Bréééking:

Sörivás az Alzheimer-, és Parkinson kór ellen?

Zöld tea, kávé, bor: számos ital létezik, melyeknek a kutatók pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak. A sör eddig nem tartozott ebbe a kategóriába. Úgy tűnik azonban, változhat a kép: a kutatások szerint a komlóból készült ital egyik összetevője védi az idegsejteket.Egy kínai egyetem kutatói vizsgálták a xanthohumol nevű anyagot, amely kizárólag a komlóban fordul elő. A laborvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy ez az anyag segíti az agyi idegsejtek védelmét. Lehetségesnek tartják, hogy a xanthohumol lassítja az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór okozta állapotromlást. A kutatás eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos szaklapban tették közzé.Egyre több bizonyíték van rá, ...

Zöld tea, kávé, bor: számos ital létezik, melyeknek a kutatók pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak. A sör eddig nem tartozott ebbe a kategóriába. Úgy tűnik azonban, változhat a kép: a kutatások szerint a komlóból készült ital egyik összetevője védi az idegsejteket.

Egy kínai egyetem kutatói vizsgálták a xanthohumol nevű anyagot, amely kizárólag a komlóban fordul elő. A laborvizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy ez az anyag segíti az agyi idegsejtek védelmét. Lehetségesnek tartják, hogy a xanthohumol lassítja az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór okozta állapotromlást. A kutatás eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos szaklapban tették közzé.

Egyre több bizonyíték van rá, hogy az agyat érintő betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik az idegsejtek oxidatív stressz miatti károsodása – írják a kutatók. Ha képesek lennénk védelmet biztosítani a sejtek számára, elképzelhető, hogy ez segíthetne az idegrendszert érintő megbetegedések kezelésében. A betegségek következtében egyre több idegsejt pusztul el – a komlóban található xanthohumol képes lehet lelassítani a folyamatot. A hatóanyagról már korábbi kutatások kimutatták, hogy antioxidatív hatással bír, és szerepet játszhat a szív-, és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében.

Egyelőre kérdéses, hogy a sörivással valóban jót teszünk-e agysejtjeinknek, hiszen a témában még mindenképpen további kutatások szükségesek. Egy dolog biztos: a túl sok alkohol károsítja az agyat, tehát a mértékletes fogyasztásra mindenképpen ügyelnünk kell.

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*