Pipacs: nem csak egy gyomnövény

A pipacs (Papaver rhoeas) az egyik legismertebb szántóföldi gyomnövény Magyarországon. Parlagokon, szántókon időnként hatalmas területet foglalnak el. Élénkpiros színük szemet gyönyörködtető látvány. Fűnemű, 25-90 cm magas, egyéves faj. Levelei szárnyaltan szeldeltek, szélük durván fűrészes. Kinyílt virágai 5-8 cm-esek, a szirmok tövén fekete folt található. Bimbói eleinte lefelé hajlanak, de nyíláskor kocsányuk felegyenesedik, ekkor a csészelevelek általában lehullanak.

Elsősorban kinyílt virágainak sziromlevelét gyűjtik és óvatosan szárítják úgy, hogy sziromlevelei össze ne tapadjanak. Az ebből készített főzet fájdalomcsillapító és altató hatású. A pipacsszirup fontos összetevője gyerekeknek és időseknek szánt köhögéscsillapítóknak, köptetőknek. A forrázatot és a szirupot is használják idegesség és álmatlanság ellen is.

A szépségápolásban is szerepet kap: a kivörösödött a forrázattal kell finoman masszírozni. A ráncok csökkentésére pihenjünk egy fél órát pipacsborogatással az arcunkon!

A fiatal hajtásokat nyersen levesekhez és salátákhoz is adják, mert kimondottan jó ízű. A gubókat azonban soha ne használjuk!

A hiedelmekkel ellentétben semmi köze az ópium tartalmú kerti mákhoz, de azért ennek ellenére óvatosan használjuk, mert nagy mennyiségben rossz közérzetet és mérgezési tüneteket észlelhetünk!

Veronika

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük