Pamut anyagok, alap ismeretek

Milyen pamut anyagokat ismer Ön?

A 100% pamut anyagok között is van különbség, és egyes kevert szálas szövetek is nagyon szépek, kényelmesek és praktikusak a felhasználás függvényében.

Kb. 5000 éve kezdték őseink felhasználni a pamutot, a gyapot nevű növény (mályvaféle) tokterméséből kipattant magszálakból szövik. Bőrbarát, és az izzadságot beszívja, ami utána kiöblíthető belőle. Hátrányos tulajdonsága, hogy gyűrődik, de már készítenek belőle vasalás könnyített és vasalás mentes anyagokat is utólagos vegyi kezelésekkel.

Pima:
Egyre többen kedvelik a még viszonylag drága, de nagyon puha, kellemes tapintású mégis erős pima pamutot. Értékes perui pamut, amelyet gyakran kézzel tépdesik, de máshol (több helyen is) a finom egyiptomi hosszabb szálú, rugalmasabb pamut. Ideális zoknik és férfi felső ruházat (rövidujjú és hosszúujjú pólók). Ez egy nagyon tartós pamut, így az 50%-kal magasabb ár meg tud térülni. Amerikában, Ausztráliában is készítenek ilyet, 1910 óta ismert.

Mercerezett, mercerezés:
A pamut textíliák erős lúgokkal történő kémiai kezelése után erősebbé, fényesebbé és selymesebbé válnak. Az eljárást 1844-ben találta fel John Mercer (1791-1866) angol vegyész. A szálak kitágulása okoz egy puhaságot, a pamutszálak megduzzadnak, egyúttal színezékfelvevő képességük és szakítószilárdságuk is megnő. Tartós a hatás, a szín is megmarad. Gyűrődésmentes fajtáit is hirdetik, ami például egy luxus minőségű fürdőköpeny esetében teljesen alap elvárásnak is tűnhet, hiszen ki szeretne ipari módszerekkel vagy mosodában tisztíttatni egy alap ruhát. Ilyet már 10.000 Ft környékén be lehet szerezni, ami ismerve az élettartamát megéri, ha elég gyakran használjuk.

Kevert pamut anyagok:
Télen, amikor rétegesen öltözködünk, akkor a meleget jobban megtartó kevert szálas anyagból készült ingek a ruhatárunk hasznos darabjai, ezek valamivel olcsóbban a minőségi 100% pamut anyagoknál, de a maga idejében felöltve őket mindenképpen jobban járhatunk a 100%-nak tűnő megoldások helyett. 60-65-70 % pamut és 30-35-40 % poliészter anyagok céges egyenruhákban, munkaruhákban, sport mezekben és az vezető divatmárkákat másoló keleti gyártású olcsó ruhákban egyaránt feltűnnek.

Len és pamut keverék:
A nyári hónapokban nagy kedvelt lehet ez az 50-50%-os keverék. Ezeket az anyagokat a ruhákon túl terítőként vagy dekorációként is alkalmazzák.

Minőségi pamut póló vásárlás online egyre több helyen lehetséges, kiárusítások, márkajelzés nélküli céges pólók tömege van a piacon. Kattintson, és olvass utána minél több helyen, illetve érdeklődj ügyes ismerőseidnél!

A termelők szeretik a pamutot földrajzi hely szerint csoportosítani. Így a leginkább elterjedt az ázsiai, egyiptomi és az amerikai (USA) elnevezés.

Néhányan azt hiszik, hogy allergiásak a pamutra, közben leginkább a vegyileg kezelt anyag valamely vegyületére érzékenyek csak. Ennek következtében kialakult a tiszta természetes pamut és a szintén természetes bambusz-pamut keverék is egyre népszerűbb. A bambusz alapanyagot 1/3-a öntözővízzel lehet termeszteni, így van jövője több okból is, és csak kicsivel drágább mint a tiszta pamut.

A gyapotnak több mint 30 fajtája ismert a trópusokon (szubtrópusokon), közülük többet a Föld mintegy hetven országában ipari növényként termesztenek, a gyapot magházát burkoló szőrzet a pamut alapanyaga. Hagyományos termőterülete az Egyesült Államokban az úgynevezett Gyapotövezet (Cotton belt).

Az anyagok elemzése természetesen folytatódik későbbi cikkekben is. Itt most szóljon hozzá, és ossza meg tudását a többiekkel! Tanuljunk egymástól!

Egyre többféle kevert pamutos anyagot ismerünk.

Pamut méteráru, anyagok felhasználása nagyon elterjedt. 100% vagy elég kevesebb? A legtöbb ruhánk pamutból készül. Pima, mercerezett, len, poliészter és bambusz

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Talpbetétek a cipőboltokban

A Deichmann cipőbolt a talpbetétek piacán kiemelkedően jól használható kínálattal szolgálja a vevőit. Legutóbb egy …

1 hozzászólás

  1. Nekem már többször is meggyűlt a bajom a pamut vagy annak feltüntetett textíliákkal. Kínaiban többször vásároltam 100% pamutnak feltüntetett ruhát, amiben nagyon hamar elkeztem izzadni, és a fogása is műszálasnak érződik. Sikerült viszont másutt valóban 100%-ban pamutból készült darabokat vennem, és észre vettem, hogy amire made in Banglades van írva, az rendkívül kényelmes, nedvszívó, hűvös tapintású, komfortos érzést nyújtó anyag, amibe soha nem izzadok bele. Azóta is ezt a típusú pamutot keresem, de rendkívül ritka. Szeretném megtudni mi a neve ennek a típusnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.