Napozás: jót tesz a bőrnek, vagy kerülendő?

Az első napsugarak mindenkit a szabadba csábítanak. A ragyogó napfény jót tesz közérzetünknek. A tavaszi és nyári hónapokban a legtöbben szívesen töltjük időnket a szabadban – a rendszeres napfürdőzés szintén sokak programjában szerepel. Mi a helyzet problémás bőr esetén? Ajánlott a napozás, vagy inkább kerüljük a közvetlen napsugarakat?

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a napfény – megfelelő mértékben – jót tesz a bőrnek. Sok bőrgyógyász tanácsolja pácienseinek a szoláriumlátogatásokat is, ennek azonban nem a gyógyító hatáshoz van köze, sokkal inkább ahhoz, hogy a barnább bőrön kevésbé feltűnőek a különböző foltok, egyenetlenségek. A természetes napfény azonban segíthet bizonyos bőrbetegségek esetén a regenerációban, mivel szárító hatással bír. Az UV-sugarak ezenkívül antibakteriális hatásúak, ami a megfelelő mértékben szintén segíti a bőr gyógyulását.

A napozás előtt, és után ne feledkezzünk meg a megfelelő bőrápolásról. Fontos, hogy mielőtt kifekszünk a napra, alaposan mossuk le a sminket. Az alapozó, és a púder a bőrre száradhat, és nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet a foltos barnulástól kezdve az irritációig, kiütésekig. Fontos a megfelelő napvédelem: lehetőleg zsírmentes naptejet, napozógélt használjunk. Ne töltsünk túl sok időt a napon, és fogyasszunk elegendő folyadékot. Aki olyan szerencsés, hogy egy tenger partján élvezheti a napfényt, duplán jót tesz bőrének: a sós tengervíz ugyanis szintén gyógyító hatású. A napozást követően tisztítsuk meg újra bőrünket, és kenjük be hidratáló testápolóval.

A napozás jó ideje vitatott téma a szakértők körében: egyesek szerint pozitív, míg mások szerint negatív hatású. Tény azonban, hogy a mértékletes napfürdőzés amellett, hogy színt ad a bőrnek, a pattanások eltüntetésében is segít.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Eltüntethető a narancsbőr masszázzsal?

A narancsbőr elleni masszázzsal kapcsolatban a szakértők még nem jutottak egységes álláspontra, de a kezelések …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük