Nike elit cipő kollekció 1. rész: sportosan

A legjobbak-nak,-ért
A legjobbak-nak,-ért

A Nike társalapítója, Bill Bowerman, hosszú évekkel ezelőtt kifejtette, milyen végtelen lehetőségeket lát az emberben, már ami a sportot illeti. Meghatározta a fiatal vállalat alaphangját és jövőbeni irányát, melyek a Nike alkalmazottainak új generációját mai napig inspirálják. Céljuk, hogy továbbvigyék az örökségül kapott innovatív gondolkodásmódot, hogy a termékfejlesztések eredményeként olyan lábbelikkel rukolhassanak elő, melyek az atlétákat a tőlük telhető legjobb eredményre sarkallják, illetve, hogy olyan üzleti lehetőségeket teremtsenek, melyek kiragadják a Niket az örökös versenyzésből, értékeket adva részvényeseiknek.

A Nike születése egy kézfogással kezdődött, amikor is a két oregoni látnok – Bowerman és tanítványa, az oregoni egyetem futója, Phil Knight kezet rázott egymással. Nekik és alkalmazottaiknak köszönhető, hogy az amerikai alapítású cipőgyártó cégből létrejött a Nike, a futócipők, ruházatok és felszerelések világvezetője.

Időközben a Nike számos leányvállaltot alapított, beleértve a Cole Haant, a Converse Inc.-et, a Hurley International LLC-t, a NIKE Golfot és az Umbro Ltd-t. A cég főhadiszállása ma is Oregonban található, Portland külvárosában. A Nike bölcsője tehát a csendes északnyugat, de mára már a világ több mint 160 országában működnek kereskedései behálózva az egész földgolyóbist, közel egy millió embernek adva munkát. Beleértve a hat földrész azon 30 ezer Nike alkalmazottját, akik munkájukkal hozzájárulnak a Nike küldetéséhez, újításaikkal inspirálják a világ összes atlétáját.
Aerofly
Aerofly

Az 1950-es években két oregoni látnok forradalmasította a futócipők gyártását, mely újradefiniálta az egész piacot. Bill Bowerman az Oregoni egyetem nemzetközileg elismert futóedzője volt, aki mindenáron azon fáradozott, hogy valamilyen úton-módon atlétáit versenyelőnybe jutassa. Különböző futófelületekkel, sportitalokkal és a futócipők technológiájának újításával kísérletezett. Az ’50-es években létező cipőgyártók semmibe vették ötleteit, így Bowermann saját futói számára foltozott össze néhény csukát.

Phil Knight egy portlandi tehetséges közép-távfutó volt, aki 1955 őszén nyert felvételt az oregoni egyetemre és mindjárt versenyezni is kezdett Bowermann csapatában. Miután Knight lediplomázott levélben fordult a japánokhoz, hogy minőségi futócipőket rendeljen, melyekkel aztán az USÁ-ban kereskedhet. Feltételezte, hogy a Japánban gyártott lábbelik méltó versenytársai lesznek a piacot uraló német márkáknak. Mindössze egy telefonjába került és már meg is győzte a Tiger cég vezetőit. Amikor az első cipőszállítmány megérkezett, Knight néhány darabot néhai edzőjének, Bowermannak is elpostázott, remélve, hogy jó üzletet köthet. Ehelyett Bowerman tett ajánlatot Knightnak, felkérte, hogy legyen partnere, valamint, hogy tervezési ötleteit jutassa el a Tigernek. Kezet ráztak, mindketten zálogba tettek 500 dollárt és az üzlet, 300 pár cipővel 1964. januárjában be is indult. Míg Knightnak sikerült megszabadulni az összes raktáron lévő cipőtől, Bowermannak egyre azon járt az esze, hogy szakíthatna a Tigerrel, mi módon gyárthatna könnyebb és jobb minőségű futócipőket. Ahogy azt korábban is tette, most is tanítványaival kísérletezett. Évek kellettek ahhoz, míg az általuk alapított Kék Szalag Sportból megszületett a Nike.

Igen ám, de mind Bowermannak, mind Knightnak volt már rendes, kenyérkereső foglalkozása, kellett valaki, aki a Kék Szalag Sport szaporodó ügyeit intézi. Így lépett be a cég kötelékeibe 1965-ben Jeff Johnson, aki maga is futó volt. Hamarosan amolyan felbecsülhetetlen értékú lótifutivá lett, akit mindenre lehetett használni. Ő készítette a Nike termékeket népszerűsítő első katalógusokat, újsághirdetéseket, de még a vállalat brosúráit megtöltő fényképeket is maga fotózta. Megnyitotta a Kék Szalag Sport első kiskereskedelmi boltját Santa Monicában. Számos korai Nike cipőt is tervezett, sőt 1971-ben benne vetődött fel a névcsere ötlete is, így lett a Kék Szalag Sportból Nike. Közben a Tigerrel teljesen megromlott Bowermanék kapcsolata, végre megérett az idő, hogy saját futócipőket tervezzenek és forgalmazzanak. Megszületett a „Swoosh”-ként emlegetett pipa, Carolyn Davidson, a portlandi egyetem akkori grafikus hallgatója tervezte. A Nike új futócipő vonala 1972-ben debütált. Azokra a futókra, akik kipróbálhatták az új modellt, különböző benyomást gyakarolt Bowerman találmánya, melyet felesége ostyasütője inspirált. A talpán lévő dudorocskák dacára, melyekre a terhelés következtében bekövetkező izomösszehúzódások miatt volt szükség, ezek a cipők lényegesen könnyebbek voltak, mint a hagyományos edzőcipők.

Új logó, új név és új fejlesztések – ezekután márcsak egy sportolóra volt szükség, aki nevét adja és népszerűsíti az új Nike vonalat. Meg is találták Steve Prefontaine futót, aki egy mérföldes távon verhetetlen volt, ráadásul olyan magazinok címlapján pózolt ekkoriban, mint a neves Sports Illustrated. Prefontaine hamarosan valóban a Nike nagykövetévé vált, személyes közreműködésével sokakat meggyőzött a futócipők nagyszerűségéről. 1975-ben azonban, mindössze 24 évesen, elragadta a halál, fényesnek induló sportkarrierje derékba tört. Knight gyakran hangoztatta, hogy Pre a Nike lelke lett.

Az 1980-as éveket a Nike fényesen kezdte, köszönhetően az új Nike légtechnológia bevezetésének, melyet a hátszél fantázianévre keresztelt futócipőkben alkalmaztak. Ez az időszak egyébként is a változások korszaka volt a Nike életében, a cég számos korai úttörője döntött úgy, hogy más tevékenységet keres magának, köztük Knight is. A 80-as évek közepén ráadásul a cég piacvezető szerepét is elveszteni látszott, ugyanis nem számoltak az újonnan induló versenytársak erejével. A slamasztikából 1985-ben az NBA újonc, Michael Jordan aláírásával díszített cipők húzták ki a Niket. 1987-ben nagy reklámkapmpányba kezdtek, melyet az Air Maxra alapoztak, az első Nike futócipőre, mely kiemelte a Nike légtechnológia fontosságát. A tévéreklámokban, erősítve a hatást, a Beatles Forradalom című slágere csendült fel. Ezt a „Just do it” (Meg tudod csinálni) kampány követte Bo Jackson főszereplésével, mely 1989-ben jelentős sikereket hozott a Nikenak. A 80-as évek végére a cég visszszerezte piacvezető pozícióját, melyet később már soha nem ingathattak meg a versenytársak.

Sikerszériás termékeinek és hathatós reklámkampányműveletének köszönhetően az 1990-es években a Nike új főhadiszállását is felvathatták Portlandben. Niketown számos építészeti díjat hozott a vállalatnak, valamint legalább tucatnyi hasonló létesítmény kiépítését Amerikaszerte és nemzetközileg. Míg a Nike évek óta futócipőket tervezett és ruházattal látta el a golfosokat és focistákat, a 90-es évek közepén sikerült olyan megállapodásokat kötniük, melyeknek köszönhetően valóban kiemelkedhettek az utóbbi két sportágban is. ’95-ben már ők tervezték a Világkupa győztes brazil csapat mezét is. Ugyanakkor az amerikai női és férfi focicsapatokkal is sikerült szerződést kötniük, ahogy tucatnyi nemzeti csapattal világszerte. Ekkoriban kezdték támogatni a kerékpározást is, Lance Armstrong kerékpárost szponzorálták, aki, amikor rákot diagnosztizáltak nála elvesztette szponzorai javarészét, mondhatni, majdcsak egyedül a Nike tartott ki mellette. A sportoló 1999-es váratlan visszatérését hét, egymást követő Tour de France győzelemmel tetőzte be.

Az ezredfordulót az új Nike Shox névre keresztelt, kipárnázott futócipők piacra dobásával ünnepelték a Nikénál, mely a Sidney-i olimpián debütált. Ezekben a cipőkben több mint tizenöt év állhatatóssága halmozódott fel, a párnás, stabilitást biztosító rendszer méltóvá tette a Nike Air-t, hogy a vállalat aranyszabványává lépjen elő. A 2002-es „Titkos Verseny” kampány volt az első, igazán a nemzetközi piacot megcélzó reklámkampány. Eltértek a hagyományos „nagy sportoló, nagy reklám, nagy termék” formulától, a Nike a Világbajnokságot támogatva megteremtette a sokoldalú fogyasztói élményt. A „Titkos Verseny” a hirdetésket, az internetet, a propagandát is magába olvasztotta, hogy várakozást generáljon a Nike foci termékei iránt. Ez az új, összetett megközelítésmód a Nike üzletpolitikájának sarokpontjává vált. Napjainkban a Nike továbbra is új utakat keres, hogy elsőrangú termékekkel szolgálja a sportolókat és fogyasztókat, továbbá kreatív módját választják annak is, hogy közvetlen kapcsolatot ápoljanak vásárlóikkal. Kitünő példa erre a Nike Free, a Nike+ és a Nike Sphere esete is.

Ahogy tették azt a Sideny-i olimpiával, a Nike szakijai készültek a pekingire is. A világ leggyorsabb futójnak, Asafa Powellnek szuperszonikus cipőjét készítették el, mely a Nike legkönnyebb és legpazarabb technológiáit egyesítő futócipője, amit valaha is megálmodtak a cég designerei. A mindössze 186 grammot nyomó cipellő második bőrként simul viselője lábára, olyan, mintha Asafa Powell lábát fújták volna körbe egy fémesen csillogó fehéres-arany festéksprayvel. Így született meg a szuperszonikus Nike Zoom Aerofly, mely a Nike forradalmian új Flywire technológiáját alkalmazza.

A cég bevételei leányvállataival együtt 2011-ben várhatóan elérik a 23 billió dollárt.

Ezek után mondanunk sem kell, hogy a Nike fő erősségei a cipők. 2009. nyarára is számos utcai lábbelit kínálnak, melyek közül a magyar vásárlók körében igen nagy népszerűségnek örvend a szürke-fekete kárókockákkal ékített Nike Capri. A teremtés koronáira álmodott sötét tornacipő műanyag talpán ott a kultikus Nike logó is. A trendi teremcipők között a sárgában játszó, lakkos hatású Nike Total 90 viszi a prímet, oldalán hatalmas fekete pipával, éjszínű cipőfűzökkel.

A Nike idei kínálatában persze a polókat, sortokat és egyéb ruházati termékeket is megtaláljuk. A hölgyek körében a retro hatású, lefelé bővülő rövidujjú felsőrészek arathatnak sikert és a hajtókás caprinadrágok, melyeket kékben és tüzes pirosban is megtalálnak a szebbik nem képviselői. Utóbbiakat bátran párosíthatják egy klasszikus Nike balerinapapuccsal, vagy egy pinkben játszó, aranypipás Track Racer sportcipővel. Ha pedig trendi strand toalettjüket szeretnék mosolygóssá varázsolni, ruházzanak be egy sárgás-narancsos strandtáskára, törölközőre is.

Létezik a Nike divat? Az érzés mindenképpen megvan benne. Nyáron a sport is divatos, mindmellett egészséges. A teniszpályák és az edzők ránk várnak, a Hervisben meg 2-t fizet 3-at kap akció is van épp.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bertolucci karóra stílus

Inkább ékszer, mint karóra. Letisztultság, időutazás a jövőbe, máskor retro múltidézés, a katalógus képek sokat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.