Selymek, igazi és mű selyem anyag

Neked bejönnek a hernyók?

Ugye, nem!? 🙂 Sok állattól irtóznak az emberek, ez éppen egy ilyen kis csúszómászó. Zabál, és sokak megélhetését biztosítja, így csúnyasága ellenére a barátunk is.

Hernyóselyem: A selyemlepke hernyójának begubózásakor a fonószemölcseiből választódik ki. A hernyó három napon át fon egy kb. 3000 méter hosszú szálat, miközben fejét 8-as alakban mozgatja és így szőlőszem nagyságú gubót képez. A bábokat ezután forró gőzzel, vagy levegővel megölik a ragasztó anyagot forró vízben feloldják, megkeresik a kezdő szálat és elkezdik legombolyítani. 7-10 szálat fonak egybe, hogy ne legyen túl vékony, és kb. 1000 m hosszú nyersselyemszálat nyernek így. A le nem gombolyítható hosszabb szálakat sima egyenletes szállá fonják, ezt Chappe selyemnek nevezzük. A chappe selyem feldolgozásánál keletkező selyemhulladékból egyenletlen csomós ún. Bourette selyem készül. A tenyésztett selyemhernyón kívül, még sok vadon élő selyemhernyó létezik. Ilyen pédául a Tussah-hernyó.

Selyemből készülnek nyakkendők, női egyrészes ruhák, felsők (topok), hálóingek, melltartók. Táncos ruhák elemei, díszei lehetnek selyem csíkok.

A nagy divatbemutatók, a luxus és a látványos öltözködés fontos része újra ás újra a selymes tapintás…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amway termékek: szigorú MLM vagy egészség vélemények

Vesztes vagy győztes mód, vagy mi az igazság az Amway-nél? Új év, kritika helyett egyszerűen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük