek, hanem segítenek csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az égéstermék alacsonyabb gépjármű katalizátor hőmérséklet mellett is semlegesíthető ez által a gázmeghajtású motoroknál a katalizátor kímélve van.

Használata során némi többletfogyasztás és teljesítményveszteség tapasztalható, azonban a tökéletesebb égés miatt a nyomatékleadás egyenletesebb. A többletfogyasztás mértéke függ a vezetési stílustól, az átlagosan megtett úthosszaktól, azonban, ha az összehasonlításnál a literben mért fogyasztásra összpontosítunk, akkor kísérletek alapján a következőket tapasztalhatjuk:

A folyékony üzemanyag esetében mintegy 5-20% több kell ugyanazon teljesítmény eléréséhez, mint benzin esetén. A többletfogyasztás mértéke leginkább a gépjárműbe beszerelt ill. beszerelhető gázkészüléktől függ. Napjainkban az ún. harmadik generációs berendezésekkel a legújabb szoftveres támogatású lineáris gáz injektorokkal, melyek megközelítik a benzinbefecskendezés karakterisztikáját – optimális beállítás mellett a többletfogyasztás 10% alatt tartható. Mivel az LPG ára olcsóbb, mint a benzin, a többletfogyasztás ára már kb. 30000 km után, megtérülhet.

Az LPG hajtású autók előnyei és hátrányai!

Előnyei:
– az LPG a legolcsóbb (jelenleg Európában elterjedt)
– az egyik környezetbarát alternatív üzemanyag
– a jármű hatótávolsága megnő
– viszonylag sűrű kúthálózat (jó töltőállomások hazánkban is)

Hátrányai:
– az LPG fosszilis energiahordozó
– beszerelési költsége nagy, típustól függően akár több százezer forint
– szélsőséges átalakításokkal jár, melynek nyomait nem lehet eltüntetni
– drágább, szigorúbb bonyolultabb műszaki vizsga, folyamatos bevizsgálás
– nagy helyet foglal el a csomagtartóból
– egyes parkolóházakba, földalatti garázsokba gázüzemű autóval tilos behajtani
– némi többletfogyasztás a benzines autókhoz képest ugyanazon teljesítmény eléréséhez

A te véleményed, kérdéseid is várjuk alább a hozzászólások részben.

A mai kissé kaotikusan változó árak és trükkös átverések rohamai mellett igyekezzünk kiigazodni, jó szerelőkkel és tapasztalt és megbízható használókkal értekezni minden vásárlás előtt.

Magyar autógáz beszereléssel foglalkozó oldal foglalkozó oldal rengeteg hasznos információval, hírlevéllel, beszerelési tanácsokkal a következő linken: www.cng-autogaz.hu/.

Angol értékelés, élménybeszámoló: www.moneysupermarket.com/c/news/my-week-with-an-lpg-car/0016674/.

Van olcsón eladó új gázos autó luxus kivitelben is olcsón 2013-ban: totalcar.hu/tesztek/2013/01/09/dacia_duster_lpg_kinek_kell_egy_vakarek/ – így gázzal nem annyira volt szörnyű a fogyasztása, a náluk töltött 358 kilométerre 18 liter 95-ös benzin és 18 liter autógáz fogyott (gázkút Nagyfuvaros utca). Ez összesen 36 liter, ami pont 10 literes fogyasztást jelentett, azzal, hogy a gáz jelentősen olcsóbb (még).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Steve Madden cipő márka divat trendek

Steve Madden amerika egyik legsikeresebb divattervezője, szerinte “A mai divatot az egyéni stílus diktálja. Számomra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.