Nyerskoszt: friss, ízletes ételek

Az egészséges táplálkozás fontos részei a nyers élelmiszerek. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket nem hőkezeljük fogyasztás előtt, hanem olyan formában – tehát nyersen – kerülnek a tányérra, ahogy leszüretelték őket. A nyers étrend kizárólag ilyen ételekből áll: nincs főzés, párolás, sütés, dinsztelés.

A hőkezelés során a vitamin-, és ásványianyag-tartalom egy része elvész. A nyers gyümölcsök, zöldségek rendelkeznek a legtöbb értékes tápanyaggal. Aki beépíti étrendjébe a nyers élelmiszereket, hamar rájön, hogy nincs feltétlenül szükség hőkezelésre ahhoz, hogy élvezhetővé tegyük a gyümölcsöket, zöldségeket. Eltekintve a burgonyától és a hüvelyesektől, a zöldségek nyersen is fogyaszthatók, és rendkívül ízletesek. A nyerskoszt változatosabb, mint gondolnánk: a nyers élelmiszerekből turmixokat, smoothie-kat, szószokat is készíthetünk. A nyers étrend részei ezenkívül a különböző magvak, olajos magvak.

Ha nem is térünk át teljesen a nyers táplálkozásra, egy-egy nyers étkezést érdemes beépíteni étrendünkbe. A vacsorára elfogyasztott sajtos kenyeret helyettesíthetjük salátával, vagy nyers zöldségekkel egy ízletes szósszal leöntve. Nyáron a gyümölcsökből ízletes jégkrémet készíthetünk: pürésítsük a friss, vagy fagyasztott bogyós gyümölcsöket, vagy banánt egy kevés mandulatejjel, adjunk hozzá néhány szem datolyát, és kész is! A házilag (max. 40°C-on) aszalt gyümölcsök szintén a nyers étrend részei lehetnek: olajos magvakkal elkeverve őket, ízletes diákcsemegét készíthetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük