Michel Teló, a brazil szamba és a foci

Michel Teló

Talán nincs is olyan nő a Földön aki ne ismerné Michel Teló nevét. Milyen ő, szerény? Nem tudni hogyan, nem tudni miért, de a fiatal és a felnőtt nők milliói imádják Michel Teló-t. Ai Se Eu Te Pego című slágerével berobbant és megállíthatatlan. A brazil származású énekes alig múlt harminc éves, mégis legalább 10 évet letagadhatna.

Lássuk csak, ki is Ő! Michel 1981. január 21-én született Brazíliában. Mielőtt szólóénekes lett, számos bandában énekelt, legismertebb ezek közül a Grupo Tradição. Teló zenei pályája már korán megpecsételődött. Karrierje már 1987-ben, mikor még csupán 6 éves volt megkezdődött, ekkor énekelte az iskolai kórusban Roberto Carlos és Erasmo Carlos egy darabját. 10 évesen bontakozott ki igazán zenei tehetsége, amikor édesapjától kapott egy harmonikát. 12 éves korában alapított egy zenekart, mely tradicionális brazil zenét játszott. Ő volt a zenekar vezető énekese és zeneszerzője is. A harmonika iránti rajongása mellett a kis Michel öt éven át zongorázni is tanult. Táncolt, harmonikázott, gitározott és zongorázott…

Michel Teló

1997-ben hívták meg, hogy csatlakozzon a Grupo Tradição nevű együtteshez. Ekkor még mindig csak 16 esztendős volt, de innentől kezdve 11 éven át énekelt a zenekarban. Ez idő alatt a banda frontemberévé vált, ő szerepelt a legtöbb interjúban és promóciókban is. Teló korábbi producere Wagner elmondta: az énekes úgy távozott a csapatból, hogy ellenséges érzéseket nem hagyott maga mögött. Világossá tette ugyanis, hogy szóló karriert szeretne építeni.

Balada Sertaneja című albuma 2009-ben jelent meg a brazil Som Livre kiadó gondozásában, és két dalt tartalmazott: a hatalmas közönségsikert elérő Ei, psiu! Beijo me liga-t és az Amanhã sei lá-t. Ezt követte egy év múlva az Ao Vivo című koncertlemez, amely még nagyobb siker lett és aranylemez minősítést ért el.

Teló DVD-ket is kiadott, az egyik dalokat tartalmazott a ’80-as ’90-es évekből, a másikon pedig új számok voltak. Ezen volt megtalálható a mára világhírnévre szert tett Ai Se Eu Te Pego, amire azóta football játékosok is riszálnak ha gólt lő a csapatuk. Ez talán annak is köszönhető, hogy a brazil focista Neymar is feltűnik például egy videóban Teló mellett, ahol énekli és táncolja a bohókás slágert. Azóta a nemzetközi football szinte minden területén láthattuk már a legendás mozdulatokat, így a spanyol, lengyel, német és török ligában is örültek már Telót idézve.

Michel Teló koncert

És hogy mi a sikerének titka? Mindössze annyi, hogy az emberek szeretik felkapni az egyszerű, fülbemászó dallamokat. És a hölgyek körében sem okoz hátrányt, ha ezeket egy boci szemű, szőke srác énekeli. Természetesen nagymértékben szerepet játszik a tehetség is, senki nem vádaskodhat olyan dolgokkal, hogy Ő csak egy „mondva csinált sztár”, hiszen komoly zenei múlt áll mögötte.

Az énekes egyébként nemrég jelentette be, hogy turnéra menne az Egyesült Államokba, hogy népszerűsítse új, angol nyelvű verzióját a jól ismert dalnak Oh, If I Catch You! címmel. Nos, az angol változat kissé gyengébbre sikeredett az eredetinél, ez talán annak tudható be, hogy hiányzik belőle a tipikus brazil szenvedély. A dalból még egy Remix is készült Pitbull közreműködésével, ami szintén hódítja a szórakozóhelyek. Reméljük a Fiatalember felismeri azokat az értékeket, amit a portugál nyelvű dalai képviselnek, és jövőben nem kezd tömeges angol nyelvű slágergyártásba. Valószínűleg a hölgyek elvárásainak is jobban eleget tenne, ha az énekes latin nyelven szerezné újabb slágereit.

Várjuk újabb sikereit!

Zenék, kiemelt videó linkek:

Ai Se Eu Te Pego – eredeti változat.
If I catch You! – angol változat.
Pitbull feat Michel Telo – Ai Se Eu Te Pego (Dance Remix 2012).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük