Miért okozhat a stressz megfázást?

A jelenség sokak számára ismerős lehet. Hónapokon át keményen dolgozunk, és amikor végre elérkezik egy rövidebb, néhány napos szabadság, már az első nap érezzük a tipikus jeleket: a kaparó érzést a torokban, hátfájást, a lüktető fejfájást – megint itt a megfázás! A szakértők ezt a jelenséget “leisure sickness”-nek, szabad fordításban szabadidő-betegségnek hívják.

A szabadidő-betegség rendkívül gyakori, és már számtalan kutatás során vizsgálták. Egy németországi tanulmány alapján a pszichológusok arra következtettek, hogy a perfekcionista hozzáállás, és a határaink gyakori feszegetése növeli a betegség rizikóját. Azok, akiket a hétköznapokban az állandó stressz és teljesítménykényszer vezérel, nagy valószínűséggel elkapják a megfázást, ha néhány napra megszabadulnak kötelezettségeiktől. Mi a jelenség okat?

Amikor a szervezetünk észleli, hogy végre elérkezett a pihenés ideje, takaréklángra kapcsol, csökkenti a kortizol nevű stresszhormon kiválasztását, hogy feltöltődjön energiával. A funkciók gyengébb működése azonban az immunrendszerre is vonatkozik. Az immunvédelem csökken, így hajlamosabbá válunk elkapni a betegségeket – ezenkívül a tartós stressz káros hatásai is észrevehetővé válnak.

Ahhoz, hogy ne kerüljünk ebbe a helyzetbe, fontos, hogy a stresszes időszakokban is biztosítsuk a megfelelő pihenést a szervezetünknek. Szánjunk időt az ellazulásra, a stresszcsökkentésre. A rendszeres sport, vagy a különböző légzéstechnikák, autogén tréning, vagy meditáció segíthet ebben. Az állóképességi sportok, és a jóga különösen jót tesznek a szervezetünknek: csökkentik a kortizoltermelődést, így a tartós stressz megszűnik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Megfázás-mítoszok nagyító alatt

A megfázás a téli hónapokban szinte senkit sem kímél: a felnőttek nagy része évente két-három …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük