Napszemüveg ajánló, rendelés fórum

Ápol és Kiemel!? Mivel szűrjük a fényeket. Szemüveg és napszemüveg használati tanácsok frissítve. Szólj hozzá te is a témához, küld véleményt vagy szavazz!

Polaroid
Polaroid

Újabban nemcsak nyáron, télen is divat orrnyergünkre tűzni egy mutatós példányt. Míg a férfiak beszédes státuszszimbólumot, a hölgyek míves ékszert látnak egy-egy vagyonokat kóstáló darabban.

Ha nem telik a minőségre, sokszor beérjük persze a silányabb replikákkal, a lényeg, hogy a forma és a méret az aktuális trendekbe illeszkedjen. Szent Jeromos, a látszerészek védőszentje, biztos megcsóválná a fejét, ha látná napjainkban milyen fontos szerepre tett szert e becses kiegészítő. Bár az idei tavasz egyik újdonsága a fényre sötétedő lencsékkel felszerelt okuláré, mely szikrázó napsütésben, és benti fényben egyaránt védi szemünket, ha kell, lencséi akár két perc alatt teljesen áttetszővé világosodnak, vagy épp újra besötétednek, sokan még mindig hajlamosak vagyunk fittyet hányi szemünk óvására. Megelégszünk azzal, ha aktuális kedvencünk kiemel a tömegből, még akkor is, ha szívünk mélyén érezzük, lelkünk tükrének hathatósabb védelemre volna szüksége.

Egy nemzetközi felmérés nemrégiben sokkoló tényekkel világított rá az UV-sugárzás káros hatásaira. Nemcsak azt mutatták ki, hogy már az Egyenlítő mentén élő tizenéves kamaszok sincsenek biztonságban, egyre többüknél az idős korban megszokott szürke hályog okozott vakságot, de bizony az európai negyvenesek körében is mind gyakrabban szedi áldozatait e hetvenesek privilégiumaként rettegett kórság, pedig megfelelő, fényvédő lencsékkel ellátott napszemüveggel mindnyájan védekezhetnénk a káros sugarak ellen. A legbiztonságosabb megoldás, ha optikus üzletben vásároljuk meg idei kedvencünket, itt ugyanis biztos, hogy a legmagasabb fokú UV-védelemmel bíró darabok közül mazsolázhatunk.

Néró felelőtlen volt?

Persze az a lazaság, ami napszemüveg választásukat jellemzi manapság nem egyedülálló a történelemben. Bármily meglepőnek tűnik, már eleink is hasonlóképp cselekedtek. Az első ninivei szemüvegleletek lencséi, melyek i. e. 2000 tájáról kerültek elő, is azt bizonyítják, hogy a lencséket inkább a ruházat ékesítésére, sem mint optikai célzattal használták. A római birodalom fő zsiványaként számon tartott Néró császár leheletnyivel gondosabb volt ugyan a niniveieknél, ő már vésnökei csiszolt smaragdjain át szemlélte az általa rendezett véres gladiátorküzdelmeket, előrelátónak azért nem neveznénk. A napszemüveg általa viselt, kezdetleges őse, inkább csak a szem pihentetésére, semmint védelmére szolgált. Az első, valóban látást segítő lencsét csak a 9. században találták fel az arab tudósok, a nagyító lencsét pedig Roger Bacon szerzetes a 13. században. A szemüveg mai formáját a muranói mestereknek köszönheti, igaz ezt az ősmodellt még fél kézzel kellett tartani. A szemüveg ebben az időben úgy jelent meg a képeken és szobrokon mint a tudás megfellebbezhetetlen szimbóluma.

Viva Espana!

Spanyolországban már egyenesen kötelező volt szemüveget viselni, etikett írta elő e szépítő eszköz épp csak nem éjjel-nappali hordását. Minél előkelőbbnek számított valaki, vagyonát annál impozánsabb pápaszemmel fejezte ki. Minden bizonnyal innen ered a (nap)szemüvegek státuszszimbólumként való értelmezése is, noha az egyszerű divathóbortnak való főhajtás mellett ezek a szemüvegek már a szem védelmét is szolgálták, hathatós óvást jelentettek például a porral, és a nap sugárzásával szemben. Zárójelben jegyezném meg, a látás javítására általában nem okulárét, szemkenőcsöt vagy szemvizet használtak. Egy-egy szemüveg persze már a spanyol udvarban is vagyonokat kóstált, a rangcímkórság kifejezéseként egy merész bíboros még arra is vállalkozott, hogy szokatlan módon szemüvegben festesse meg önarcképét. Ha a mai paparazzi fotókkal vetnénk össze ezt a műalkotást, melyeken irigyelt celebeink feszítenek sötétkeretes kedvenceik takarásában, bizonnyal felfedeznénk némi hasonlóságot közöttük. Egy szó, mint száz a könyvnyomtatás megjelenéséig a lencséket ékkőnek tekintették, hozzájuk értékes nemesfémekből készítettek keretet.

Luxuscikkből tömegcikk, avagy a 20. század fejleményei

A csíptető, a lorgnon, a halánték és a homlokpánt szemüveg a 18-20. század vívmányai voltak, de ebben az időben jelent meg az első írásra, olvasásra használható szemüveg is. A szemüvegek gyártásában a németek, angolok, majd a franciák jeleskedtek, a (nap)szemüveg mai kétszárú , fülre tapadó változata is egy francia mester, Thomin fejéből pattant ki a 19. század idusán. A szemüveg luxuscikkből, lassan célszerű használati tárggyá vált, melynél a kisebb súly, a nagyobb rugalmasság és a könnyen kezelhetőség vált elsődlegessé. A kereteket innentől fogva inkább keményebb és olcsóbb ötvözetekből készítették. Magyarországon az elő látszerészbolt 1819-ben nyitotta meg kapuit a Váci utcában, az olasz Calderoni mester vezette. Az első látszerésziparos azonban mégsem ő, Antony Libál volt, az általa alapított pesti üzlet ma is működik. A szemüveg, a napszemüveggel egyetemben luxuscikkből lassan tömegcikké lett, mely szezonról-szezonra újabb és újabb lencse- és kerettípusokkal, az alacsonyabbtól a legmagasabb igényeket kielégítve kerül a látszerész boltok kirakatába napszemüveg rajongók millióit örvendeztetve meg.

Dióhéjban a napszemüveglencsékről

Mielőtt ismertetnénk az aktuális trendeket, vessünk egy pillantást a forgalomba kerülő lencsetípusokra, illetve azokra a nemzetközi jelölésekre, melyeket jobb esetben kis matrica formájában találunk majd új szemüvegünkön. A CE jelzés, annyit tesz, hogy okulárénk megfelel az Európai Unió szabványának. Az UV-védelmet az UV szócska, illetve egy mögötte álló szám jelképezi, a 400-as tökéletes megoldás, 100%-osan hathatós védelmet nyújt a káros, ultraibolyán túli napsugarak ellen. Ami a lencsék színét illeti, szinte a szivárvány minden színében pompázhatnak, a sárgától a zöldön át a szürkéig bezárólag. Fontos tudnunk azonban, hogy ezek a színezett lencsék látásunkra is kihatással vannak. Míg a sárga fokozza a kép élességét, a barna a kontrasztokat erősíti fel, a szürke természetes képet fest, de maximálisan nyeli el a káros sugarakat, a zöld pedig az éles fényt tompítja, de nem befolyásolja a kép valódi alapszínét.

Csábítóan szexis, sportos, vagy finoman elegáns?

Óriási vagy épp ellenkezőleg, apró és visszafogott?

Lássuk a 2009-es trendeket!

A 2009-es napszemüveg trendek, akár hisszük, akár nem, a fenti meghatározások mindegyikének eleget tesznek. Idén tavasszal és nyáron oly pazar a választéka a kiegészítők királynőjének, hogy nagy balféknek kell lennie annak, aki nem találja meg köztük a stílusához legmegfelelőbbet.

Egyfelől továbbra is a méret a lényeg, Louis Vuiton, Christian Dior, Gianfranco Ferré mellett idén a Gucci is a Jacky Kennedyt idéző, impozáns, akár strasszokkal ékített női darabok mellett tette le a voksát. Ami a színeket illeti, az idei szezon nagy dobása a szarura emlékeztető, fehér árnyalatok trendbe emelése, de a kávébarna is igen népszerű a designerek színpalettáján, a földszínekkel és az acélszürkével egyetemben. Ezek dominanciája mellett, finom részletekben megjelenhet a harsányabb lila, a levélzöld, a smaragd, de még a türkiz is.

A korábbi évek unásig hordott feketéje, inkább a másik párhuzamos trendirányzat egyes képviselőire jellemző. Azokra a légies vonalvezetésű, letisztult darabokra, melyeket a kisebb méret és a karcsúbb sziluettek határoznak meg. 2009-ben Versace is ilyen trendi darabokkal rukkolt elő. A szürkésfekete lencsével ellátott luxusdarabot, mely szárán ezüstbe öntve feszít s csillog a Versace lógó, megálmodója utcai viseletnek szánta. Erről tanúskodik az UV100-as felirat a szürkésfekete lencsén. Elegáns, de ugyanakkor egy picit sportos is az általunk kiemelt darab, urakon és a már emlegetett, nagy lógónak köszönhetően hölgyeken is jól mutathat, unisex darabnak is beillik. Ha vigyázni kívánunk a kényes portéka épségére, kizárólag a hozzávaló mikroszálas törlőkendővel tisztítsuk. Hasonló unisex darabokra a Policenál és a Polairodnál is szert tehetünk, bár ők már a klasszikus pilótaforma és a fémkeret felé is elmozdultak, sőt náluk a keskeny keret is időnként a keskenység felső határát súrolja. Utóbbi modellek inkább átmenetet képeznek a vastag keretes példányok felé.

A Polaroid 2009-es újításai közé tartozik továbbá a hétrétegű, szilánkmentes törést biztosító, karcmentes polarizáló lencse megjelenése, mely a horizontális fényt is képes kiszűrni, javítva a fénylátást és sötétítve a kontrasztokat, csökkenti a szemfáradást. Ilyen UV-biztos, polarizált lencsékkel rendelkeznek a Retro legújabb, 2009-es modelljei is. A márka elsősorban az ifjabbakra gondol, egyedi stílust, fiatalos formát és lendületet képvisel.

A minőségi, mégis műanyag keretes csodák mellett a klasszikus fémkeretes, vagy keret nélküli változatokat is megtaláljuk az idei szezon kínálatban. Utóbbinál a szár olyannyira hangsúlyos lett, hogy egész öltözékünket befolyásolja. A férfiasság örök szimbólumaként elhíresült Ray Bannel, mely hírnevét a Forma 1-es autóversenyzőkön túl, a Top Gun szó szerint bombázó vadászpilótájának, Tom Cruise-nak és az 1937-ben piacra dobott Aviator modellnek köszönheti, idén szintén az unisex fémkeretesek viszik a pálmát. Ugyanakkor megjelenik a klasszikus fazon visszafogott, sötét műanyag keretes változata és a Versaccénél már emlegetett keskenyebb forma is. Egy ilyen ütős darabot átlag 40 ezer forintos áron szerezhetünk be.

Bluetooth headset, mp3 stb.
Bluetooth headset, mp3 stb.

Ennyiért már Oakley szemüveget is vehetünk, például egy acélszürkében játszó, szögletes lencséjű, gravírozott lógós luxusdarabot, igaz, a méregdrága, jó minőségű szemrevalókra specializálódott cég árkategóriájának felső határa a csillagos ég. Ezen nem fogunk megütközni, pláne, hogy az Oakley legújabb dobása egy 1 gigás memóriával felspécizett, MP3 lejátszására és USB kapcsolat létesítésére is alkalmas, beépített fülhallgatós kiválóság, mely a Thump 2 szemüveg családját gazdagítja. Míg az 1 gigás csoda körülbelül 100 ezer forintot kóstál, a 256MB-os változathoz már 60 ezerért is hozzájuthatunk. Igaz, egyelőre csak előrendelésünket adhatjuk le a plutonite anyagú, pengeéles lencsével (100%-ban kiszűri az UVA, UVB és UVC sugárzást), masszív, de könnyű kerettel bíró digitális napszemüvegre, mely fekete, fehér, szürke és bronzszínben is elérhető lesz hamarosan.

Ha olcsó, de mégis mutatós darabra szeretnénk szert tenni, válasszuk az Avanglion vastagkeretes műanyagdarabjait. Átlag 4-10 ezer forintért máris divatos darabhoz juthatunk.

Ha a napszemüvegek terén is az élénk színeket részesítjük előnyben, idén akkor sem fogunk csalódni. A kínálatban találunk színes szárú, de akár színes keretű napszemüvegeket is. A sport szerelmeseinek és a napfürdőzés nagyasszonyainak a törhetetlen műanyagból készült, szemvédő borítással ellátott lencsékkel ellátott szemüvegek javallottak. Szemüvegesként pedig választhatjuk a dioptriás napszemüveget, a kontaklencse és a napszemüveg ötvözetét, illetve a korrekciós szemüveg elé csíptethető fényvédő lencsét vagy fényre sötétedő, fotokróm lencsével ellátott szemüveget is.

Tanácsok, tippek: Mire figyeljünk napszemüveg választásakor?

A megfelelő keret kiválasztásakor, sajnos nemcsak a trendekre és egyéni ízlésünkre kell hagyatkoznunk, figyelembe kell vennünk arcformánkat, szemünk távolságát és orrunk méretét is.

Arcforma

Mindig az arcunk formájával ellentétes, vagy az azt kiegészítő keretet részesítsük előnyben.

A szögletes keret szélesíti az amúgy is szögletes arcot, és a tekintetet is komorrá teszi.

Ez a forma a keskeny és a kerek archoz illik. Szögletes archoz válasszunk inkább kerek, nem túl nagy keretet. Szintén kerek vagy ovális modellek passzolnak a szív alakú archoz, az oválishoz pedig olyan szemüveg, ami nem szélesebb az arc legszélesebb pontjánál.

Szemtávolság

A szemek távolsága a szemüveg nyereg szélességét határozza meg. Ha távol ülő szemekkel áldott meg bennünket a sors, sötétebb, szélesebb nyereggel ellensúlyozhatjuk, mely közelebb ülőnek mutatja szemeinket. Ellenkező esetben világos, vagy keskeny nyergű szemüvegekkel növelhetjük optikailag a távolságot szemeink között.

Orrméret

A nyereg ezenkívül az orrméreten is képes igazítani, ha alacsony vagy sötét, rövidíti a hosszú orrot, ha magas vagy világos turcsibbá varázsolja a pisze nózit.

eyewear-trends.com/2009/01/eyewear-trends-tom-ford-sunglasses-2009/

www.celebrity-glasses.com/page/2/

napszemüveg webáruházNapszemüveg rendelés online, webáruház: www.gimpexsport.eu. Magyar napszemüveg nagykereskedés: www.spexx.hu.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Diplomás minimálbér, fizetés, átlagbér 2013, 2014

Diplomások fizetése a szemléletváltás tengerének közepén. Elnézést az eltűnt képekért, adatokért, a 2013-es weboldal költöztetés …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük