Moschino férfi és női divatház, ruhák

A neves olasz divatház, mely gyerek, férfi és női kollekcióval is büszkélkedhet, talán komolyabb bemutatásra nem is szorul rá, ha történetét nem is, a Moschino egy-egy híresebb parfümcsodáját bizonnyal mindenki ismeri. De ismerjük-e a márka alapítóatyját, Franco Moschinót, aki 1983-ban alapította meg a nevét viselő Moschino márkát?

Moschino és az általa létrehívott divat márka innovatív, színes – olykor különc – designjáról lett híressé, attól, hogy olykor-olykor nem félt magát a divatipart is kritikával illetni, illetve közrejátszottak benne a Moschino ’90-es években futó, társadalmi tudatosságnövelő reklámkampányai is. Moschino halála után, a cég kreatív igazgatójának posztját, a legendás divatguru egykori asszisztense, Rosella Jardini töltötte be. A márka 1999 óta az Aeffe csoport részét képezi. A 2006-os téli olimpia torinói megnyitóünnepségén a sportolók is Moschino ruhákat viseltek, 2005-ben Kylie Minogue-ot, 2008-ban pedig Madonnát láthattuk viszont egy-egy Moschino költeményben turnéi során.

A 2011-es divat képek után folytatódik a hosszú és érdekes történet:
Love MoschinoLove MoschinoLove Moschino

Katalógus, termék fotók még:

A Moschino máig fontos szerepet tölt be a nemzetközi divat porondján, bizonyítva időtálló értékeit, melyekért a márka története, következetessége és folytonossága szavatol. A Moschino, a Moschino Cheap és Chic, valamint a Love Moschino kreációi egytől-egyig kifejezésre juttatják azt a kreativitást, mely az irónia és az elegancia ereje révén képes mindig újraértelmezni a klasszikusokat. A változások szele 2008-ban érintette meg a neves divatházat, amikor is a 2008/09-es őszi/téli kollekció bemutatója kapcsán a Moschino jeans vonalának nevét Love Moschinóra cserélték, mely jobban kifejezhette annak belső, valódi természetét.

Rossella Jardini 1994. óta a Moschino kreatív igazgatója. Azóta ő felelős a márka image-ért és stílusáért, sikeresen tölti be a “kreatív tanú” szerepkörét, máig azokhoz a stilisztikai és filozófiai megközelítéshez tartva magát, melyek Franco 1994-es halálát követően is tovább éltek a vállalatnál. Ami nem is csoda, lévén akkor már több mint egy évtizede, 1981-től dolgoztak közösen.

2009 áprilisa óta az ügyvezető igazgató posztját Alessandro Varisco tölti be a Moscinónál. A Moschino márka tulajdonosa 1999 óta az Aeffe által megvásárolt Moschino Spa. A Moschino SpA feladatai közé tartozik a márkamenedzsment, a licencszerződésekkel kapcsolatos tevékenységek, a kereskedelmi politikák autonóm kommunikációja és koordinációja. 2007-ben, a Moschino SpA kizárólagos megállapodást írt alá a con Scienward International Holdings Limiteddel a franchise és a saját termékei forgalmazására vonatkozólag a Kínai Köztársasággal (kivéve Hongkongot és Makaót). A 10 évre szóló megállapodás 40 márkakereskedés megnyitását írja elő, 22-őét az első 5 esztendőben, valamint a 2008-as tavaszi/nyári kollekcióval kezdődően a Moschino ruházati vonalainak kizárólagos forgalmazási jogával ruházza fel a vállalatot.

Szintén aláírtak egy 5 évre szóló, megújítható szerződést az Allisonnal az új Moschino szemüveg kollekció létrehozására, fejlesztésére és világszintű terjesztésére vonatkozóan, és aláírták egy öt éves (5 évre megújítható) szerződést a Brinda Grouppal, a Moschino órák gyártására és forgalmazására, valamint a CheapandChic almárkán belül az első ékszerkollekció megjelenésére vonatkozóan. 2007. novemberében a Moschino első bukósisak kollekciójával is előrukkolt.

2008 októberében a Moschino SpA és az Altana SpA, a gyermek ruházati ágazat vezető vállalata, írta alá azt az ötéves szerződést, mely a Moschino fiú-lány kollekciójának létrehozására, fejlesztésére és világszintű forgalmazására irányult. A kollekciók, melyeknek kreatív szempontból máig a Moschino divatház a meghatározója, három korcsoportot érintenek: a Moschino Teen a 6-14 éves korosztályt ruházza, a Moschino Kid a 12-18 hónapos korú gyermekeket egész iskolás korukig (6 évesek) bezárólag, míg az újszülötteket 1-3 hónapos kortól 2 éves korukig a Moschino Baby látja el designos rugdalózókkal, izgalmas babaruhákkal.

2010 februárjában az első Moschino szállodát, a “Maison Moschino”-t is felavatták Milánóban. A klasszicista épület helyén egykor a város első vasútállomása állt, ma pedig a 21. századi város szíve. A Maison Moschino annak a tervezési projektnek a csodálatos, kimagasló eredménye, gyümölcse, mely Rossella Jardini és Jo Ann Tan közös felügyelete révén jöhetett létre.

2010 áprilisában a moszkvai hírhedt Vörös térrel fakasszemező GUM áruház adott otthont az “Inside Moschino” kiállításnak, mely keretében az érdeklődök megtekinthették, hová fejlődött, min ment keresztül a neves divatház alapításától napjainkig bezárólag. Moschino fejlődését a kezdetektől egész a 2010-es tavaszi/nyári kollekció gyöngyszemeiig lehetett nyomon követni, Franco nagyságáról az általa megálmodott ruhák, kiegészítők, no és persze a divatcég hirdetési kampányai beszéltek.

Love Moschino parfümA márka ma számtalan ágazatot, almárkát képvisel: a Moschino alá tartozik a férfi és női vonal, a Moschino Cheap and Chic a másod női vonal, mely 1988 óta létezik, a Love Moschino női és férfi diffúziós vonal, 1986 és 2008 között Moschino Jeansként ismerhettük. Ezen túlmenően a Moschinónak működik kiegészítőkre, ékszerekre, parfümökre és kozmetikai termékekre szakosodott részlege is, melyek a népszerű márka kínálatát teszik teljessé.

Ha az értékesítés földrajzi megoszlására vetünk egy pillantást, azt fogjuk látni, hogy az eladások java része továbbra is Olaszországot érinti (32%), Európában zajlik ezek 23%-a, Amerikában 6%-a, a Távol-Keleten 11%-a, a világ többi részén 28%-a.

A Moschino üzletek keresztülszövik az egész földgolyóbist (Párizs, Róma, New York, Berlin, Kijev, Ukrajna, Kuvait, Dubai, Peking, stb…), 2009. óta vásárlásinkat a világhálón keresztül is megejthetjük. A www.moschino.com url alatt található virtuális webáruházban a Moschino, a Moschino Uomo, a Moschino CheapAndChic a Love Moschino Donna és Uomo kollekcióiból válogathatunk a ruhák és kiegészítők közül.

Talán az sem véletlen, hogy a legnívósabb márkakereskedések épp a világ legnevesebb bevásárló központjaiban és negyedeiben kaptak helyet, így többek közt a Saks Fifth Avenue-n az Egyesült Államokban, a Harrodsban és a House of Fraserben Londonban, a párizsi Printempsben és így tovább és tovább.

Dióhéjban a Moschino parfümökről

Az első hölgyeknek szánt illatcsodát, Moschino néven, 1987-ben dobták piacra, de az első férfi illatkreáció megjelenésére sem kellett onnantól fogva sokáig várni, ez néhány évvel később, 1990-ben került az illatszerboltok, parfümériák polcaira. Onnantól fogva nem igen volt megállás, szinte évente váltották egymást az újabbnál-újabb, lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb parfümcsodák, melyek az egyes almárkák kollekcióiban helyt kapó kreációk tökéletes kiegészítőiként funkcionáltak s funkcionálnak mind a mai napig. Parfüm rendelés online éri meg a legjobban, pl.: www.parfumexpress.hu/hu/moschino.php.

Még néhány szó a tervezőről, Franco Moschinóról

A divattervező, Franco Moschino (1950-1994) Milánó közelében, Olaszországban látta meg a napvilágot. Művészeti iskolába járt, karrierjét 1971-ben Giorgio Armani vázlatkészítőjeként kezdte, akivel az ezt követő 11 esztendőben együtt is dolgozott. Ezalatt az idő alatt párhuzamosan dolgozott az olasz Cadette vállalatnak is. Saját cégét, a Moonshadow SpA-t 1983-ban hívta létre.

Moschino karizmatikus, fantáziadús, időnként talán egy kicsit tiszteletlen személyiség volt, aki heveny érdeklődést mutatott a pop kultúra iránt. Furcsa tervező volt, aki, ahogy már említettük, tulajdon kenyéradója, a divatipar ellen sem volt rest lázadni (“Ready to Where?”), épp ezért saját sikerei is gyakran zavarba hozták, nyomasztották.

Egyszer még a Channel divatházzal is sikerült összetűzésbe kerülnie, beperelték, amiért a legendás Channel No. 5 parfümből gúnyt űzött. A Moschino póló egy televíziókészüléket ábrázolt, melyen a channel No. 5 kifejezés félreérthetően szerepelt (egyszerre utalt az ötös csatornára és a Channel mágikus illatkreációjára is).

A divatház bevételeinek egy bizonyos része mai napig a Franco által alapított non-profit szervezet számlájára fut be. A nyereség ezen részét különböző jótékonysági projektek támogatására fordítják.

Végezetül a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány gyöngyszem a legfrissebb, 2011 tavaszi/nyári kollekció alkotásaiból. Ami a férfi kollekciót illeti, meglehetősen színesre és extravagánsra sikeredett. Meghatározó szerepet játszanak benne a különböző zenei irányzatok, legfőképp a grunge, de az idei valóban olyan látványos kollekció, olyan széles stílusválasztékból merít, hogy férfi legyen a talpán, aki nem találja meg benne a hozzá legtesthezállóbb darabokat. A zene, a fényes színek és a biciklis/katonás stílus szerelmesei, biztos, hogy azonnal belehabarodnak ebbe a Moschino kollekcióba is. Bár a legtöbb divattervező idén a fa és vászonszínekkel operált, Moschino díjnyertes kreációi túllépnek ezen a trenden, ezeken a kliséken.

A military stílus a 2010-es őszi/téli szezon óta tartja magát, és most már nagyon úgy tűnik szezonról-szezonra a divatipar irányzatainak egyik fő meghatározójává lép elő. Moschino esetében ennél mégis picit többről van szó. A grunge és általában véve a zene inspirálta darabok egy szélesebb közönséget céloznak meg. A feszes fehér pólón mikrofon virít, a lyukas farmert nyomatok ékítik, jöhet a képregénymintás ing, képregénymintás fejfedővel fehér nacival és fekete-fehérben játszó old-school lakkbőrcipővel kombinálva, de a szegecses bőrdzseki, a katonás, váll lapos zakó és a béke jelekkel tarkított felöltő is igen menő lesz idén a lá Moschino.

A milánói divathéten bemutatásra került kollekció, természetesen a szebbik nem képviselői számára is tartogat meglepetéseket. Megannyi kék és piros pöttyös, csíkos és virágékes darab, kalapok, turbánok, sálak, kopogtatót formázó fülbevaló teszi kívánatossá és egyszerre meghökkentővé ezt a kollekciót. A színgazdaság, nemcsak a férfi, a női kollekció esetében is Moschino jellegzetes sarokkövévé vált. A milánói kifutón, mintha a 80-as évek vadnyugati kocsmáros lányai tűntek volna fel. A kollekció farmer remekei a papírzacskók stílusát idézték csípővonalukkal és laza sziluettjükkel. Az ízig-vérig kortárs kollekció jelszava akár a játékosság, a móka szeretete is lehetne.

Ez a kollekció csordultig telt lédús naranccsal, rózsaszínnel, sárgával, a zöld különböző árnyalataival, melyet korall kiegészítők tesznek teljessé: ágalakú ékszerek, raffia táskák mesterséges korallal hímezve, és türkizben játszó, steppelt kézitáskák, melyek szíját kagyló ékíti, valamint ott vannak még a méretes, túlságosan is méretes napszemüvegek. Hölgyeim, ki ne szeretne egy ilyen látványos darabot viselni egy fülledt nyári éjszaka után?

Olcsó ruházati vonaluk is van, persze minden relatív, az ilyen olasz márkák ruhái egyértelműen a sikeresebb, sokat utazó és mozgó vidámabb emberek kellékei.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

TB fizetés egyénileg mennyi itthon és külföldön

A TBJ (eü.) hozzájárulás fizetése egyénileg hogyan oldható meg, erre kerestük a választ. A munkanélküliség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.