Megfázás-mítoszok nagyító alatt

A megfázás a téli hónapokban szinte senkit sem kímél: a felnőttek nagy része évente két-három alkalommal, a gyerekek ennél is többször esnek át a kellemetlen panaszokat okozó betegségen. Mennyit érnek a házi praktikák, vagy a megfázás elleni gyógyszerek? Cikkünkben néhány elterjedt „megfázás-mítoszt” vizsgáltunk felül.

A szauna véd a megfázástól
A szaunalátogatások valóban védhetnek a megfázástól, mert erősítik az immunrendszert. Fontos azonban a rendszeresség. A legjobb, ha heti egy-két alkalommal szaunázunk: egy-egy, ritka látogatás nem sokat használ. A szauna további előnye, hogy az izzadás javítja a szervezetünk hőmérséklet-szabályozó képességét, így kevésbé leszünk érzékenyek a mínuszokra.

Az orröblítés segít, ha eldugult az orrunk
A régi módszer: a sós vizes öblítés valóban tisztítja az orrot, és a vírusok ellen is hasznos lehet. Azonban, ha az orrnyálkahártya túlságosan meg van duzzadva, a sós oldat nem folyik át teljesen, így a módszer hatástalan. Az orr gyulladása esetén ajánlott lemondanunk az öblítésről. A sós vizes öblítés megelőző hatásával kapcsolatban a szakértők véleménye egyelőre megoszlik.

A hagymaleves csillapítja a köhögést
A hagyma egészséges összetevői antimikrobális hatásúak. Ez azt jelenti, hogy a szervezetbe jutott mikroorganizmusokat (pl. vírusok) ártalmatlanítani tudják. Tudományosan még nem sikerült megerősíteni az összefüggést, azonban a módszer hívei állítják: a hagymaleves segít a köhögés csillapításában. Egy biztos: ha az erős köhögés a házi praktikák ellenére sem múlik, forduljunk orvoshoz.

A gyógyszerek segíthetnek megfázás esetén
A gyógyszertárakban széles választékban kaphatóak a megfázás elleni gyógyszerek. A legtöbb szer azonban csak a tüneteket csillapítja: például az orrspray, ha nem kapunk levegőt, vagy a fájdalomcsillapító tabletták. A megfázás időtartamát – ami általában egy hét – a gyógyszerek sem befolyásolják: az okot, a nyálkahártya gyulladását nem képesek elmulasztani. Ami valóban segít: az ágynyugalom, a pihenés, és a bőséges folyadékfogyasztás (a legjobb választás a meleg tea).

Az influenzaoltás megfázás ellen is véd
Még ha a tüneteik hasonlítanak is, két különböző betegségről van szó. Míg a megfázást okozó vírusoknak több száz fajtája létezik, az influenzavírusoknak két fő típusa van, melyek minden évben mutálódnak. Ez az oka annak, hogy az oltást minden évben ismételnünk kell, viszont a megfázástól nem véd.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Érelmeszesedés: minden egyes hamburger növeli a rizikót

A gyorséttermek kínálata töretlen népszerűségnek örvend, a kutatások aggasztó eredményei ellenére. Egy aktuális tanulmány szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.