Sport a négy fal között: milyen edzésformákat végezhetünk otthon?

A téli hónapokban a rossz idő miatt sokszor nincs is kedvünk kimozdulni otthonról. A rendszeres testmozgásról azonban így sem kell lemondanunk: az otthoni edzések is ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mintha edzőterembe mennénk. Az otthoni tréning több előnnyel is rendelkezik. Kényelmes, hiszen nem kell kimozdulnunk a négy fal közül – ugyanebből az okból időt is spórolunk. Gazdaságosabb, hiszen nem kell edzőtermi bérletre költenünk, és egyes edzésformákhoz speciális sportfelszerelésre sincs szükség. Milyen edzéseket végezhetünk otthon?

A hatékony edzéshez nem feltétlenül van szükségünk drága gépekre, felszerelésekre. Néhány olcsóbb eszközt azonban érdemes beszereznünk, amelyek megkönnyítik az otthoni edzést. Ilyenek például a könnyebb súlyzók, vagy egy szivacsmatrac, amelyen kényelmesebb a gyakorlatvégzés. Súlyzók helyett a saját testsúlyos gyakorlatokat is választhatjuk, vagy válogathatunk az interneten megtalálható, illetve DVD-n kapható számtalan tornavideó közül. A legismertebb, leghatékonyabb saját testsúlyos gyakorlatok a fekvőtámasz, guggolás, felülés, húzódzkodás, tolódzkodás. Súlyzók helyett használhatunk vízzel töltött flakonokat is az izmok erősítéséhez.

Ha állóképességi edzést szeretnénk végezni, a gépeket mindenképpen szaküzletben vásároljuk. Az ellipszis tréner, ergométer, szobabicikli, futópad, crosstrainer egyaránt jó választást jelent. A szobabicikli, és az ergométer hátránya, hogy kizárólag a láb izmait edzik.

A komolyabb otthoni súlyzós edzéshez beszerezhetünk állítható súlyzókat, fekvenyomó padot, esetleg különböző gépeket. A hatékony izomépítő edzéshez azonban egy állítható fekvenyomó pad, két állítható egykezes súlyzó, egy kétkezes súlyzórúd (súlyokkal) is elegendő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük