Miért divat a facebookos like?

Miért divat a facebookos like-olás, Tetszik :)? Kinek és hogyan érdemes facebookolni, egyedi felhasználóknak és vállalkozóknak? Van marketing erő az apró hozzászólásokban, csoportokban és oldalakban.

Nem tetszik-elünk – ezt már gyerekkorunkban belénk verték, ha az idősebb generáció képviselőivel tetszikelve próbáltunk meg kedvesek lenni. Le tetszik ülni? 🙂 – kérdeztük, ha nagy nehezen rászántuk magunkat a buszon, a tömött villamoson az ülőhely átadására, a tetsziket fogadó személy, pedig ahelyett, hogy kedvesen mosolyogva fogadta volna ajánlatunkat, kis híján melegebb éghajlatra küldött bennünket, kikérve magának a tetszikelést. Nincs ez másként ma sem, a facebook korában. Nem tetszikelünk, szeretem-ezünk, szigorúan likeolunk.

Like korszak ~2010-2011

A közösségi (élmény)megosztó portálok egyik legifjabbika, a facebook máris korszakot teremtett. Nem elég, hogy két új szóval is bővítette közös szókincsünket (fészbukolás, lájkolás), megközelítőleg 645 millió tagjával a világ második leglátogatottabb weboldalainak sorába is sikerült felküzdenie magát.

Ausztráliában és Óceániában használják a legkevesebben, Észak-Amerikában a legtöbben, de Európa sem szégyenkezhet a kontinenseket átívelő párbeszédben szintén kitüntetett, dobogós helyen vesz részt, csak kicsivel marad el Észak-Amerikától. Az európai felhasználók tehát ezüstérmesek.

Mi a helyzet Magyarországon? A facebook felhasználói és megosztói napról-napra szaporodnak, egyszerűen divat lett minden apróságot megosztani ismerőseinkkel és ismerőseink vadidegen ismerőseivel, legyen az egy hétvégi kirándulásról készített fotó, egy étel receptje, egy hír, akármi, aminek közérdeklődésre sem muszáj mindig, minden esetben számot tartania. Akinek tetszik az általunk közzétett tartalom az likeolja a képet, a hírt, stb… és így az ő felhasználói oldalán is nyoma marad, az információ tovaterjed. Aki likeol, azt jobb esetben visszalikeolják, és így máris mindenki nagyobb ismeretségre tehet szert az arccal, arcokkal ugyan rendelkező, de mégiscsak ismeretlen facebooktömegben. Akinek aztán tényleg sikerül kiemelkednie, kitörnie a sokak közül, az válik a facebook igazi nyertesévé, ő lesz a like korszak leglikeoltabb embere.

Magánszemélyek versus vállalkozók

Egyáltalán érdemes-e megkülönböztetni a felhasználók körét? Elkülöníthetők-e az egyes szegmensek? A facebook kutatók szerint nem igazán. Míg a sikeres vállalkozók éppen a személyes hangvételű, arccal vállalt kommunikáció kiépítésén fáradoznak potenciális ügyfeleikkel, az általuk reklámozott márkát, brandet egy olyan aspektusból kívánják megvilágítani, amit korábban még nem tettek, a likeoló, akár még kritizálhat is, legföljebb majd helyreigazítják, a magánszemélyek is hasonlót cselekszenek közvetlen kommunikációjuk során. Mindenki beszél mindenkivel mindenről.

Ha a facebook valódi nyerteseit keressük, tagadhatatlanul inkább azok a vállalkozók, énmárka-építők lesznek azok, akiknek facebook oldalukon keresztül sikerül felhajtaniuk követőtáborukat. Akiknek a sikeres marketingkommunikáció újabb megrendeléseket hoz, akik a közvetlen kommunikáció révén már meglévő szolgáltatásaikat tudják még jobban, még szélesebb körben értékesíteni.

Hogy történik mindez? Nem elég a kommunikáció, itt lépnek be a folyamatba a likeoláshoz kötött, közösségduzzasztó nyereményjátékok. Ha likeolod az oldalt, a bejegyzést, értékes ajándékokhoz juthatsz. Ha a közösség már kiépült, ennél specializáltabb játékokra is sor kerülhet, a közösség, közönség tartalomszolgáltatóvá válhat egy nyereményjáték keretében. Akkor zsebelheti be az értékes ajándékokat, ha például filmet készít arról, miért szereti az adott cég termékét. Így visszajutunk az első lépcsőhöz. A márka a vásárló értelmezésében ismét arccal, kedvelhető és jól beazonosítható arccal válik meghatározhatóvá és szerethetővé, likeolhatóvá.

fordítás saját nyelvre

A facebook univerzumában tehát látszólag elmosódik a különbség magánszemély és vállalkozó között. Az a jó direktmarketing, aminek nem vesszük észre, nem érezzük direktségét, mégis áldozataivá, követőivé, likeolóivá leszünk. (Még többet olvashatsz a facebook hirdetések, játékok előnyeiről, hátulütőiről Az olcsó utak a facebookon című írásunkban).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autonóm ház irányzat vagy divat

Mindenki szeretne saját otthont, lakást vagy házat. A saját ház megtervezésénél, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.