Spermadonor és petesejt árak, vágyak

Spermadonor leszek!’ kiáltott fel a férfi, miután a pályamódosítási munkaügyi tanácsadó nem elégítette ki a vágyait. Utána néztünk a nagyszerű ötletnek és pár adatnak alább.

Jajjajj! Alig születik gyermek Európában, ez jogos, a ‘lenézett’ Törökország, Japán, Kína, Afrika és India mögött kullogni évtizedekig nem kifizetődő. A 60′-as évektől napjainkig a spermában lévő spermiumok mennyisége a ‘modern’ világban sokat csökkent (nagyságrenddel sajnos), ez tény, közben anyagilag nem érte meg gyerekeket vállalni Magyarországon sem, illetve a modern fogamzásgátló illetve önkielégítő eszközök tovább rontották az eredményeket.

Lehet-e ez egy állás? Milyen munka ez, ki lehet spermadonor, tényleg lehet következménye egészen a gyerektartás fizetésig, és mennyit fizetnek érte, a sok kérdésre keressük a választ.

Az olcsó sperma árak miatt ez nem nagy üzlet a mai világban, eltekintve a luxus-dán márkától. Magyarországon egy mintáért kb. 15 ezer forintot kapnak a férfiak, legfeljebb négyszer adhatják le az anyaguk.

sperma tárolás hidegbenA saját sperma tárolás-ért fizetni kell. Az életkor előrehaladtával a férfiak nemzőképessége romlik, és akadnak bőven, akik nagyon érdemesnek tartják magukat a sokszorosításra. A férfiak nemzőképességét alapvetően a spermában lévő spermiumok mennyisége és minősége határozza meg, így a spermiumok száma, mozgási tulajdonsága (motilitása), valamint a normális és kóros alakú spermiumok aránya (morfológiai tulajdonság).

Az egészségügyi intézmények várják 18-35 év közötti férfiak jelentkezését sperma donor programba. Olyan egészséges férfiak jelentkezését várják, akik még nem vettek részt Magyarországon ivarsejt-adományozására irányuló programban, és tudomásul veszik, hogy más egészségügyi intézmény által szervezett ivarsejt-adományozás programban nem vehetnek részt.

A vizsgálatok keretében családfaelemzést, genetikai szűrővizsgálatot, andrológiai, pszichológiai, laboratóriumi általános orvosi vizsgálatokat kell elvégezni. Nincs is túljelentkezés, és 10% marad így is csak a végén :).

Spermavizsgálat

A vizsgálatot 4-5 napos szexuális önmegtartóztatás után lehet elvégezni. A vizsgálat részei: a hím-ivarsejtek számolása, mozgásuk és alakjuk vizsgálata mikroszkóp és számítógépes sejt analizátor segítségével. A vizsgálat eredményeképpen megállapításra kerül, hogy az adott minta az adományozáshoz szükséges szintnek megfelelő-e. Ha igen, a jelölt további vizsgálatokra engedhető. Intézetünk az átlag feletti spermiumszámú mintákat keresi, így lehetséges, hogy a minta az adományozáshoz szükséges szint alatti, de még jó minőségű (normális, egészséges spermakép). Ez azt jelenti, hogy a jelölt ugyan spermadonornak nem alkalmas, de teljesen egészséges. Ha az elfogadható határérték alatti, akkor a jelölt orvosi kivizsgálása ajánlott.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) által meghatározott elfogadható határértékek a következők:

– térfogat: minimum 2 ml
– koncentráció: minimum 20 millió/ml
– teljes spermiumszám: minimum 40 millió/minta
– motilitási mutató: minimum 50% mozgó
– szerkezet: minimum 30% normális

Angliában meg akarják emelni a sperma- és petesejtdonorok tarifáját (tiszteletdíját), mert számtalan olyan kellemetlenséggel jár, amit eddig nem vettek figyelembe. A donorok jelenleg 61-től 250 fontig (22 ezer – 92 ezer forint) terjedő pénzjuttatást, plusz útiköltséget kapnak, ami a hatóságok szerint annyira csekély, hogy sokan emiatt nem vállalják a dolgot. Az illetékes hatóság (HEFA – Human Fertilisation and Embryology Authority) azzal a javaslattal állt elő, hogy a spanyolországi összeghez hasonlóan minden petesejtdonor 750 fontot (kb. 270 ezer forint) kapjon alkalmanként, míg a spermadonorok a dán tarifához hasonlóan, 450 fontot (kb. 160 ezer forint) – írja az angol hírportál, a Guardian. A kérdés nem csak a férfiakat érinti.

A spermadonáció gyakran interneten keresztül történik, az ügynökségek a világhálón verbuválják a donorokat, az érdeklődők pedig szintén online választják ki a megfelelő paraméterekkel rendelkező jelölteket. Az ondót legtöbbször nem fagyasztják, „frissen” szállítják a megrendelő címére, ahol a nő maga végzi el a megtermékenyítést. Mivel ez a megoldás nem mindig vezet eredményre, már az első próbálkozásnál, ugyanattól a donortól többször is kérhet mintát. Magyarországon ez csak donorbankon keresztül végezhető hivatalosan, ám itthon is alkalmazzák a “házi módszert” – ehhez akár egy fecskendő is elegendő.

A spermával ellentétben a petesejtért több pénz jár az USA-ban, 5–10 000 dollárt (körülbelül 1-2 millió forintot) kapnak a felajánlók.

A híres minőségi dániai ondó

A dán spermium messze földön ismert a kiváló minőségéről, az északi férfiakról pedig úgy tartják, hogy magasak, képzettek és melegszívűek. Éppen ezért Dániában komoly szinten működik a spermaexport, az ország bankjaiból közel ötven ország rendel, Paraguay, Kanada, Kenya és Hongkong a legnagyobb felvásárló; sok közöttük az egyedülálló nő és a leszbikus. Angol klinikákról szintén importálnak, egy szigorú szabályt azonban be kell tartani, egy spermaadagból tíznél több megtermékenyítést nem lehet végrehajtani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Diplomás minimálbér, fizetés, átlagbér 2013, 2014

Diplomások fizetése a szemléletváltás tengerének közepén. Elnézést az eltűnt képekért, adatokért, a 2013-es weboldal költöztetés …

2 hozzászólás

 1. Az ember életében eljöhet az idő, amikor megérik a családalapításra, azonban biológiai vagy egyéb okok miatt problémák akadnak a gyermekvállalással.

  A krio intézetben sok tízezres összegért lehet spermiumhoz jutni, én azonban hajlandó vagyok ingyen rendelkezésre állni.Ennek több előnye is lehet:

  Pl. ugyanolyan egészséges vagyok mint az intézetekben lévő donorok, papírokkal tudom igazolni.

  A későbbiekben elérhető vagyok, azonban a család életébe semmilyen formában nem avatkozom be. Ez előnyös lehet pl. baleset esetén amikor sürgősen vérre van szükség.
  Ráadásul házi inszemináció segítségében a fizikai kontaktus nem is szükséges, még akár a személyes találkozás sem.

  Amennyiben érdekel, a facebook oldalamon nyitott vagyok megbeszélni a részleteket, továbbá fényképeket és további hasznos információkat is találhattok rólam: facebook com segítő donor…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük