Mit együnk nyáron, télen…?

Vegyen jót, egyen jót és mit NEEEEEEEEEEe! – Mindennapi finomságok és ízes vegyipari  söpredékek

Érdemes nagyon elgondolkodni a legfontosabb dolgon, és nem mellesleg az olcsó és jó italokat is előtérbe helyezni mellette.

A sok nyári finomság, friss és nyers zöldség és gyümölcs alap, de akkor is figyelni kell, hogy mi mire vagyunk érzékenyek, és miket ne együnk és igyunk egyszerre (időben közel egymáshoz).

Valójában télen, tavasszal, nyáron és ősszel is ugyanez a kérdés. Az egyik legfontosabb a válaszban a 60 feletti gyógyítók (orvosok, edzők és természetgyógyászok) szerint is a mérték. Túl sok mindenből méreg lehet (vagy hashajtó), egy kevés méreg (pl. finom bor alkohol tartalma) gyógyszer is lehet.

Nyáron együnk sok-sok friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt! Aki még nem csinált ilyet, az rá fog csodálkozni az eredményre. Megnő a mozgékonyság, a gondolkozási készség és sebesség egyaránt javul, és amit a fiatal férfiak szintén nagyra fognak értékelni, megnő a szexuális teljesítőkészség (energia).

Összegyűjtötték a magyar boltokban kapható ötven különösen egészségtelen élelmiszert. A tanulságos listát több csatornán is terjesztik. Kerüljük el őket vagy bánjunk óvatosan velük! Az életmód, amit követünk alapvetően meghatároz minket. A döntés a többségében miénk, hogy mit eszünk!

A boltok polcai roskadoznak az olyan étkektől, melyekről nem tudjuk, miből vannak. Jóízű, drága, vagy olcsó, feltűnő és hétköznapi egyaránt van köztük. A Men’s Health időt és fáradságot nem kímélve utánajárt, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgálta, vajon miből is vannak a veszélyesebb étkek.

Kérdezzünk meg egy élelmiszervizsgálót, ha van ilyen vegyész ismerősünk! Döbbenet!

A kutatása a termékfajtákra koncentrált. Így nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillik a tömegszemét kaja csapatba. Óvatosan vásároljunk, ennyi a rövid tanács.

A tanulság elég egyszerű: a vegyipari jól reklámozott műmarhaságok helyett együnk természetes, friss, egészséges és sok esetben olcsóbb dolgokat! Figyeljünk oda, és talán még a ciki-cigit is dobjuk a sutba!

Itt a lista, aminek a bővítéséhez és javításához várjuk a megjegyzéseket.

ASZPIKOS FELVÁGOTT

„Nyamm! Paprikával az egyik kedvencem volt az aszpikos pulyka!”

Mi lehet benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje.

Félreértés helyett: az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.

Mit egyen helyette:pulykamellsonka.

2. FRUTTI

„Szupi! Igaz, már 8 évesen megértettem, hogy nem ez a fogak kedvence J.”

Benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum).

Ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg kerékpárjának kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megeszi.

Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.

3. GUMICUKOR

„De ugye a gumimacikák kivételek?” Szerintem nem, a gumit majszoló kisgyerek valójában a szülei álmát nyaldossa :(, örülne másnak is, aszalt gyümölcsnek is.

Összetevői: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák.

Ami miatt ne fogyassza: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen vegyipari termék.

Mit egyen helyette: ha szereti, akkor medvecukrot.

4. TARTÓS SÜTEMÉNY
„Ezt sose szerettem, végre egy jó hír J”

Összetevői: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer.

Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen, iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyen helyette: friss és minőségi péksüteményi vagy cukrászsüteményeket mértékkel.

5. SZÖRP
„Réges-régen leszoktam róla, ezzel sem vesztek. A csapvizet és a teát is szeretem J.”

Összetevői: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák.

Ami miatt ne fogyassza: a jó hír az, hogy a szörpökben nem talál tartósítószert. A rossz, hogy azért e különlegesség, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.

Mit igyon helyette: ásványvizet, gyümölcslevet.

6. PÁRIZSI
„Itt alább valami kimaradt a receptből szerintem!”

Összetevői: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója.

Ami miatt ne fogyassza: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti- szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje.

Mit egyen helyette: pulykamellsonkát.

Szerintem együnk színtiszta húst! Egy áron van a párizsi pl. a pulyka medál, ami gyönyörű és friss hús (700-1000 Ft/kg-tól)!

7. ZACSKÓS LEVES
„Fújj már! Egyszer kell megtanulni levest készíteni, és utána kinek jut eszébe ilyet enni?!”

Összetevői: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák.

Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.

Mit egyen helyette: ha már gyors leves, akkor leveskocka és némi tészta, kevés mirelit zöldség felhasználásával ízletes levest készíthet.

8. VIRSLI
„Itt is hiányolok valamit a receptből mint a párizsinál.” Itt olvasható a tudományosabb forrás:
http://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/konyha-haztartas_receptek/9540/

Összetevői: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna.

Ami miatt ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit, ezek még mindig jó minőségű húsból készülnek.

9. MIRELIT PIZZA
„Ebben szerintem vannak jók, és egy kis feltéttel egyszer-egyszer még megpróbálom”

Összetevői: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom.

Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.

Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen. Ne egyen belőle túl sokat!

10. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ
„Fújj! Fura az ember, aki nem védőitalként issza (mint régen pl. a timföldgyárban), annak egészségére!”

Összetevői: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid.

Ami miatt ne fogyassza:: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

Mit igyon helyette: szénsavmentes, ízesített ásványvizet.

11. SANSA OLÍVAOLAJ

Összetevői: sansaolaj.

Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.

Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.

12. FAGYLALTPOR
„Egy tejszínhabos eperre elcserélem bármikor!”

Összetevői: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje.

Ami miatt ne fogyassza: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban…

Mit használjon helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt – ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.

13. KETCHUP
„Saját tapasztalat, hogy a saját friss paradicsomszós vagy paradicsomkarikák a legjobbak helyette.”

Összetevői: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer.

Ami miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupbe sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.

14. FILTERES TEA
„Szerintem ez ok okosan és mértékkel használva a jobb márkákat.”

Összetevői: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák.

Ami miatt ne fogyassza: komolyan gondolta, hogy gyümölcsdarabkákat talál majd a csészéje alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.

Mit használjon helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.

15. HABSPRAY

Összetevői: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag.

Ami miatt ne fogyassza: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást talál. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.

Mit használjon helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette tejszínhabsprayt.

„SZINTE”-SAJT, sajt-szerűség, kever-kavar stb.

Összetevői: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók.

Ami miatt ne fogyassza: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapja Önt. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!

Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi sajtot.

17. SZAFALÁDÉ

Összetevői:állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin.

Ami miatt ne fogyassza: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira azért nem egészséges…

Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit.

18. ENERGIAITAL
Kevesen tudják, hogy a C vitaminnak hasonló élénkítő hatása van. Sokkal olcsóbb és egészségesebb egy 2000 mg-os C vitamint bekapni, próbáljuk ki pár hosszú éjszaka előtt egy finom tea mellett!

Összetevői: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított tápanyagok (pl. taurin).

Ami miatt ne fogyassza: természetesen tudjuk, Ön az energiaitalt nem azért issza, hogy rendbejöjjön a vérképe, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.

Mit igyon helyette: egzotikus gyümölcsleveket, teát.

19. TARTÓS TOASTKENYÉR
„A friss mindig jobb, kérdésem sincs”

Összetevői: tartósítószer, liszt, állományjavítók.

Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.

Mit egyen helyette: frissen készített franciakenyeret.

20. KAKAÓS TEJTÁBLA
„Olyan finom igazi ét csokik (magas kakaótartalmú) vannak manapság, hogy érdemes arrafelé terelni az ízlésünk.”

Összetevői: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor.

Ami miatt ne fogyassza: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolga. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira

kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudja, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!

Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi csokoládét.

21. SAJTKRÉM

Összetevői: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag.

Ami miatt ne fogyassza: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír az Ön számára, ha csontritkulásban szenved, vagy hajlamos rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát jobb, mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb elolvassa, mit nyomtattak az oldalára…

Mit egyen helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

22. CSOKOLÁDÉÖNTET

Összetevői: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag.

Ami miatt ne fogyassza: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.

Mit egyen helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból is.

23. HÚSKONZERV
„Friss hús, tanuljuk meg sütni, főzni, ahogy írtam már!”

Összetevői: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója.

Ami miatt ne fogyassza: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.

Mit egyen helyette: friss felvágottakat, például pulykamellsonkát.

24. BURGONYACSIPSZ

Összetevői: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók.

Ami miatt ne fogyassza: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.

Mit egyen helyette: almaszirmot, banáncsipszet.

„Szerintem ezek jobbak is, és nem olyan veszett sósak.”

25. HABKARIKA

Összetevői: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek.

Ami miatt ne fogyassza: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.

Mit egyen helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.

26. ÜDÍTŐITALPOR

Összetevői: aroma, cukor, színezék.

Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros.

Mit használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

27. RÁGÓGUMI

Összetevői: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták.

Ami miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.

Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit.

28. TARTÓS CROISSANT

Összetevői: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák.

Ami miatt ne fogyassza: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is.

Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek.

Mit egyen helyette: friss péksüteményt.

29. SZALÁMI

Összetevői: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók.

Ami miatt ne fogyassza: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.

Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Összetevői: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók.

Ami miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják.

Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élőflórás joghurtot.

31. TEJES ITAL

Összetevői: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók.

Ami miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá – de nem értékessé.

Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.

32. REGGELI ITAL
„Szerencsére ez már itthon is visszaszorult, a mai tejárak mellett rá se néznék.”

Összetevői: permeátum

Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték.

Mit igyon helyette: igazi tejet.

33. „FRISSS FÖL”
„Ez is visszaszorult, és a kevés tejfölös ételhez meg kijár a legjava.”

Összetevői: növényi zsír, állománymódosító.

Ami miatt ne fogyassza: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész.

Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.

34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Összetevői: cukor, aromák.

Ami miatt ne fogyassza: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta?

Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Összetevői: aromák.

Ami miatt ne fogyassza: amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye – az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük.

Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.

36. ÍZESÍTETT VODKA

Összetevői: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor.

Ami miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani.

Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Összetevői: víz, cukor, gyümölcslé sűrítmény.

Ami miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek.

Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.

38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Összetevői: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor.

Ami miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.

Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.

39. CUKORMENTES CUKORKA

Összetevői: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok.

Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei.

Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Összetevői: mesterséges aromák, ízfokozók.

Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető.

Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.

41. INSTANT KÁVÉ

Összetevői: kávékivonat, adalékanyag.

Ami miatt ne fogyassza: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek.

Mit igyon helyette: jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

42. INSTANT, TASAKOS LEVES

Összetevői: maltodextrin, só, aromák.

Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják.

Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.

43. DZSEM

Összetevői: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék.

Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják.

Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.

44. KÁVÉKRÉMPOR

Összetevői: növényi zsiradék, csomósodásgátló.

Ami miatt ne fogyassza: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását.

Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.

45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Összetevői: halreszelék, panírpor.

Ami miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek.

Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.

46. KAKAÓS TORTADARA

Összetevői: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék.

Ami miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra.

Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.

47. PUDINGKRÉMPOR

Összetevői: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek.

Ami miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitja meg.

Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Összetevői: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer.

Ami miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani.

Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Összetevői: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír.

Ami miatt ne fogyassza: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok… Hányra emlékszik a nagyi konyhájából?

Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Összetevői: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító.

Ami miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke – sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer?

Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.

(Forrás: MH)

Az engedélyezett adalékokat öt csoportba sorolják: színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, stabilizálószerek, sűrítőanyagok, zselésítőszerek és egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók.

SZÍNEZŐANYAGOK: szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színűnek tűnik, többnyire szerves molekulák.

TARTÓSÍTÓSZEREK: azért használják őket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.

ANTIOXIDÁNSOK: az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak. többnyire szerves molekulák.

EMULGEÁLÓSZEREK: felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagy

a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető.

STABILIZÁTOROK: az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.

SZAKÉRTŐ: PILLING RÓBERT

Evés és ivás videó sorozatból: http://youtu.be/xjsUeIGV4t8. Az evés mellett milyen nyári italokat javasolnak a profik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bevezetés az élelmekbe tényleg

Megkérdezték a szakértőt, hogy a méz jó édesítőszer-e. Azt válaszolta: — Az attól függ. (pedig …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.