Petra Kvitova, a cseh női tenisz mai büszkesége

A cseh női tenisznek a múltban is megvoltak a nagy alakjai. Martina Navratilova Csehszlovákiából származott, majd később felvette az amerikai állampolgárságot. Ő volt az, aki egyéniben 167, párosban pedig 177 tornán diadalmaskodott hosszú pályafutása során, mindkettő rekord a női és a férfi mezőnyben egyaránt. 2006-ban, 50 évesen fejezte be teniszkarrierjét, abban az évben még megnyerve a vegyes párost a US Openen. Jana Novotna eredményei szerényebbek, mindazonáltal 1998-ban ő nyert Wimbledonban, a tenisz szentélyében. Idén újra egy cseh lány, Petra Kvitova nyert itt, aki nagynevű elődei méltó követője. Az idő majd eldönti, eredményességben melyik honfitársnőjével veheti fel a versenyt.

Kvitova 1990 márciusában született, vagyis még csak 21 éves. 2006-ban lett profi teniszező, ekkor még csak kevésbé rangos, ITF-versenyeken indult. Magyar vonatkozás, hogy első tornagyőzelmét Szegeden szerezte, még ebben az évben. 2007-ben már WTA-torna főtábláján is játszhatott, és a US Open selejtezőjében is részt vett. 2008-ban már jöttek a sikerek: meccsgyőzelmek egyre rangosabb WTA-tornákon, főtábla Grand Slam-versenyeken, év végén pedig a 44. helyezés a világranglistán. A 2009-es év álomszerűen indult, megnyerte első WTA-tornáját az ausztráliai Hobartban, és az év végén is játszhatott egy döntőt, amit azonban elveszített. Év közben kisebb hullámvölgybe került, és sérülések is hátráltatták, ezért a ranglistán lejjebb csúszott. 2010-ben már bekerült a legjobb harmincba a világranglistán, az év csúcspontját a wimbledoni elődöntős szereplés jelentette, előre vetítve a későbbi sikereket.

Kvitova 2011-ben pályafutása eddigi legjobb szezonját zárta. Összesen 6 tornát nyert meg, győzött salakon, füvön és kemény borításon; fedett pályán és szabadban is. Megnyerte a wimbledoni bajnokságot, élete első Grand Slam trófeáját elhódítva – Novotna 1998-as sikere óta az elsőt a cseheknek. Megnyerte a szezonzáró WTA világbajnokságot is, így az évet a 2. helyen zárta a világranglistán, minimális hátránnyal a világelső dán Wozniacki mögött. Oszlopos tagja volt a Fed-kupát elhódító cseh női tenisz-válogatottnak. Novemberben a WTA az év női játékosának választotta.

Petra balkezes játékos, ami előnyt jelent a pályán (balkezesből kevesebb van, ellenük a jobbkezesek kevésbé szívesen játszanak). Erős szervája van, és az alapvonalról nagy erővel bombázza lapos tenyereseit és fonákjait. A füves pálya nagyon fekszik ennek a stílusnak, nem csoda, hogy első jelentős versenyét Wimbledonban nyerte meg.

A 182 centiméter magas, 70 kilós lány magát „jeans and T-shirt kind of girl”-nek hívja, ami farmert és pólót viselő lányt jelent. Ezzel arra utal, hogy a sztárallűrök, az affektálás távol állnak tőle, pedig már egy körülrajongott, sikeres sportolónőnek vallhatja magát.

Tenoch

 

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Badgley Mischka cipő, Mark&James dizájn

Élj pazar életmódot ezekkel az elbűvölő és kifinomult Badgley Mischka és Mark&James új dizájnú lábbelieiben. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.