Munkaköri leírás: mire figyeljünk?

Dolgozni jó. Ugye!? Pláne a mai világban az ember örül, ha van munkahelye. Ennek ellenére azért érdemes odafigyelni arra, hogy pontosan mit is tartalmaz a munkaszerződésünk illetve a munkaköri leírásunk. A munkaköri leírásban kell a munkáltatónak megjelölni, hogy pontosan mi a feladatunk, ki a felettesünk illetve mi kinek vagyunk a felettese. Egyértelműen ki kell hogy derüljön, hogy miért kell felelősséget vállalnunk!

Fontos, hogy olyan munkakör ne szerepeljen a leírásban, mely egy meghatározott képesítéshez kötött, de mi nem rendelkezünk azzal.

De akkor mit is kell hogy pontosan tartalmazzon egy munkaköri leírás? A jogi útvesztőkben való eltévedés helyett figyeljünk néhány konkrét dologra, és a józan eszünket használjuk mosolyogva! 🙂 Kérdezni ér.

A munkaköri leírásnak minimálisan az alábbi információkat szükséges tartalmaznia:

1) A munkakör megnevezése, melynek meg kell egyezni a munkaszerződésben, kinevezési okmányban lévő munkakörrel.

2) Ki a közvetlen felettese, ki a közvetlen beosztottja. Ki az aki távollét esetén helyettesíti és ő kit köteles helyettesíteni.

3) Tartalmaznia kell a munkakör betöltésének követelményeit. A munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképzettséget, egyéb speciális tanfolyam szükségességét írhatja elő.

4) Azon személyi tulajdonságokat is jó ha tartalmazza, mely a munkakör ellátásához szükséges. Ilyen lehet például a szervező, tájékozódó, döntő, kapcsolatteremtő, konfliktuskezelő, tárgyaló készség.

5) A munkakört betöltő személy feladatát, felelősségét, hatáskörét is pontosan meg kell határozni!

Szólj hozzá Te is! Milyen egy igazán jó munkaköri leírás, mely mindkét fél érdekeit szolgálja? Mik most a jó állások belföldön és külföldön?

Veronika

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autonóm ház irányzat vagy divat

Mindenki szeretne saját otthont, lakást vagy házat. A saját ház megtervezésénél, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.