Mangalica, a mi finom húsunk

Mangalica és egyéb minőségi malac, disznó húsok, szalonnák és ételek. Spanyolországban megvetéssel néznek arra, aki a 16 euró/kiló alatti sonka termékeket vásárolja, talán kivétel egy pár finom 12 eurós kolbász és szalámi. Miért is van ez, és mi ennek a hazai, magyar termék megfelelője?

Kedvencem a Káptalantóti Vastagkolbász lett egy időre, ez hozta az ihletet az internetes blog bejegyzés írásához. A neve csípős volt, pedig egyáltalán nem volt az, szerintem csak félrecímkézték (szerencsére). Címük Istvándi és Társai Kft., Káptalantóti, Rózsadomb.

Mangalica kolbász vastag

Régóta ismerjük a téliszalámit, de ennek a jó híre már régen oda van, főleg akkor, amikor már német alapanyagokból készítik (Pick Csányi). Olcsó húsnak híg a leve.

Fesztivál, malacok a kolbászban, sütőben vagy a füstölőben.

Érdemes olvasgatni a leírásaikat, a díjnyertes gazdák: http://kaptalantoti-mangalica.hu, valahogy így kell elindulni felfelé (újra). Hogy ezt mennyire és hogyan támogatta, támogatja a magyar törvényhozás (a vállalkozásellenes modern kor 2000 után), azt más cikkekben taglaljuk.

Mangalica malac: a kicsiket szép farmokon látjuk szívesen (pl. falvak vagy kisvárosok szélén) szőkék és vörösök fialásonként átlag 5-8 db kismalacnak adnak életet.

A nagy mangalica disznó vágósúlya nincs pontosan meghatározva, a 18 hónapos időt minimálisan javasolhatjuk. A 105 és 140 kg közötti fecskehasú egyedeket már tudományos módszerekkel is vizsgálták Magyarországon, zsírszázalékok, izom összetétel és erő stb.

Mangalica tenyésztők Magyarországon: www.mangalicatenyesztok.hu.

A mangalica tenyésztése, tartása kicsiben is tud működni. A minőségre figyelve, saját elfogyasztásra is érdemes tartani őket egy kis gazdaságban (nagy kertben).

A mangalica sertésnek (disznóknak) hazánkban Magyarországon több mint 200 éves múltja, 50 évig siker történet volt. Az 1955. évi törzskönyvezett kocalétszám 18.000 db-ról, 10 év alatt 243 db-ra (1,3 %-ra), majd további 5 év során 35-40 db-ra
(0,2 %-ra) zsugorodott. Később ezek a rombolásra utaló számok jelentek meg más állattenyésztési szegmensekben is.

A demokratikusabb rendszerre váltás után a magyar állattenyésztésen belül sikeresnek mondható ágazat a mangalicatenyésztés 1994-ben, 68 év elteltével másodszor indult el, megalakult a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 20 taggal, ezen belül 6 tenyésztővel a Debreceni Agrártudományi Egyetemen. 2008-ra már egyesületi tag 8600 ellenőrzött kocával dolgozott.

Árak élő állatokért 450-550 Ft között lehetnek hízóra. Minőségi mangalica süldőre 550 Ft vagy kicsivel több is lehet kilogrammonként.

Füstölt sonka 2300 Ft/kg-os ártól érhetőek el közvetlenül a tenyésztő/feldolgozótól.

A mangalica zsírt és zsírszalonnát is sokan keresik, magam részéről ezt egy kicsit túl töménynek tartom, kis mennyiségben persze jó lehet egészséges és teljesen átfogó étrend részeként. 800-1800 Ft-os árral lehet számolni.

A mangalica tartása könyvekből és internetes szakmai fórumok írásaiból is elsajátítható elméleti szinten, a legtöbb gyakorlati tudnivaló is elsajátítható a gazdáktól díjtalanul, a titkokat pedig tartsuk tiszteletben.

A mangalica eladók és vevők gyakran közvetlenül találják meg egymást, nincs szükség kereskedő közvetítésére, hiszen hűséges szolgálói lehetnek egymásnak a pénz által, ritkábban valamilyen csere szolgáltatással.

A mangalica hús finom szalámik alapanyaga, ez egyelőre ritkaság, a kolbász a legnépszerűbb.

A fő mangalica fesztivált Debrecenben tartják, de egyre több helyszínen feltűnnek a legjobb gazdák/cégeik: www.mangalicafesztival.hu, Budapest, Szeged, Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg…

Amit keressünk, amit érdemes megkóstolni:
– mangalica comb-sonka
– füstölt-tarja
– enyhén csípős kolbász, illetve csemege paprikás kolbász
– kolozsvári szalonna, csécsi szalonna
– töpörtő
– hurka (májas és véres)

Mangalica termék gyártók és fő forgalmazók még, (voltak illetve vannak, léteztek és most is létezőek):
Rendek Ökogazdaság, biotanya

Gyulahús

Püspöki Mangalica
Cégünk, a Szárazpatak Mezőgazdasági Kft. mangalica sertések tenyésztésével és a saját nevelésű hízókból előállított hústermékek értékesítésével foglalkozik. Üzletünkben kizárólag saját tenyésztésű mangalicáinkból készített hústermékeket árusítunk Püspöki

Gömböc-tanya mangalica termékei

Koppány Hús Hungaricum Kft.

Mangold – mangalica termékcsalád

Szilváshús Kft. mangalica termékei

Mangalica húsból hagyományosan készült kolbász és szalámi.

Tarnamenti-2000 Zrt. Biogazdaság

Palatin Hús (PIMI-2000 Kft ), Hentesáru Lukullusz Kft

Egy jó forrás hasznos információkkal: mangalica.lap.hu.

Kép, színek, élménybeszámoló:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amway termékek: szigorú MLM vagy egészség vélemények

Vesztes vagy győztes mód, vagy mi az igazság az Amway-nél? Új év, kritika helyett egyszerűen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük