Bréééking:

Női cipők, szandálok régen és most

Női cipők, szandálok, papucsok tombol a cipődivat töretlenül[caption id="attachment_1021" align="alignright" width="263" caption="D&G és a magassarkú"][/caption]Egy rosszul megválasztott cipő, egész tökéletesen hangszerelt megjelenésünket tönkre vághatja, ez ma már senki előtt sem titok. Azt talán kevesebben tudják, hogy a magas sarkaknak már a 18. századi francia udvarokban erősen szexuális tartalmú üzenetük volt, nem hiába párosultak égbe tornyozott kontyokkal és mélyen dekoltált ruhákkal. A kacérság hétköznapi fegyverei afféle státuszszimbólumként funkcionáltak, a kihívó viselet szinte kötelező volt a magasabb pozícióra ácsingózó hölgyek és ugyancsak kihívóan öltözködő urak körében.Az első színes, mintás harisnyák is ebben az időben jelentek meg.Mára már tisztába kerültünk vele, milyen kényelmetlenségeket, gerincbántalmakat ...

Női cipők, szandálok, papucsok

tombol a cipődivat töretlenül

D&G és a magassarkú

D&G és a magassarkú

Egy rosszul megválasztott cipő, egész tökéletesen hangszerelt megjelenésünket tönkre vághatja, ez ma már senki előtt sem titok. Azt talán kevesebben tudják, hogy a magas sarkaknak már a 18. századi francia udvarokban erősen szexuális tartalmú üzenetük volt, nem hiába párosultak égbe tornyozott kontyokkal és mélyen dekoltált ruhákkal. A kacérság hétköznapi fegyverei afféle státuszszimbólumként funkcionáltak, a kihívó viselet szinte kötelező volt a magasabb pozícióra ácsingózó hölgyek és ugyancsak kihívóan öltözködő urak körében.

Az első színes, mintás harisnyák is ebben az időben jelentek meg.

Mára már tisztába kerültünk vele, milyen kényelmetlenségeket, gerincbántalmakat okozhat egy 10-15 centis sarok, többségünk, pláne, ha a divat is ezt diktálja, mégsem riad vissza az ilyen fazonú lábbelik akár rendszeres egész napos viselésétől sem. Tesszük ezt mindazért, mert lelkünk mélyén valahol mindnyájan egy kicsit pszichológusok is vagyunk, akik a férfi lélek szakértőjeként, afféle fétist látunk ezekben a cipellőkben. Így, vagy úgy, brit tudósok szerint a teljesen lapos talpú cipők, például a balerinacipők, egész napos viselése sem egészséges. A balett papucsokra hajazó lábbelik tartós hordás esetén ugyanis a láb megfelelő alátámasztásának hiányban, lúdtalphoz és gyötrő izomfájdalmakhoz is vezethet. Ennyi, egymásnak részben ellentmondó jó tanács után, marad tehát az örök dilemma. Mi, a 21. század hamupipőkéi, milyen tehernek tegyük ki lábunkat, hogy tavassal, nyaron is tetőtől-talpig trendinek tudhassuk magunk?

Bizony az idei szezon is többé-kevésbé a retro jegyében telik majd, hisz a legtrendibb lábravalók közül, mind a kényelmesebb lapos, mind az egybetalpú, magas cipők hatvanas éveket idéző parafa, gyékény, vagy fatalppal készülnek. Időutazásra csábítanak a 80-as éveket idéző, bumfordi hatású lakkszandálok is, melyek kék-fehér-piros remekével örvendeztetett meg bennünket a Dolce&Gabbana divatház, de a Buffalo és a Guess designlaborjában is hasonló lakkbőr lábbelik készültek.

Ami azt illeti, a tervezők egyáltalán nem riadtak vissza a merész színhasználattól, a hippi korszakot felidéző „flower power” jegyében még a mályvaszín, hegyes orrú szandik is porondra kerültek, jelesül Roberto Cavallinál. A szandálok esetén ugyanígy játszik a lila, a zöld, ahogy a különböző kékeket, pirosakat, és a már-már visszafogottnak nevezhető mokkaszíneket is megtaláljuk az idei trendpalettán. Utóbbiak fatalppal ötvözve, legyenek bár egybetalpúak, igazán harmonikus összképpel bírnak. Egyszerre trendik, lazák és elegánsak, ugyanakkor valami 21. századi ultramodernséget is sugároznak magukból.

Az aszimmetrikus, csavart pántok mellett,  a lekerekített orrú cipellők ugyanúgy labdába rúgnak idén, ahogy szabad az extra magas, a félmagas és az egészen lapos talpú viselése is. Akit elriasztanánk a természetellenes anyagok, nyugodjanak csak meg, a műanyagoknak és lakkoknak a kontrasztját sokszor már a természetes fatalp is megadja, de a tervezők között találunk olyat is, aki a természetesség jegyében a bőr kombinációkhoz vonzódik. Ráadásul a trend szerint maradnak a kifejezetten elegáns metálszínű, tűsarkú szandálok is, az arany, az ezüst, a bronz, és ezek különféle, tört árnyalatai. Ne feledjük, hogy a fémes színek leginkább semleges, visszafogott árnyalatok mellett érvényesülhetnek, kombináljuk őket feketével, vagy fehérrel!

Ha papucs, akkor csakis a 70-es, 80-as éveket idéző fapapucs, vagy az egyujjas, illetve keresztpántos flip-flop jöhet számításba. Míg előbbi inkább elegáns, utóbbi néhány mívesen kivitelezett változatától eltekintve, könnyű, sportos, strandi, tengerparti viseletnek illik be leginkább.

A férfiak álmát megtestesítő Bridget Bardot, vagy a törékeny Audrey Hepburn védjegyeként elhíresült balerinacipőket szintén megfertőzték a színek és a hímzett díszítések, valamint megjelent egy sportosabb vonaluk is, a műanyag fröccsöntött talppal ötvözött vászonbalerina. Ezeken kívül a 2009-es kínálatban a szíjas, törpesarkas vagy a nyitott orrú alternánsokat is megtaláljuk.

Ami a kényelmes sportcipőket illeti, idén tavasszal azok is különböző színekben pompáznak, vagy egy-egy 80-as évekre utaló, vékony neoncsík, esetleg egy 20-as éveket idéző varrás ékíti őket. De egy metálos árnyalatú arany, ezüst is nagyon menő lehet.

Végezetül következzék egy kakukktojás, melyet inkább az átmeneti időszakra ajánlanánk. Ez nem más, mint a nyári csizma. A szellőző bőrből, velúrból vagy vászonból készült darabok között a rövidebb és hosszabb fazonúakat is fellelhetjük. Míg a divatszakértők a bokacsizmát mezítláb ajánlják viselni, a lyuggatott bőrből készült, esetleg kékben, lilában, mustársárgában pompázó velúr térdcsizmákat farmerhoz és etno mintás nyári ruhához javallják.

Végtelen sok márka kedveskedik nekünk. Párat megemlítünk, amikről fotók is vannak alább: Crocks, Emilio Pucci, Paul Smith, Ralph Lauren, Burberrys, Jimmy Choo…

Ezt az őrült mégis hasznos indexes divat női cipős videót érdemes megnézni:

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*