Siklóernyők, szabadon szállni áramlatok szárnyán

Biztos mindenki látott már siklóernyősöket elszállni a magasban, és sokan irigyeltük is azt a szabadságot, melyet ők ott fent élveznek. A férfiak mellett nők is űzik ezt a kissé elszállt kikapcsolódást. Alig több mint 20 éve ismert ez a formája az ejtőernyőzésnek.

A siklóernyő nem más, mint egy nagy, kevlár anyagú fonalakból szőtt szárny. A szárnynak nincsenek merev tartást biztosító elemei és hajtóműve sincs. A siklóernyőzést egyfajta extrém sportnak tekinthetjük annak ellenére, hogy a többi extrém sporttal ellentétben így nem érhetünk el nagy sebességeket. Mégis egy felejthetetlen, szabad érzést biztosít, mivel nem egy kabinban foglalunk például helyet. A siklóernyőt zsinórok segítségével lehet irányítani, vannak fékező és gyorsító zsinórok is, továbbá ezekkel lehet jobbra és balra kanyarodni, a sebesség változtatását pedig a szárnyprofil alakjának módosításával érik el. Természetesen az egyik legfontosabb tényező ezen sport űzésekor az időjárás, nagyon szeles vagy viharos, esős időben ugyanis nemcsak nem ajánlott, hanem egyenesen tilos a siklóernyőzés. Siklóernyővel a profik akrobatikus manővereket is be szoktak mutatni, akár versenyszerűen is.

Létezik tandem siklóernyő is, nevéből adódóan ketten repülhetünk vele. Végül pedig motoros siklóernyők is vannak, melyek működtetéséhez nagyobb szakértelem szükséges, ezek bemutatására későbbi bejegyzésünkben visszatérünk.

Meglovagolni egy termiket, ahogy a vitorlázó repülősök is teszik, így a hegyek szintje fölé kerülni már gondolatban is nagy élmény, gyakorlatban a jó fizikum, figyelem és jó egészség is kell hozzá az elméleti felkészültségen túl.

Ismert márkák, árak kereshetőek a neten hozzájuk a jó vásárlás előtt:
* AirCross * PRO-DESIGN

Használt ernyők vásárlására kevesen veszik rá magukat az elején, de később egy jó ismerőstől véve gyakran gazdát cserél a hagyományos vagy a motoros siklóernyő felszerelés is.

Balesetek történnek, ahogy én hallottam több esetben a motoros ernyőnél a nagy sebességek miatt. A le és a felszállás a kritikus pontok, ahogy az utasszállító repülőnél is ezt mutatják a statisztikák.

Milyen kiegészítő eszközökre lehet szükség a siklóernyőzéshez? Speciális hátizsák vagy tóroló, magasságmérő, hőmérő, GPS, mobiltelefon. Gyakran motorral vagy kis autóval járnak a szabadság szerelmesei.

Weboldalak:
www.aircross.eu/?Page=News&lang=HU
– leírások.

Könyvek, videók és tippek: www.paragliding-tales-and-reviews.com/used-paragliders.html.

Motoros meghajtásról többet: footflyer.com/Equipment/GearReviews.htm.

Tenoch

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sergio Tacchini sportosból női és férfi

Legújabb táska kollekcióból, katalógus képekből válogattunk. Nem más mint Sergio Tacchini, az egykori teniszcsillag, a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.