Paleo diéta, életmód gondolatok

Egészséges diéta, ami nem fogyókúra :). Az étrend mégis segít a fogyásban a sportosság, mozgékonyság szem előtt tartásával. 2012-ben a komoly döntések óráit több területen is megéljük, ami után a sokkal a nehezebb küzdelmes átállás napjai, hetei, hónapjai és évei következnek.

Az elhízás tehát ma nem esztétikai probléma, komoly egészségügyi kockázatokat rejt. A tavasz sokak számára a fogyókúra időszaka. Jó és működő módszerrel szabaduljunk meg a feleslegessé vált kilóinktól és növeljük közben az energiánk! Lépten-nyomon gagyi fogyókúrákkal, csoda diétákkal bombáznak minket, mindről kiderül mégsem hatékonyak, vagy egészségtelenek is. Egyre népszerűbb a Paleo-diéta, mely a Paleolitikumban élt ősember étkezését tekinti minta alapnak. A férfi és a női test különbségeire gondoljunk alábbiakat értelmezve! 🙂

Történelmi előzmények
A Paleo-diéta a Paleolitikumban élt ősember táplálkozását követi. A Paleolitikum, vagyis az őskor kb. 2,4 millió évvel ezelőtt kezdődött. Ezt az időszakot az éhség és jólét korszakának is nevezhetjük, hiszen amikor az ősember számára elérhetőek voltak a a fák és bokrok termései, el tudta ejteni zsákmányát, akkor jól élt, amikor viszont az időjárás kedvezőtlenre fordult éhínség fenyegette. Akkoriban fellelhető ételeket és a ma élő vadászó-gyűjtögető társadalmak étkezési szokásait is figyelembe véve elmondható, hogy a paleolitikus étrendben több a fehérje (25-30  % a mai 12%-kal szemben), kevesebb a szénhidrát (30-35 energia % a jelenlegi 46% és az ajánlott 58%-kal szemben) és szinte megegyező mennyiségű zsírt (35-40 energia % az ajánlott 15-30%-kal szemben) tartalmazott. A nyugati étrendben is nagy a különbség (szórás) a vidéki, szegény illetve a városi tekintetben. Régen a sóbevitel sokkal kisebb mértékű volt, telítetlen zsírsavakból, rostból, antioxidánsokból viszont jóval többet fogyasztottak, mint ma.

Lényeges különbség, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya (az elsősorban növényi olajokban fellelhető omega-6 és a többnyire halakban található omega-3 aránya) jóval kedvezőbb volt őseink étrendjében, mint jelenleg.

A mai ember táplálkozása
A mai ember energiabevitelének átlagosan 55%-a származik gabonafélékből, tej- és tejtermékekből, cukorból, édességekből, zsiradékokból, alkoholból, 30%-a húsból, tojásból, halból, 15%-a gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből, magokból. Ezzel szemben őseink étrendjének energia-megoszlása a következőképpen alakult: 65%-át alkották az állati eredetű élelmek, vagyis a sovány vadhúsok, valamint a vízpartok mentén élők esetében a halak és egyéb vízi élőlények (kagyló, osztriga, rák stb.). Ezekre a nyersanyagokra a viszonylag alacsony zsírtartalom jellemző, különösen alacsonyabb a telített zsírsavtartalom. Az étrend energiatartalmának maradék 35%-át tették ki a növényi eredetű élelmek, mint a gyümölcsök, bogyók, zöldségek (gyökerek, gumók, leveles zöldségek), magok, ritkán a méz. A Paleolitikum emberének hatalmas mennyiségben kellett ezekből – különösen a gumókból és a gyökeres növényekből – fogyasztania ahhoz, hogy az energiaszükségletét fedezze. A feltételezések szerint többfajta állatot és növényt ehettek őseink, mint manapság jellemző, és ez a változatosság hozzájárulhatott a magasabb vitamin- és ásványianyag-bevitelhez (a sótól eltekintve), amely elengedhetetlen volt az egészségük megőrzéséhez.

Gyűjtögető, halászó, vadászó őseink aktív életmódot folytattak, szinte egész nap mozogtak, – sokkal többet, mint amennyi korunk emberére jellemző. Gyalogolniuk kellett, amikor növényi élelmet gyűjtögettek, és gyakran futni is, amikor vadállatokat ejtettek el. A Paleotikum korában élt emberek csontvázainak elemzése azt mutatja, hogy általában magas, erős testfelépítésűek voltak, ami étrendjük és fizikai aktivitásuk eredménye.

Ipari forradalom és élettani hatása
Sokáig, évmilliókat átívelő generációkon keresztül alapvetően nem változtak annyira az életkörülmények, hogy azok nagymértékben befolyásolták volna az emberiség táplálkozását. Az utóbbi 150-200 évben viszont az ipari forradalom nyomán drasztikus átalakulás vette kezdetét: megjelentek a táplálkozással összefüggő, ún. civilizációs betegségek.

Ez világméretű problémává nőtt fel. Bizonyos, hogy a technika vívmányai segítségével elterjedt feldolgozott élelmiszerek (a finomított liszt, a cukor stb. :() nemcsak megkönnyítették és kényelmesebbé tették életünket, hanem természetesen befolyással voltak táplálkozási szokásainkra is. Az energiaegyensúly felbomlása – mint elsődleges tényezője az elhízásnak – maga után vonta a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint egyes daganatok kialakulásának egyre nagyobb arányú előfordulását. Szakemberek szerint összefüggés van az ödémák, az allergiák és bizonyos bélbetegségek előfordulási arányának megmagyarázhatatlan növekedése, valamint korunk étkezésére jellemző magas omega-6 zsírsav bevitele között.

Mindezek mellett újabb és újabb betegségek jelentek és jelennek meg azóta is, amelyek őseinknél még ismeretlenek voltak: csontritkulás, ízületi bántalmak, stb. Jellemzővé vált, hogy az energiafelhasználás (fizikai aktivitás) és a hasznos tápanyagtartalom lecsökkent, az ülő életmód (televízió és számítógép előtt töltött órák) elterjedésével párhuzamosan nagyobb adagokat eszünk, napi átlag 200-300 kcal-val többet, mint 20 évvel ezelőtt.

A Paleo-étrend
A Paleo-étrend károsnak tart minden olyan élelmiszert, amely termelési folyamaton esett át. Követőinek étkezésére általánosan jellemző, hogy nem használnak sót, cukrot az ételek ízesítéséhez. Elutasítanak viszont számos alapvetően fontos nyersanyagot is, amivel a táplálkozástudomány szakértői nem értenek egyet. Nem fogyasztanak ugyanis tejtermékeket, gabonaféléket, pl. tésztát, kenyeret, hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) valamint kukoricát és burgonyát sem. (Pedig ezek az élelmiszerek a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, rost anyagogat tartalmaznak, a kukorica, lencse és a burgonya helyes fogyasztásáról több tanulmány is készült a közelmúltban.) Étrendjük viszont a sok zöldség és gyümölcs mellett kevés telített zsiradékot tartalmaz. Kérdés azonban, hogy megvalósítható-e ezzel a diétával a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, hiánytünetek nélkül, vagy egy sportoló felkészülését az ideális energiaállapot beállítását segíti egy ilyen átmeneti program.

Források:
– Könyvek, közösség, hírlevél, kérdések és válaszok angolul: thepaleodiet.com. Facebook: www.facebook.com/paleodietlifestyle, illetve: www.evfit.com/intake-2008.htm.
www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/paleodieta.html.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

TB fizetés egyénileg mennyi itthon és külföldön

A TBJ (eü.) hozzájárulás fizetése egyénileg hogyan oldható meg, erre kerestük a választ. A munkanélküliség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.