Miért jó a cserépkályha?

Sokak szerint messzemenőkig a legtakarékosabb fűtési mód. Egy vegyes tüzelésű cserépkályha két öl fával kényelmesen felfűt egy 50 négyzetméternyi területet.
A titka abban rejlik, hogy a felmelegített cserepek megtartják a hőt, és fokozatosan adják le. A cserépkályhát megfelelő használat és megfelelő tüzelő esetén naponta egyszer kell megrakni és alágyújtani.

Megfelelő tüzelő:
• száraz, kemény tűzifa
• fa brikett : nagy nyomás alatt összepréselt vagy természetes ragasztóval összeállított egyforma méretű kugli fahulladékból
Nem érdemes semmi egyebet rárakni, mert lehet, hogy nagy lánggal ég, de nem ad le elég hőt, és az is előfordul, hogy csak kormot csinál.

Megfelelő használat:
Többféleképpen bepakolhatjuk a cserépkályhába a tüzelőt, én a következő módszert használom: hátra a kályha falához annyi fát rakok, hogy elérje a tűztér tetejét. Előre kell egy marék gyújtós, esetleg néhány kartonpapír, és kész is!

Nagyon fontos, hogy a szellőző nyílást nyitva kell hagyni:
1. az égéshez kell az oxigén, biztosítani kell a megfelelő levegőáramlást
2. TILOS lezárni a kályhát, amíg ég! Akkor lehet bezárni az ajtókat, ha már csak parazsat látunk a kályha terében, mert a legkisebb láng is a cserépkályha felrobbanásához vezethet. Ilyen esetben szétfeszülnek és eltörnek a cserepek, valamint az elfojtott nyomás miatt megemelkedik a kályha teteje.
Személy szerint én a hangulatát is imádom. Hideg téli estéken, amikor kint fagy van és hó, fantasztikus érzés hallgatni a tűz pattogását!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Festmény vagy falmatrica

Nehezen tud dönteni mivel dekorálja a falat? A válasz egészen egyszerű, azzal, amelyik leginkább feldobja …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.